
November 3, 2015        Telephone:  (717) 783-9454 

                   FAX:  (717) 787-8820 

 

 

Michael Graff 

Graff Trucking, Inc. 

269 Route 908 

Natrona Heights, PA 

VIA FACSIMILE: (724) 295-3660 

 

 RE: Act 10 of 2002 and Transporter-for-Hire Licenses 

 

Dear Mr. Graff: 

 

ISSUE: This office is currently in receipt of your February 24, 2003 facsimile correspondence 

wherein you request information regarding Act 10 of 2002 and you request information on how it 

impacts a company that holds a transporter-for-hire license.  You further present the following list 

of questions for response: (1) Can the holder of a transporter-for-hire license deliver beer from a 

“D” distributor or “ID” to bars, restaurant and homes; (2) Can they deliver wine or whiskey to bars, 

restaurants or homes; (3) If an establishment (bar or restaurant) phones in their order, can we (the 

transportation company) pay for the product at time of pick-up as long as the invoice is in the 

establishment’s name and then we re-collect the money at the time of the delivery; (4) In order to 

service different territories, can an establishment use any state store to phone in their order to, as 

long as the card is on file listing Graff Trucking Employees on their wholesale card; (5) Can a “D” 

distributor or “ID” distributor get this license and (6) What is the minimum age of a delivery driver.  

Your questions will be answered in the order presented.  

 

OPINION:  (1) How does Act 10 of 2002 impact a company which holds a transporter-for-hire 

license? 

 

There are no provisions of Act 212 of 2002, which impact a company that is the holder of a 

transporter-for-hire license.  Should you desire a copy of Act 10, House Bill 1519, please visit the 

Pennsylvania General Assembly Home Page at www.legis.state.pa.us.  Once you have gained 

access to the homepage click onto “Session Information,” next click onto “Electronic Bill Room.” 

On the Electronic Bill Room page, enter “H1519” into the document field, adjust the session field 

to the “2001-2002 Regular Session” and click onto “Go.”  Upon display of the Bill Information 

page, click onto “As Printed (PDF)” adjacent to “Current P.N.” to bring up the current text of 

House Bill 1519, also known as Act 10.   

 

(1) Can the holder of a transporter-for-hire license deliver beer from a “D” distributor or “ID” 

distributor to bars, restaurants or homes?  

http://www.legis.state.pa.us/
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A transporter-for-hire license permits transporters for hire (“transporters”) to transport alcoholic 

beverages in vehicles owned or possessed by them, or operated by them for other licensees pursuant 

to lease or agreement.  [40 Pa. Code § 9.28(a)].  As such, a transporter may deliver beer for a “D” 

or an “ID” to bars, restaurants and homes. 

 

(2) Can a transporter deliver wine or whiskey to bars, restaurants or homes? 

 

The holder of a transporter-for-hire license, class A, is authorized to transport liquor, malt or 

brewed beverages or alcohol to or from points located in this Commonwealth.  [40 Pa. Code § 9.1].  

Thus, a class A transporter-for-hire licensee may deliver wine or whiskey to bars, restaurants or 

homes.   

 

(3) If an establishment (bar or restaurant) phones in their order, can we (the transportation 

company) pay for the product at the time of pick-up, as long as the invoice is in the establishment’s 

name and then we re-collect the money at the time of delivery? 

 

For the purpose of answering this question, it is assumed that the phone-in orders by the bar or 

restaurant are to be made to a Pennsylvania Wine and Spirits Shoppe.  The only way in which retail 

licensees may move alcoholic beverages to their premises from the Board’s stores without going to 

the stores is for licensees to place their orders, pay for them, and have them delivered by common 

carrier or delivery service that holds the transporter-for-hire license issued by the Board.   

 

Retail licensees are given wholesale cards, which allow them to purchase liquor at the wholesale 

price for orders of fifty dollars ($50.00) or more.  [40 Pa. Code § 11.5].  Further, a licensee may 

authorize up to two (2) agents to make purchases on its behalf for use in its business or 

establishment.  The signature of the agent shall appear on the wholesale liquor permit card.  [40 Pa. 

Code § 11.7].  On presentation by the permit holder or its authorized agent at a Wine and Spirits 

Shoppe, the wholesale liquor purchase permit card allows the purchase of liquors at the wholesale 

price as established by the Board, and it is required before store personnel will release the alcohol to 

someone on behalf of a licensee.  [40 Pa. Code § 11.9].  Therefore, if one wishes to regularly 

provide a transporter-for-hire business for retail licensees, he or she should be listed as an agent on 

the wholesale purchase permit card.   

 

(4) In order to service different territories, can an establishment use any state store to phone in their 

order, as long as the card is on file listing Graff Trucking employees on their wholesale card? 

 

Licensed retail establishments are assigned specific Pennsylvania Wine and Spirits Shoppes in 

which to make their purchases of wine and liquor with the use of their wholesale purchase permit 

card.  As stated above, if your company wishes to regularly provide transporter-for-hire services for 
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certain retail licensees, it should be listed as an agent on the wholesale purchase permit card of such 

licensees. 

 

(5) Can a “D” distributor or “ID” distributor get a transporter-for-hire license? 

 

There is nothing in the Liquor Code or the Board’s Regulations that specifically prohibits a “D” or 

“ID” from applying for or holding a transporter-for-hire license.  However, should the purpose of 

acquiring such a license, amount to the “D” or “ID” conducting another business, separate from its 

licensed function, such would be prohibited by section 5.32 of the Board’s Regulations.  [40 Pa. 

Code § 5.32].  Further, section 431 of the Liquor Code provides that the holder of a distributor or an 

importing distributor license may sell or deliver malt or brewed beverages anywhere within the 

Commonwealth of Pennsylvania.  [47 P.S. § 4-431].  As such, transportation of malt or brewed 

beverages is permitted as part of the holding of a distributor or importing distributor license.  Such a 

license does not permit a distributor or importing distributor to transport wine or liquor.   

 

(6) What is the minimum age of a delivery driver? 

 

There is nothing in the Liquor Code or the Board’s Regulations addressing the minimum age of 

driver employees of transporter-for-hire licensees.  The Pennsylvania Department of Labor and 

Industry may have knowledge of such general restrictions for transporters of alcoholic beverages.  

You may wish to contact the Bureau of Labor Law Compliance at 1-800-932-0665. 

 

 

THIS OPINION APPLIES ONLY TO THE FACTUAL SITUATION DESCRIBED HEREIN AND 

DOES NOT INSULATE THE LICENSEE OR OTHERS FROM CONSEQUENCES OF CONDUCT 

OCCURRING PRIOR TO ITS ISSUANCE.  THE PROPRIETY OF THE PROPOSED CONDUCT 

HAS BEEN ADDRESSED ONLY UNDER THE LIQUOR CODE AND REGULATIONS.  THE 

LAWS AND POLICIES ON WHICH THIS OPINION IS BASED ARE SUBJECT TO CHANGE BY 

THE LEGISLATURE OR THE PENNSYLVANIA LIQUOR CONTROL BOARD. 

 

Very truly yours, 
 
 
 

FAITH S. DIEHL 

CHIEF COUNSEL 

 

cc:  Pennsylvania State Police 

         Bureau of Liquor Control Enforcement 

 

LCB Advisory Opinion No. 03-082 


