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Dear Sir or Madam: 

 

ISSUE:  This office is in receipt of your e-mail dated February 12, 2003, wherein you ask whether it is 

permissible for a licensed establishment to close its kitchen on slow nights and offer free pizza to 

patrons as long as the overall food sales remain over thirty percent (30%), or whether food must 

always be available.  You would also like to know what sections of the Liquor Code address this  

subject. 

 

OPINION:   The Liquor Code defines “restaurant” as “a reputable place operated by responsible 

persons of good reputation and habitually and principally used for the purpose of providing food for 

the public, the place to have an area within a building of not less than four hundred square feet, 

equipped with tables and chairs accommodating at least thirty persons at one time.” [47 P.S. § 1-102, 

emphasis added.].  There is no requirement that all of the food offered at the restaurant be prepared on 

the premises. There is nothing in the Liquor Code or the Board’s Regulations that prohibits a licensee 

from obtaining food from outside the licensed premises for sale and/or service to patrons on the 

licensed premises. Therefore, it would be permissible to purchase pizzas from a third party for patrons 

on the licensed premises as long as there is sufficient food for at least thirty (30) persons at all times.  

 

Furthermore, section 406(a)(3) of the Liquor Code [47 P.S. § 4-406(a)(3)] provides that restaurant 

liquor licensed establishments whose sales of food and nonalcoholic beverages are equal to thirty 

percent (30%) or more of the combined gross sales of both food and alcoholic beverages may sell 

alcoholic beverages between the hours of 11:00 a.m. on Sunday and 2:00 a.m. on the following 

Monday, if they purchase a Sunday sales permit.  As long as the above ratio is met, your establishment 

would still be entitled to its Sunday sales permit. 

 

THIS OPINION APPLIES ONLY TO THE FACTUAL SITUATION DESCRIBED HEREIN AND 

DOES NOT INSULATE THE LICENSEE OR OTHERS FROM CONSEQUENCES OF CONDUCT 

OCCURRING PRIOR TO ITS ISSUANCE.  THE PROPRIETY OF THE PROPOSED CONDUCT 

HAS BEEN  ADDRESSED  ONLY  UNDER  THE  LIQUOR  CODE  AND  REGULATIONS.  THE  
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LAWS AND POLICIES ON WHICH THIS OPINION IS BASED ARE SUBJECT TO CHANGE BY 

THE LEGISLATURE OR THE PENNSYLVANIA LIQUOR CONTROL BOARD. 

 

Very truly yours, 

 

 

 

FAITH S. DIEHL 

CHIEF COUNSEL 

 

 Pennsylvania State Police, 

   Bureau of Liquor Control Enforcement 
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