
May 16, 2007                     Telephone:  (717) 783-9454 

                                FAX:  (717) 787-8820 

 

Tamer Ahmed, Esquire 

Fitzpatrick, Lentz & Bubba, P.C. 

4001 Schoolhouse Lane 

P.O. Box 219 

Center Valley, PA  18034-0219 

E: Restaurant and Brewery License 

 

Dear Mr. Ahmed: 

 

ISSUE: This office is in receipt of your April 11, 2007 e-mail correspondence wherein 

you describe that you have a client who is proposing to open a restaurant and brewpub.  

Your client is under agreement to purchase a restaurant (“R”) license and it is your 

understanding that he will also need a brewery (“G”) license.  Your client will own the 

entire facility, including the brewing equipment.  You explain that because your client is 

more experienced with the restaurant business, it would like to enter into a 

licensing/management agreement with another existing brewpub to brew the beer on-site.  

The existing brewpub has its own restaurant and brews its own beer on its own site.  Your 

client would like to take advantage of both this brewery’s brand name and brewing 

experience, with such brewery to have no ownership interest in your client’s brewpub.  

You provide that the outside brewer will be used to manage the brewing of the beer and 

to use its brand name on the final product.  You ask if this can be done and, if not, how 

your client’s goals may be accomplished.   

 

OPINION: Section 493(11) of the Liquor Code prohibits “a restaurant, hotel, or club 

liquor licensee, or any malt or brewed beverage licensee or any officer, servant, agent, or 

employee of such licensee, to be at the same time employed, directly or indirectly by 

any…manufacturer….” [47 P.S. § 4-493(11)].  As such, should the established brewpub, 

the proposed brewer of the beer, be licensed under a restaurant license and an 

accompanying brewery license, your client’s proposal would be prohibited by section 

493(11), as such brewpub operation holding an R license is prohibited from employment 

by your client, the holder of a brewery/manufacturer license. 

 

If however, the experienced brewpub is licensed as a brewery pub (“GP”) and is not the 

holder of a restaurant (“R”) license, the outside brewpub would not be prohibited from 
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brewing under a management agreement or an alternating brewer arrangement with your 

client.   

A “management company” is defined in the Liquor Code to mean “any entity employed 

or otherwise contracted by a licensee to operate, manage or supervise all or part of the 

licensed premises.”  [47 P.S. § 1-102]. 

 

The Board has traditionally permitted management companies to operate licensed 

premises on behalf of licensees, provided that said companies do not have an unlawful 

pecuniary interest in such license.  A pecuniary interest has been defined as a substantial 

control of the licensed business, evidenced by participation in profits, assumption of 

liability, decision making authority in purchasing, or other elements of ownership.  

Appeal of E-J Westside Inn Corp., 449 A.2d 93 (Pa., Cmwlth. 1982).  Agreements 

between licensees and management companies are reviewed by the Board’s Bureau of 

Licensing on a case-by-case basis to ensure that no unlawful pecuniary interest exists in 

such arrangements.  Again, provided that the proposed management company/brewer 

does not hold a retail license, the management company could enter into a management 

agreement to brew on premises for your client as you have proposed, provided no 

unlawful pecuniary interest exists. 

 

Under the proposed management agreement, your client/manufacturer may act as its own 

distributor of its products or it can name a distributor as the primary or original supplier 

of its products.  [47 P.S. § 4-431(b)]. 

 

Alternatively, the proposed brewer could also brew malt or brewed beverages for your 

client pursuant to an alternating brewer arrangement.  An “alternating brewer” is defined 

in the Liquor Code as “any person, association, corporation or other business entity 

licensed by the Board to produce malt or brewed beverages at premises that are licensed 

by another entity under a Pennsylvania manufacturer’s license.”  [47 P.S. § 1-102].  

 

In order to qualify for an alternating brewer license, the applicant must hold a United 

States Department of the Treasury Brewer’s Notice of Registration issued for a premises 

within this Commonwealth and meet all qualifications required of a holder of a malt and 

brewed beverage manufacturers license.  This option would also be prohibited in your 

client’s described situation if the proposed brewer is the holder of a retail license, as 

section 438(c) of the Liquor Code prohibits any person from holding more than one class 

of license.  [47 P.S. § 4-438(c)]. 
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Distribution of malt or brewed beverages manufactured under an alternating brewer’s 

license must only be through specific importing distributors in the same manner as is 

required for out-of-state manufacturers.  [47 P.S. § 4-431.1(d)]. 

 

With reference to your client’s brewery selling of malt or brewed beverages under the 

proposed brewer’s established label, such would not be permitted.  Section 445 of the 

Liquor Code states that no brand or brands of beverages shall be offered, sold or 

delivered to any trade buyer within this Commonwealth unless the manufacturer first 

submits an application for the registration of the said brand or brands of malt beverages.  

[47 P.S. § 4-445].  There is no provision in the Liquor Code that provides for or permits 

more than one (1) manufacturer to register an identical brand.  As the proposed 

brewer/manager already has the established registered brand for its malt or brewed 

beverage, your client, while maintaining title to the finished product, would not own the 

brand that it proposes to sell, as required of a licensed brewed pub.  [47 P.S. § 4-446(1)].   

 

I trust that the above information has adequately answered your inquires.  Should you 

have any further questions or concerns regarding this matter that the Liquor Code of the 

Board’s Regulations please, do not hesitate to again contact this office. 

 

Very truly yours, 

 

 

 

 

FAITH S. DIEHL 

CHIEF COUNSEL 

 

cc:  Pennsylvania State Police,  

              Bureau of Liquor Control Enforcement 

      Jerry W. Waters, Sr., Director of Licensing 

 

LCB Advisory Opinion No. 07-182 

 


