
 

 

 

August 15, 2007 Telephone:  (717) 783-9454 

 FAX:  (717) 787-8820 

Sansos Italian Pizza, Inc. 

t/a Sansos 

RE:  Transferring Licenses in Safekeeping 

 
Dear Sir or Madam: 

 

ISSUE:  This is in response to your e-mail inquiry to this office dated July 31, 2007 in 

which you request guidance in a particular licensing situation.  Pennsylvania Liquor 

Control Board (“Board”) records indicate that Sansos Italian Pizza, Inc. t/a Sansos, holds 

Restaurant Liquor License No. R-7129 (LID 12560) for the premises located at 3113 

Route 119S, Homer City, Pennsylvania  15748.  You advise that in February of 2006, 

you purchased a license which had been held in safekeeping.  Board records indicate that 

Sansos Italian Pizza, Inc. t/a Sansos, also holds Restaurant Liquor License No. R-5927 

(LID 55870), which is currently held in safekeeping.  For the purpose of this response, it 

is assumed that this is the license at issue.  You advise that the transfer of the license to 

you was approved under certain conditions, including, among other things: 

 

The transferred license, which will now be issued in the name of the 

licensee for the premises listed in the application, shall be held in 

safekeeping by the Board pending completion of the premises and 

verification of full compliance with all statutory requirements. 

 

Completion of the premises and compliance with the requirements shall be 

accomplished within six (6) months from this date.  Failure to comply with 

these requirements shall be considered cause for revocation of the license.   

 

You advise that you have experienced several infrastructural setbacks during the 

construction of your building.  You further advise that although everything has been 

resolved, you were required to keep the Board apprised of the status of the construction 

in order to obtain extensions of the six (6) month period.  You were wondering whether 

there have been any recent changes in the Liquor Code or the Board’s Regulations which 

would allow the purchase of a license in safekeeping with the buyer’s sole intent, as you 

state, to hold it for purely speculative purposes.  If so, you ask whether such changes 

affect the time limitation under which a license can be held in safekeeping.   
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You note that a license in Center Township, Indiana County, which trades as Smokin’ 

Joe’s, is currently in safekeeping.  You have heard from various sources that this license 

is in the process of being sold and/or transferred to a new licensee, and that the purchaser 

has intentions of selling the license under the speculation that Pennsylvania law 

regarding the sale of malt and brewed beverages may undergo changes.  You want to 

know whether the license can be legally transferred and then returned to safekeeping. 

 

OPINION:  As you know, a liquor license can be transferred on a “prior approval” basis.  

Under “prior approval,” the Board can review an application on the basis of plans 

submitted.  If approved, the applicant receives an additional six (6) months to complete 

the building.  No further transfer of the license either to a new location or to a new 

owner can occur until the building is completed and the licensee is operating, unless full 

compliance is not possible for reasons beyond the licensee’s control.  [47 P.S. § 4-

403(a)].   

 

Further, even if circumstances beyond an applicant’s control make it impossible to 

complete the plans within six (6) months, an applicant would have no more than three 

(3) years from the date of the approval of the transfer to remove the license from 

safekeeping and operate the licensed premises, unless an application to extend the 

safekeeping period is filed along with applicable fees.  Be advised that before again 

transferring the license, the applicant would be required to have been operational as a 

licensed premises at some time after acquiring the license.  [47 P.S. § 4-403(a)].  An 

applicant is not permitted to transfer a license for the purpose of placing the license into 

safekeeping for future transfer without operating.  [47 P.S. § 4-403(a)].  While in 

safekeeping, the license must be timely validated and renewed and all fees paid. 

 

As noted above, section 474.1(b) of the Liquor Code provides that the Board may hold a 

restaurant liquor license (“R”) license in safekeeping for a period not to exceed three (3) 

consecutive years, and that any license remaining in safekeeping for more than three (3) 

consecutive years shall be immediately revoked by Licensing, unless a transfer 

application or request for reissue from safekeeping has been filed prior to the expiration 

of the three (3)-year period.  [47 P.S. § 4-474.1(b) (emphasis added)].   

 

Liquor Code section 474.1(g)(1) provides that a licensee may apply in writing to the 

Board to allow the license to remain in safekeeping for an additional year beyond the 

three (3)-year period.  [47 P.S. § 4-474.1(g)(1)].  The written request must be 

accompanied by a fee of two thousand five hundred dollars ($2,500.00) for licenses 

placed in safekeeping from counties of the fifth through eighth classes.  [Id.]. 
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With respect to your inquiry, please be advised that there has been no change in the law 

regarding the above matters.  Specifically, the current state of the law does not allow for 

the speculative purchase of a liquor license.  An applicant is not permitted to transfer a 

license for the purpose of placing the license into safekeeping for future transfer without 

operating.  [47 P.S. § 4-403(a)].  If the license was acquired on a prior approval basis, as 

noted above, no further transfer of the license either to a new location or to a new owner 

can occur until the building is completed and the licensee is operating, unless full 

compliance is not possible for reasons beyond the licensee’s control.  [Id.].     

 

Should you have any further questions and/or concerns regarding these matters, please 

feel free to contact this office again. 

 

THIS OPINION APPLIES ONLY TO THE FACTUAL SITUATION DESCRIBED 

HEREIN AND DOES NOT INSULATE THE LICENSEE OR OTHERS FROM 

CONSEQUENCES OF CONDUCT OCCURRING PRIOR TO ITS ISSUANCE.  THE 

PROPRIETY OF THE PROPOSED CONDUCT HAS BEEN ADDRESSED ONLY 

UNDER THE LIQUOR CODE AND REGULATIONS.  THE LAWS AND POLICIES 

ON WHICH THIS OPINION IS BASED ARE SUBJECT TO CHANGE BY THE 

LEGISLATURE OR THE PENNSYLVANIA LIQUOR CONTROL BOARD. 

 

 

Very truly yours, 

  

   

  

FAITH S. DIEHL  

CHIEF COUNSEL 
 

cc:  Pennsylvania State Police, 

               Bureau of Liquor Control Enforcement 

      Jerry W. Waters, Sr., Director, Bureau of Licensing 
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