
September 10, 2002                   Telephone:  (717) 783-9454 

                   FAX:  (717) 787-8820 

 

 

Brian Murphy 

murphymrsi@hotmail.com 

 

 

  RE: Free Drink Coupon 

 

Dear Mr. Murphy: 

 

ISSUE:  This office is in receipt of your e-mail of August 1, 2002.  You have asked whether a coupon 

could be distributed to prospective customers that would be redeemable for one (1) free alcoholic or 

non-alcoholic beverage.  Second Floor Food Services, Inc. holds Restaurant Liquor License No. R-

03415 (LID 0045650). 

  

OPINION:  Section 493(24) of the Liquor Code [47 P.S. § 4-493(24)] prohibits retail licensees from 

offering anything of value to induce the purchase of alcoholic beverages.  While there is an exception 

pertaining to coupons, such coupons may only be issued by manufacturers or their agents.  Allowable 

coupons are only those offered on licensed premises and redeemable for monetary rebates on 

purchases of wine, spirits, malt or brewed beverages with proof of purchase.  In addition, the Board’s 

Advisory Notice No. 10 (6th Revision) provides that retail licensed establishments may give to or 

purchase only one (1) alcoholic beverage for each patron on their licensed premises, if the giving of the 

alcoholic beverage is not contingent upon the purchase of any other alcoholic beverage.  [PLCB 

Advisory Notice No. 10 (6th Revision) copy included].  A promotion limited to one (1) complimentary 

alcoholic beverage per patron would be permissible so long as participation is not limited to those who 

acquire a coupon.   The coupon for the non-alcoholic beverage would also be permissible provided it 

was not contingent on the purchase of any alcoholic beverage.  

 

Should you have any further questions, please do not hesitate to contact this office. 

 

 

THIS OPINION APPLIES ONLY TO THE FACTUAL SITUATION DESCRIBED HEREIN AND 

DOES NOT INSULATE THE LICENSEE OR OTHERS FROM CONSEQUENCES OF CONDUCT 

OCCURRING PRIOR TO ITS ISSUANCE.  THE PROPRIETY OF THE PROPOSED CONDUCT 

HAS BEEN ADDRESSED ONLY UNDER THE LIQUOR CODE AND REGULATIONS.  THE 

mailto:murphymrsi@hotmail.com


Mr. Brian Murphy 
September 10, 2002 
Page 2 
 
 

LAWS AND POLICIES ON WHICH THIS OPINION IS BASED ARE SUBJECT TO CHANGE BY 

THE LEGISLATURE OR THE PENNSYLVANIA LIQUOR CONTROL BOARD. 

 

Very truly yours, 

 

 

 

FAITH S. DIEHL 

CHIEF COUNSEL 

 

Attachment 

 

 

cc: Pennsylvania State Police, 

    Bureau of Liquor Control Enforcement 

 

 

LCB Advisory Opinion No. 02-341 
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June 1, 2000 

ADVISORY NOTICE NO. 10 (6TH REVISION) 

SUBJECT: Trade Practices 

TO: All Retail and Wholesale Licensees; Manufacturers; Importers and Holders of 
Vendor's Permits 

NOTE: This notice is issued to replace in its entirety previous PLCB Advisory 

Notice #10 dated August 18, 1999. 

The purpose of this notice is to summarize the more pertinent information relating to 
trade practices for retail and wholesale licensees, manufacturers, importers and 
holders of vendor's permits as formerly contained in previous PLCB Bulletins and as 

affected by current provisions of the Liquor Code and Board Regulations. 

A. Things of Value - In Pennsylvania it is generally unlawful to give, solicit or receive 
things of value as direct inducements to purchase alcoholic beverages.  Licensees 
may not request favors or considerations as conditions of purchase.  Exceptions to 

this general rule are enumerated below: 

1. Samples - Samples for market research and for the purpose of educating consumers may be 

provided as follows:  

a. Malt Beverage Manufacturers, Distributors (D's) and Importing Distributors (ID's) - 

Samples may be provided by manufacturers' representatives and D and ID licensees 
to licensed and unlicensed customers.  Samples must be in unopened containers of 
the smallest commercially available size and the providing of such samples cannot be 
conditional upon any purchase requirement.  Samples may not be opened or 
consumed on Distributor or Importing Distributor licensed premises.  Samples are 

limited to one container per patron in any offering.  

b. Liquor and Wine Manufacturers, Vendors and Vendors' Agents - Samples may be 

provided to licensees and non-licensees subject to Board Regulations as contained in 
Title 40 Pa. Code, Chapter 13, Subchapter B, Promotion of Sale of Liquor by Vendors.   
Such samples must be procured and marked in accordance with Board Regulations 
and may not be left on retail licensed premises. 
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2. Tastings - Product tastings for market research and for the purpose of educating  consumers 
as to the qualities and availability of wines, spirits or malt/brewed beverages may be conducted 
by manufacturers, their representatives, D's, ID's or retail licensees on unlicensed premises or 
on retail licensed premises (hotels, restaurants and clubs) provided they adhere to the 

following:  

a. Products used are legally procured, properly registered and tax paid.  

b. There is no purchase requirement associated with the tasting.  

c. There is no cooperative advertising associated with the tasting event.  

d. Wine and spirits manufacturers or their agents are registered pursuant to Board 
Regulations.  

e. No more than one standard size alcoholic beverage of each product shall be provided 
to each tasting participant. 

 

3. Bar Spending/Giving Free Drinks - Representatives of manufacturers and retail licensees 
may give to or purchase an alcoholic beverage for consumers in retail licensed premises 
(hotels, restaurants, clubs) provided the giving of the alcoholic beverage is not contingent upon 

the purchase of any other alcoholic beverage.  Bar spending or free drinks are limited to one 
alcoholic beverage per patron in any such offering. 

4. Educational Seminars - Licensees of any class may conduct educational seminars for other 
licensees or groups of licensees providing only instruction to participants.  Licensees 

conducting seminars may not assume the costs for food, alcoholic beverages, lodging or 
transportation for attendees. 

5. Interior Displays - Retail licensees may utilize signs and displays which have been approved 
by the Board in accordance with Title 40 Pa. Code Section 13.42 or 13.43 (Board Regulations), 

as applicable, advertising the brands produced by any one manufacturer of liquor or 
malt/brewed beverages subject to the following conditions:  

a. Window and Doorway Displays -  

1. May be furnished at no charge by manufacturers or malt/brewed beverage 

distributors or importing distributors.  

2. May not exceed 600 square inches.  

3. Individual signs or placards may contain more than one brand produced by an 
individual manufacturer.  

4. There is no cost limit for window and doorway displays. 
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b. Interior Point of Sale Displays -  

1. May be furnished at no extra charge by manufacturers or malt/brewed 

beverage distributors or importing distributors.  

2. The total cost of all point-of-sale advertising material relating to any one brand 

of any one manufacturer displayed at any one time may not exceed $300, 
whether one item or several items.  

3. There is no size limit for interior displays. 

c. Signs or displays used in a window and/or doorway and in the interior shall meet the 

requirements for both maximum area and maximum value. 

 

6. Advertising Novelties - Novelty items bearing advertising matter such as matches, disposable 
lighters, bottle or can openers, tee shirts, caps, corkscrews, pens and pamphlets may be 
distributed with or without proof of purchase by any class of licensee to trade (licensee) or 
consumer buyers. Advertising novelty items are limited to a wholesale cost of $15 or less 

each.  Licensees are cautioned that the Liquor Code deems it unlawful for any licensee to 
provide equipment or fixtures to other classes of licensee [47 P.S. §493(17)].  Thus, advertising 
novelties to be used in a licensed business, such as beer buckets, coasters or ashtrays, which 
may be construed as equipment, should not be distributed to trade buyers.  

Advertising Banners/Signs – Advertising banners/signs for exterior use are 
considered advertising novelties by the Board if the banner/sign conspicuously 
advertises the products sold by the licensee or the name of the manufacturer 
of products sold by the licensee.  The wholesale cost of such banner/sign must 
be $15 or less each.  Outside advertising banners/signs must comply with the 
provisions of section 498 of the Liquor Code.  Advertising and banners/signs 
that are used for interior display are not subject to the $15 advertising novelty 
cost limit, but are subject to the $300 per brand point of sale advertising limit 

set forth in section 493(20)(i). 

7. Wine Lists/Menus - Manufacturers or importers may furnish, give, rent, loan or sell wine lists 

or menus to retail licensees.  Such wine lists/menus may involve cooperative endeavors 
related to cost sharing and advertisement between manufacturers/importers and retail 
licensees.  Wine lists/menus for on-premises use may contain preprinted prices. 

8. Routine Business Entertainment - Manufacturers and licensees may give or receive meals 

and/or tickets to entertainment events.  The donor or a representative must accompany the 
recipient during the entertainment, which is limited to $800 per licensee per year.  [40 Pa. Code 
§§13.1; 13.51]. 
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B. Promotional Items - Licensees of any class may sell promotional items 
advertising their own business only, such as tee-shirts, mugs, caps, etc. to the 

general public. 

C. Manufacturer's Rebate Coupons - In accordance with the provisions of the 

Liquor Code [47 P.S. §493(24)], which permits the offering of monetary rebates on 
purchases of wines, spirits and malt/brewed beverages by manufacturers or their 

agents, the Board has established the following conditions for coupon offers:  

1. Malt/Brewed Beverages -  

a. All malt/brewed beverage monetary rebate coupons must be directed to retail 
customers only.  No licensee of the Board is permitted to directly or indirectly 
participate as the recipient of a coupon monetary rebate.  Because instant refunds are 

not permitted, rebates must be redeemed only by mail.  

b. All monetary rebate coupons for malt/brewed beverages shall only be available on 

licensed premises and must contain the following:  

1. Initiation and expiration date of the coupon.  

2. The rebate value.  

3. Provision for the name and address of the individual redeeming the coupon.  

4. The identity of the manufacturer or manufacturer's agent.  

5. A description of the product including, but not limited to, the brand name and 

size.  

6. A warning statement that the purchase of the product and the rebate offer is 

restricted to persons of 21 years  or older. 

c. All malt/brewed beverage monetary rebate coupon offers must require submission of 

proof of purchase in the form of sales slip or cash register receipt.  Malt/brewed 
beverage coupon rebate offers may also require additional product related proofs of 
purchase.  

d. Manufacturers must maintain complete records of each coupon offering available for 
inspection for a period of at least two years following the expiration date of each 
offering. 

 

2. Wines and Spirits - Wine and spirit monetary rebate coupons must be pre-approved and  

coordinated for use through Pennsylvania Wine and Spirits Shoppes.  The following is 
applicable to wine and spirit monetary rebate coupons:  
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a. They may be offered on licensed premises or at wine and spirit shoppes.  

b. Proof of purchase is required for redemption.  

c. They may only be redeemed by mail.  

Additional details regarding the use of such coupons in conjunction with Pennsylvania Liquor 
Store sales can be obtained from Pennsylvania Liquor Control Board, Bureau of Logistics, 
Room 219, Northwest Office Building, Harrisburg, PA  17124. 

D. Brand Name Cooperative Advertising Between Malt/Brewed Beverage 
Manufacturers and Importing Distributors or Distributors - Pursuant to Liquor 

Code Section 493(20)(ii) [47 P.S. §493(20)(ii)], after prior written agreement, 
manufacturers may reimburse importing distributors or distributors for the cost of 
painting the manufacturer's beer brand logos on importing distributors' or distributors' 

delivery vehicles. 

E. Sweepstakes- Manufacturers may conduct sweepstakes promotions under the 

following conditions: 

1. No purchase is necessary to enter.  

2. Entrants must be 21 years of age or older.  

3. Winners are chosen by random drawing.  

4. Retail licensed premises (restaurants, hotels, clubs) may only be involved as pick-up or drop-

off points for entry forms and not for the conducting of drawings or the awarding of prizes.  

5. Alcoholic beverages may not be a prize. 

It should be noted that trade practices are further regulated by the Federal Bureau of 
Alcohol, Tobacco and Firearms.  In this regard, it is advisable to consult Title 27 of the 

Code of Federal Regulations.  

The provisions of this Advisory Notice are effective immediately.  Please govern your 
operations accordingly. 

BY ORDER OF: 
THE PENNSYLVANIA LIQUOR CONTROL BOARD 
John D. W. Reiley 

Secretary to the Board 

 

 


