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BEFORE:  JUDGE  SHENKLE 

 

APPEARANCES: 

For Bureau of Enforcement:  James E. Dailey, Esq. 

For Licensee:  John J. McCreesh, III, Esq. 

 

ADJUDICATION 

BACKGROUND: 

The Bureau of Liquor Control Enforcement of the Pennsylvania State Police issued this 

citation on August 22, 2005.  The citation alleges that Licensee violated §§401(a) and 406(a)(1) 

of the Liquor Code, 47 P.S. §§4-401(a) and 4-406(a)(1), on July 16, 2005, by selling, furnishing 

or giving liquor for consumption off premises. 

A hearing was held on March 28, 2006, in Plymouth Meeting, Pennsylvania.  The parties 

stipulated to the timely service of the notice letter and the citation. 

FINDINGS OF FACT: 

1. Two liquor enforcement officers entered the licensed premises at about 12:35 a.m. on 

July 16, 2005, investigating complaints of sales of liquor “to go.”  They ordered a mixed drink of 

rum and coke and a bottle of beer.  At about 1:10 a.m. there was a woman seated at the bar who 

was smoking.  One of the officers told the bartender that the smoke was bothering him, and 

asked if he could put the mixed drink in a plastic cup so that he could take it with him (N.T. 4-8). 

2. The bartender put the drink in a plastic cup and handed it to the officer.  Both officers 

left the bar room by the rear exit door, which leads to an outside licensed area, separated from 

the sidewalk by a brick wall about three feet high (N.T. 9, 11, 13, 19; Exhibits L-1, L-2 and L-3). 

3. In the summertime the outside licensed area is equipped with tables seating about 24 

people; a few more people can be accommodated in that area standing up.  Patrons are allowed to 

purchase drinks inside, served in plastic cups, and take the drinks to the outside service area; they 
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can also order from a waitress if seated at a table outside.  During a week in the summertime, the 

licensed premises will go through about a thousand plastic cups (N.T. 35-36). 

CONCLUSIONS OF LAW: 

The citation was not proven by credible evidence. 

DISCUSSION: 

Given the layout of the premises, the primary use of the door through which the officers 

left the bar room was access to the outside licensed serving area, which has spectacular views of 

the Benjamin Franklin Parkway and City Hall.  The most likely interpretation the bartender 

could have given the request to put the mixed drink in a plastic cup was the patron’s desire to go 

to the outside serving area, not his intention to leave the premises with the drink.  

The Bureau’s witness did not demonstrate to my satisfaction the necessary powers of 

observation and recollection to persuade me that his evidence was accurate.  I do not believe that 

there were as few patrons as the officer described on a summer Friday night at this licensed 

premises, which is in the midst of numerous hotels, offices, and other businesses. 

I find it amazing that a liquor enforcement officer could investigate complaints of selling 

liquor “to go” on three occasions and yet not recall as to the first two occasions whether he 

attempted to make an unlawful purchase. 

 

ORDER 

THEREFORE, it is hereby ORDERED that Citation No. 05-1654 is DISMISSED. 

 

 

 

Dated this        8th        day of ____May____, 2006. 

 

  

 

      

                                                   

 David L. Shenkle, J. 

 

 

jb 

 

 
NOTICE:  MOTIONS FOR RECONSIDERATION CANNOT BE ACTED UPON UNLESS THEY ARE IN 

WRITING AND RECEIVED BY THE OFFICE OF ADMINISTRATIVE LAW JUDGE WITHIN 15 DAYS 

AFTER THE MAILING DATE OF THIS ORDER, ACCOMPANIED BY A $25.00 FILING FEE. 


