
September 2, 2005 

                                Telephone:  (717) 783-9454 

                   FAX:  (717) 787-8820 

 

Barry Goldstein, Esquire 

Goldstein, Friedberg, Goldstein & McHugh, P.C. 

8th Floor 

230 S. Broad Street 

Philadelphia, PA 19102 

  

 

 RE: Intermunicipal Transfer of License in Safekeeping 

 

Dear Mr. Goldstein: 

 

ISSUE: Your letter of August 9, 2005 states that you represent GMR Restaurants of Pennsylvania, 

Inc., holder of approximately seventy (70) restaurant liquor licenses in Pennsylvania.  Your client 

desires to transfer a license currently being held in safekeeping in Falls Township, Bucks County, and 

which will go out of existence on February 7, 2006, to a new location in Middletown Township, Bucks 

County.  You have applied to Middletown Township for an intermunicipal transfer and have had two 

(2) hearings to date, but have not received a final decision.  You inquire: 

1. If an application for the transfer of a license is filed on a prior approval basis to a 

different location, is the three (3)-year statute tolled? 

2. If the transfer is approved prior to February 7, 2006 or after February 7, 2006, does your 

client get an additional six (6) months to construct, and does the three (3)-year statute 

start to run from the date of approval? 

3. May your client request extensions of the six (6)-month period if well-founded, and for 

what time period can the extensions by permitted? 

 

OPINION: Act 212 of 2002 added section 474.1 to the Liquor Code.  [47 P.S. § 4-474.1].  Section 

474.1(b) states that licenses may be held in safekeeping for a period not to exceed three (3) 

consecutive years.  [47 P.S. § 4-474.1(b)].  A license placed in safekeeping prior to the effective date 

of Act 212 of 2002 is deemed to have been placed in safekeeping on the effective date of the Act for 

purposes of section 474.1.  [47 P.S. § 4-474.1(e)].  The effective date of Act 212 of 2002 was February 

7, 2003.  Therefore, licenses held in safekeeping on and before that date will be revoked pursuant to 

section 474.1 as of February 7, 2006.  However, section 474.1(b) further states, “Any license 

remaining in safekeeping for more than three (3) consecutive years shall be immediately revoked by 

the Bureau of Licensing unless a transfer application or request for reissue from safekeeping has 

been filed prior to the expiration of the three-year period.”  [47 P.S. § 4-474.1(b)] (emphasis 

added).  Therefore, in response to your first question, if an application for the transfer of a license held 

in safekeeping is filed prior to February 7, 2006, the filing thereof will serve to stay the revocation of 
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the license during the pendency of the application, regardless of whether the application is filed on a 

prior approval basis.  

 

If a transfer application were approved on a prior approval basis, the Board may require that the 

necessary alterations or construction or conformity to definition be completed within six (6) months 

from the date of approval of the transfer.  [47 P.S. § 4-403(a)].  The transfer of the license on a prior 

approval basis would require that the license be placed into safekeeping as of the date of approval of 

the transfer.  [47 P.S. § 4-403(a), 47 P.S. § 4-474(a)].  Therefore, in response to your second question, 

if the transfer application that was filed prior to the expiration of the three (3)-year safekeeping period 

is approved prior to February 7, 2006 or after February 7, 2006, your client would get an additional six 

(6) months to construct, and the three (3)-year statute starts to run from the date of approval. 

 

Where a transfer has been approved on a prior approval basis, failure to complete the premises within 

six (6) months shall be cause for revocation of the license, except in the case of death of the licensee 

prior to full compliance or unless full compliance is impossible for reasons beyond the licensee’s 

control, in which event, the license may be transferred by the Board.  [47 P.S.  § 4-403(a)].  Nothing in 

the Liquor Code authorizes the Board to grant extensions of time for the licensee to complete 

construction.  

 

THIS OPINION APPLIES ONLY TO THE FACTUAL SITUATION DESCRIBED HEREIN AND 

DOES NOT INSULATE THE LICENSEE OR OTHERS FROM CONSEQUENCES OF CONDUCT 

OCCURRING PRIOR TO ITS ISSUANCE.  THE PROPRIETY OF THE PROPOSED CONDUCT 

HAS BEEN ADDRESSED ONLY UNDER THE LIQUOR CODE AND REGULATIONS.  THE 

LAWS AND POLICIES ON WHICH THIS OPINION IS BASED ARE SUBJECT TO CHANGE BY 

THE LEGISLATURE OR THE PENNSYLVANIA LIQUOR CONTROL BOARD. 

 

Very truly yours, 

 

 

 

 

FAITH S. DIEHL 

CHIEF COUNSEL 

 

cc: Pennsylvania State Police, 

Bureau of Liquor Control Enforcement 

 Bureau of Licensing 
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