
June 30, 2004 Telephone:  (717) 783-9454 

 FAX:  (717) 787-8820 

 

Charles Greenstreet, President 

Stockertown Beverage Center 

 

 

RE:  On-Premises Beer Tastings/Sampling 

 

Dear Mr. Greenstreet: 

 

ISSUE:  Your e-mail of June 15, 2004 asks about possible beer tasting/sampling promotions at retail beer 

distributors.  Your questions were:  (1) who may conduct the tastings/samplings; (2) are there limitations on the 

size of the samples or time length of the sampling; (3) are there any limitations or restrictions on advertising the 

sampling; (4) are there any other facts you should know regarding sampling events.  The Board’s records 

indicate that you are president of Meadow Brook Beverage Company trading as Stockertown Beverage Center, 

Importing Distributor License No. ID-1449 (LID 49418). 

 

OPINION:  Tastings may be conducted by manufacturer’s representatives, distributors, importing distributors, 

or retail licensees on licensed or unlicensed premises provided the following conditions are met:  (1) the 

products used are legally procured, properly registered, and taxes paid; (2) there is no purchase requirement 

associated with the tasting; (3) there is no cooperative advertising associated with the tasting event; (4) wine and 

spirits manufacturers or their agents are registered pursuant to Board Regulations; (5) no more the one (1) 

standard-sized alcoholic beverage of each product shall be provided to each tasting participant.  This office 

interprets a standard-sized alcoholic beverage to be twelve (12) ounces of a malt or brewed beverage such as 

beer, four (4) ounces of wine and one and one-half (1½) ounces of distilled spirits.  These restrictions are set out 

in Board Advisory Notice No. 10 (6th Revision).   

 

The Liquor Code and the Board’s Regulations are silent on the time length of a tasting or a sampling.  Such an 

event could only occur on your licensed premises during the hours and on the days your premises is licensed to 

operate.  Accordingly, the tasting or sampling would have to conclude by midnight Saturday and could not 

begin before 2:00 a.m. Monday.  Regarding unlicensed premises, any local ordinances about hours of operation 

and/or open containers must be observed.  [47 P.S. § 4-492(4)]. 

 

A tasting is different from a sampling promotion.  A sampling promotion is intended to introduce consumers to 

the manufacturer’s product.  Samplings must follow the following criteria:  (1) samples may be provided by the 

manufacturer’s representatives and distributor or importing distributor licensees to licensed and unlicensed 

customers; (2) samples must be in unopened containers of the smallest commercially available size; (3) the 

providing of such samples cannot be conditioned upon any purchase requirement; (5) samples are limited to one 

(1) container per patron in any offering.  [Advisory Notice No. 10 (6th Revision)]. 

 

Advertising of alcoholic beverages is permitted in Pennsylvania under the provisions of section 498 of the 

Liquor Code [47 P.S. § 4-498].  As previously indicated, a tasting event may not have cooperative advertising 

associated with it.  Cooperative advertising is advertising where licensees of different categories are jointly 
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involved in advertising and paying the cost thereof.  Section 13.51(a) of the Board’s Regulations prohibits any 

licensee from directly or indirectly contributing or accepting from another licensee of a different class anything 

of value, including advertisements.  [40 Pa. Code § 13.51(a)].  As such, a supplier/brewery may not pay the 

entire cost for any cooperative advertising on behalf of another class of licensee of the Board.  This office has 

historically approved cooperative advertising between beer manufacturers or distributors and retail licensees, so 

long as each party pays its proportional cost of the advertisement.  However, the procedures for samplings and 

tastings prohibit cooperative advertising. 

 

Restrictions and limitations on advertising are set out in a question and answer format in Advisory Notice No. 

15 (2nd Revision) that is also linked to this communication for your convenience.  “Advertisement” is defined as 

any advertising of alcoholic beverages by radio or television broadcast, newspapers, periodicals, or other 

publication, outdoor advertisement, or any other printed or graphic matter, including booklets, flyers, or cards, 

or the product label or attachment itself.  Circulars or mailings may not be provided to the general public off the 

licensed premises.  It would be permissible to send mailings or circulars to a distinct group of individuals of 

legal drinking age who have specifically requested to receive such mailings from the licensee.   

 

Radio and television advertisements that make reference to prices must clearly identify the entity responsible for 

the advertisement.  Such advertisements may not be obscene, false, deceptive, or misleading, and may not be 

disparaging of the products of a competitor.  Such advertisements may not make a monetary comparison 

between brands and the prices in the advertisement must be prices in effect at the time of the advertisement.  

Such advertisements shall not be directed to minors to promote consumption of alcoholic beverages; nor may 

they be inconsistent with the spirit of safety or safe driving programs.   

 

Internet information is considered a form of publication or graphic matter.  Print advertisements are prohibited 

within three hundred (300) feet of a church, school, or public playground; an example of these would be a 

billboard or banner located on the outside within three hundred (300) feet of a church.  The restrictions on 

advertising within three hundred (300) feet or a church, school, or public playground do not apply to any point-

of-sale advertisement, menu, or other print advertising located inside the licensed premises, even if it can be 

seen from outside of the licensed premises. 

 

As with any other situation involving the service of alcoholic beverages, the licensee is strictly responsible to 

see that alcoholic beverages are not served to minors, persons visibly intoxicated, habitual drunkards, or persons 

of known intemperate habits.  Because this office is permitted only to provide advice within the scope of the 

Liquor Code or the Board’s Regulations, topics such as insurance coverage or permissibility of such 

tasting/samplings under local ordinances cannot be addressed.  If you have any questions in these areas, your 

local zoning and code enforcement officer, insurance company’s representative or a private attorney may be able 

to assist you. 

 

If any further information is required, please feel free to call. 
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THIS OPINION APPLIES ONLY TO THE FACTUAL SITUATION DESCRIBED HEREIN AND DOES 

NOT INSULATE THE LICENSEE OR OTHERS FROM CONSEQUENCES OF CONDUCT OCCURRING 

PRIOR TO ITS ISSUANCE.  THE PROPRIETY OF THE PROPOSED CONDUCT HAS BEEN 

ADDRESSED ONLY UNDER THE LIQUOR CODE AND REGULATIONS.  THE LAWS AND POLICIES 

ON WHICH THIS OPINION IS BASED ARE SUBJECT TO CHANGE BY THE LEGISLATURE OR THE 

PENNSYLVANIA LIQUOR CONTROL BOARD. 

 

Very truly yours, 

 

 

 

 

FAITH S. DIEHL 

CHIEF COUNSEL 

 

Enclosure 

 

cc: Pennsylvania State Police, 

   Bureau of Liquor Control Enforcement 

 David C. Martin, Director, Bureau of Licensing 

 

LCB Advisory Opinion No. 04-335 


