
November 30, 2004 Telephone:  (717) 783-9454 

 FAX:  (717) 787-8820 

 

 

Natalie Peck 

Pine Crest Inn 

5167 Lincoln Highway 

Harrisonville, PA  17228 

turally@pa.net 

 

RE:  Daylight Savings Time 

 

Dear Ms. Peck: 

 

ISSUE:  This is in response to your e-mail of November 2, 2004, to this office, in which you ask 

about how turning the clocks back one (1) hour on Sunday, October 31, 2004, affects a restaurant 

licensee.  You are the manager of Pine Crest Inn, holder of Restaurant Liquor License No. R-

18054. 

 

OPINION:  At one time, section 406(a)(5) of the Liquor Code read: 

 

Any hotel, restaurant, club or public service liquor licensee may, by giving notice 

to the board, advance by one hour the hours herein prescribed as those during 

which liquor and malt or brewed beverages may be sold during such part of the 

year when daylight saving time is being observed generally in the municipality in 

which the place of business of such licensee is located.  Any licensee who elects 

to operate his place of business in accordance with daylight saving time shall post 

a conspicuous notice in his place of business that he is operating in accordance 

with daylight saving time. 

 

[47 P.S. § 4-406(a)(5)(deleted)].  In 1996, this section was deleted by Act 49, and there is no 

longer any mention of daylight savings time switches in the Liquor Code.  Therefore, on October 

31, a restaurant licensee could have turned back the time one (1) hour at 2:00 a.m., making it 

then 1:00 a.m., and the licensee could have continued to sell/serve alcoholic beverages for 

another hour.  However, the licensee itself can choose to stop serving earlier than the legal time 

allowed.  

 

This office is unable to confirm or deny whether it is true that the previous time to set clocks 

back at midnight was changed to 2:00 a.m. because of the bars.  Former section 406(a)(5), 

quoted above, was in effect, in the same or similar versions, from 1957 until 1996, and it never 
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referred to a particular time of day.  Prior to Act 99 of 1957, there was no mention of daylight 

savings time in the Liquor Code. 

 

THIS OPINION APPLIES ONLY TO THE FACTUAL SITUATION DESCRIBED HEREIN 

AND DOES NOT INSULATE THE LICENSEE OR OTHERS FROM CONSEQUENCES OF 

CONDUCT OCCURRING PRIOR TO ITS ISSUANCE.  THE PROPRIETY OF THE 

PROPOSED CONDUCT HAS BEEN ADDRESSED ONLY UNDER THE LIQUOR CODE 

AND REGULATIONS.  THE LAWS AND POLICIES ON WHICH THIS OPINION IS 

BASED ARE SUBJECT TO CHANGE BY THE LEGISLATURE OR THE PENNSYLVANIA 

LIQUOR CONTROL BOARD. 

 

Very truly yours, 

 

 

 

 

FAITH S. DIEHL 

CHIEF COUNSEL 

 

 

cc: Pennsylvania State Police, 

   Bureau of Liquor Control Enforcement 
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