
March 29, 2007 Telephone:  (717) 783-9454 

 FAX:  (717) 787-8820 

 

JoAnn O’Connell 

Strasburg Railroad Company 

P.O. Box 96   

Strasburg, PA  17579 

VIA FACSIMILE:  (717) 687-6194 

 

RE:   Wine Tasting Conducted by Public Service Licensee in 

Dry Township 

 

Dear Ms. O’Connell: 

 

ISSUE:  This letter is in response to your correspondence to this office dated 

February 21, 2007, in which you advise that you are interested in having wine 

tasting at your railroad this summer on the First Class Parlor car.  You further 

advise that your township is dry for the sale of liquor, and, as a result, you do not 

sell alcohol while the trains are at the station.  You would like to know whether 

conducting such wine classes at the station would be permissible.  You advise that 

this will be an informational event at which no alcoholic beverages will be sold.  

You enclosed information regarding the tasting from the Wine School of 

Philadelphia. 

 

Based upon the information provided, “The Classic Wine Tasting Event” consists 

of an instructor heading a tasting for twenty-four (24) or more persons.  The total 

price is six hundred dollars ($600.00), or approximately twenty-five dollars 

($25.00) per participant, which includes two (2) hours of wine instruction, custom 

wine tasting sheets, up to eight (8) selections of wines, and a special online posting 

about the wine tasting. 

 

According to Board records, the Strasburg Railroad Company holds Public Service  

Liquor License No. P-128 (LID 56179).     
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OPINION:  Section 408 of the Liquor Code provides for the establishment of 

public service liquor licenses to, among other entities, railroad or pullman 

companies that permit liquor or malt or brewed beverages to be sold to passengers 

for consumption while enroute on such trains or railcars.  [47 P.S. § 4-408(a)].  

Public service liquor licensees are prohibited from selling alcohol while standing in 

stations or terminals within a municipality that prohibits on-premises consumption 

of alcohol.  [Id.].  Sales of liquor and malt or brewed beverages by a public service 

liquor licensee shall be made in accordance with the laws related to the sales of 

alcohol by restaurant licensees.  [47 P.S. § 4-408(e)]. 

 

Section 472 of the Liquor Code provides a local option regarding the ability of the 

electorate of a municipality to vote on the issue of allowing the placement of a 

licensed premises to sell liquor, including wine, as well as malt or brewed 

beverages within the particular municipality.  [47 P.S. § 4-472].   In light of the 

fact that Strasburg Township is dry for the sale of liquor, as you appear to be 

aware, the railroad may not sell liquor, including wine, on a train while the train 

sits at the station. 

 

Tastings or tasting events are defined in the Board’s Regulations as presentations 

of alcoholic products to the public for the purpose of market research, 

disseminating product information and education of the public as to quality and 

availability.  [40 Pa. Code § 13.201].  Tastings may be conducted by licensed 

brokers, distributors, importing distributors, and manufacturers or their agents 

upon licensed or unlicensed premises.  [40 Pa. Code § 13.211(a)].  Any products 

used shall be legally procured and properly registered, and taxes on the products 

shall be paid.  [40 Pa. Code § 13.211(b)(1)].  There can be no purchase 

requirements associated with the tasting.  [40 Pa. Code § 13.211(b)(2)].  Finally, 

no more than one (1) standard-size alcoholic beverage of each product shall be 

provided to each participant.  [40 Pa. Code § 13.211(b)(3)].  A standard-size 

serving of wine is four (4) fluid ounces.  [40 Pa. Code § 13.201]. 
 

The offering of wine to students for analytical tasting for educational purposes 

could be considered a sale of alcohol, assuming that the students have paid tuition 

or a fee to participate in the classes that you will offer. [47 P.S. § 4-491(1)].  It is 

not clear from your letter whether you intend to charge participants for 

participating in the wine tasting event.  If participants are charged, in any way, for 

their participation in “The Classic Wine Tasting Event,” then this would be 

considered a sale of alcoholic beverages to those participants.  Therefore, if the 

tasting is conducted while the train is at the station, this would not be permissible 



JoAnn O’Connell 

March 29, 2007 

Page 3 

 

 

as it would constitute a sale of alcoholic beverages in violation of the 

municipality’s local option.  It would be permissible, however, to conduct such a 

tasting while the train is enroute.    

 

In the alternative, if the tuition or fee for a tasting is applied only to the educational 

program, and the wine is available, in the same manner, without payment, to all 

persons twenty-one (21) and older who inquire, whether enrolled in the class or 

not, then such a tasting may occur while the train is at the station.  Were anyone to 

request tasting the wine without paying the fee for the instruction time and 

materials or for any other purpose, however, they must be permitted to do so, free 

of charge.  Otherwise, this would be considered selling alcoholic beverages in 

violation of the municipal local option.  Please note that it would be permissible for 

students to provide wine to be used in such tastings. 

 

THIS OPINION APPLIES ONLY TO THE FACTUAL SITUATION 

DESCRIBED HEREIN AND DOES NOT INSULATE THE LICENSEE OR 

OTHERS FROM CONSEQUENCES OF CONDUCT OCCURRING PRIOR TO 

ITS ISSUANCE.  THE PROPRIETY OF THE PROPOSED CONDUCT HAS 

BEEN ADDRESSED ONLY UNDER THE LIQUOR CODE AND 

REGULATIONS.  THE LAWS AND POLICIES ON WHICH THIS OPINION IS 

BASED ARE SUBJECT TO CHANGE BY THE LEGISLATURE OR THE 

PENNSYLVANIA LIQUOR CONTROL BOARD. 

 

Very truly yours, 

 

 

 

FAITH S. DIEHL 

CHIEF COUNSEL 

 

cc:  Pennsylvania State Police, 

     Bureau of Liquor Control Enforcement 

      Jerry W. Waters, Sr., Director, 

     Bureau of Licensing 
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