
April 22, 2005 Telephone:  (717) 783-9454 

 FAX:  (717) 787-8820 

 

Tom Cocco 

  

 

RE:  Free Drinks and Discount Pricing Practices 

 

Dear Mr. Cocco: 

 

ISSUE:  In your April 12, 2005 e-mail to this office, you ask whether it is legal for a licensee 

(hotel bar) to offer a free drink or discounted drink to a certain industry group for its Happy Hour 

special, e.g., could your establishment have a “Nurses Night” where nurses who show their 

badge or identification could either get a free drink or one dollar ($1.00) drafts during the two 

(2)-hour period.   

OPINION:  With respect to your first inquiry, whether your establishment may have an industry 
night where members of that industry, upon showing identification, may receive one (1) free 

drink, section 13.53 of the Pennsylvania Liquor Control Board’s (“Board”) Regulations [40 Pa. 

Code § 13.53] provides that retail licensees may give to or purchase an alcoholic beverage for 

consumers at retail licensed premises, provided that the giving of alcoholic beverages is not 

contingent upon the purchase of any other alcoholic beverage.  Bar spending or free drinks are 

limited to one (1) standard size alcoholic beverage per patron in such offering.  In restricting free 

drinks to only industry members, care should be taken to not bar persons in such a manner that 

could be in violation of the Pennsylvania Human Relations Act or any federal discrimination 

laws, i.e., on the basis of race/gender or other protested classification.  Therefore, as long as the 

free drink offer is limited to one (1) free drink per patron per offering, then it would be 

permissible.   

Regarding discount pricing practices, in each business day, retail licensees may engage in the 

following discount pricing practices as permitted by section 13.102 of the Board’s Regulations: a 

daily drink special and a happy hour.  [40 Pa. Code § 13.102].  Regarding daily drink specials, a 

retail licensee is permitted to offer one (1) specific type of alcoholic beverage at a discounted 

price all day, or for a portion of the day, if it chooses.  [40 Pa. Code § 13.102(b)(2)].  A specific 

type of alcoholic beverage means either a specific registered brand of malt or brewed beverages, 

a type of wine, a type of distilled spirits or a mixed drink.  [Id.].  With regard to happy hour 

pricing, a retail licensee is permitted to discount any and all alcoholic beverages for a period of 

time not to exceed two (2) consecutive hours.  [40 Pa. Code § 13.102(a)].  During this happy 

hour, the price of alcoholic beverages may not change.  Further, in accordance with section 

13.102 of the Board’s Regulations, no discount pricing practice may occur between 12:00 a.m. 

(midnight) and the legal closing hour, i.e., 2:00 a.m., for most retail licensees.  [40 Pa. Code § 

13.102(a)]. 
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In the context of your question, while you may have a happy hour whereby all draft beers would 

cost patrons one dollar ($1.00), it would not be permissible to limit this happy hour special to 

only those patrons within one (1) specific industry, as this would necessarily mean that pricing 

for happy hour draft beers would be different for those patrons who are not members of that 

specific industry.  You could, however, still have a “Nurses Night,” whereby you could offer one 

(1) free drink for those in the nursing industry, during the Happy Hour, and offer the one dollar 

($1.00) drafts to everyone for the duration of the Happy Hour.  Please note that section 13.51 of 

the Board’s Regulations prohibit licensee from giving anything of value to licensees of another 

class.  [40 Pa. Code § 13.51].  Therefore, you could not, for example, have a promotion in which 

you only provide a free drink to distributors and their employees. 

A copy of Board Advisory Notice No. 16 has been enclosed for your review. 

 

Should you have any further questions or concerns regarding these matters, please do not hesitate 

to again contact this office. 

 

THIS OPINION APPLIES ONLY TO THE FACTUAL SITUATION DESCRIBED HEREIN 

AND DOES NOT INSULATE THE LICENSEE OR OTHERS FROM CONSEQUENCES OF 

CONDUCT OCCURRING PRIOR TO ITS ISSUANCE.  THE PROPRIETY OF THE 

PROPOSED CONDUCT HAS BEEN ADDRESSED ONLY UNDER THE LIQUOR CODE 

AND REGULATIONS.  THE LAWS AND POLICIES ON WHICH THIS OPINION IS 

BASED ARE SUBJECT TO CHANGE BY THE LEGISLATURE OR THE PENNSYLVANIA 

LIQUOR CONTROL BOARD. 

 

Very truly yours, 

 

 

 

 

FAITH S. DIEHL 

CHIEF COUNSEL 

 

cc:  Pennsylvania State Police, 

           Bureau of Liquor Control Enforcement 

       Jerry W. Waters, Sr., Director, Bureau of Licensing 

 

Enclosure 
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