
 

 

 

 

 

September 29, 2010 Telephone:  (717) 783-9454 

 FAX:  (717) 787-8820 

 

Daneen Zaleski 

 Re: Limited Winery Licenses 

 

Dear Ms. Zaleski: 

 

ISSUE:  This is in response to your e-mail sent August 12, 2010, wherein you 

advised that you are in the process of applying for a limited winery license.  This 

license would cover an area where only wine production would occur (“Winery 

A”).  You are planning to build, in the next year, a structure for a tasting and sales 

area, located two (2) miles away from the current production site (“Satellite A”).  It 

is assumed, for purposes of this response, that the property upon which Satellite A 

will be built will not be covered by the limited winery license applicable to Winery 

A.  

 

You further advise that, along with the tasting and sales area of Satellite A, a larger 

winery will eventually be built to accommodate increased wine production 

(“Winery B”).  It is assumed, for purposes of this response, that Winery B will be 

located on, and contiguous with, the Satellite A property.  Ultimately, your plan is 

for Winery B to serve as your primary site where all sales will occur, and Winery 

A will be used for production only.  You ask if you will need to file a new 

application for Winery B, or if the application you have filed for Winery A can be 

transferred and be made the primary license for Winery B.  It is assumed that you 

will continue using Winery A for production, and you will not be operating your 

limited winery exclusively on Winery B.   

 

Board records indicate that Fero Vineyards and Winery, LLC, holds Limited 

Winery License No. LK-306 (LID 63941) for the premises located at 758 Moores 

School Road, Lewisburg, Pennsylvania. 

 

OPINION:  Section 505.2(a)(2) of the Liquor Code allows a limited winery 

licensee to “sell alcoholic cider, wine and wine coolers produced by the limited 

winery or purchased in bulk in bond from another Pennsylvania limited winery on 
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the licensed premises.”  [40 P.S. § 5-505.2(a)(2) (emphasis added)].  It is assumed 

that the limited winery license you have recently received does not cover the sales 

and tasting area, Satellite A.  Therefore, a limited winery license, standing alone, 

will not allow you to sell at that location.  

 

In order to be legally authorized to sell wine off the licensed premises, you would 

need to seek and obtain Board approval for an additional location.  Section 

505.2(a)(3) of the Liquor Code provides that a limited winery may: 

 

Separately or in conjunction with other limited wineries, sell alcoholic 

cider, wine and wine coolers produced by the limited winery on no 

more than five (5) board-approved locations other than the 

licensed premises, with no bottling or production requirement at 

those additional board-approved locations and under such conditions 

and regulations as the board may enforce, to the board, to individuals 

and to brewery, hotel, restaurant, club and public service liquor 

licensees.  

 

[47 P.S. § 5-505.2(a)(3)].  Requests to establish a Board-approved location are 

made to the Board’s Bureau of Licensing (“Licensing”), via application and an 

accompanying fee of two hundred twenty dollars ($220.00).  [40 Pa. Code §§ 

3.64(a)(1), 11.111(d)].  

 

Please note that the process for receiving Board approval for an additional location 

can be initiated even though the location has not yet been built.  Section 3.64(a)(2) 

of the Board’s Regulations [47 Pa. Code § 3.64(a)(2)] describes the process for 

prior approval of the Board-approved location: 

 

Applications for additional Board-approved locations may be 

submitted on a prior approval basis.  If plans are approved, the 

necessary construction or alterations shall be completed within 6 

months of the approval.  Business may not be transacted until the 

premises has been re-inspected and the Board has approved the 

completed construction or alterations.  

 

[Id.].  The location must be enclosed by soundly constructed walls, with controlled 

points of access and egress directly accessible to the general public from a public 

thoroughfare, and all portions of the premises must be contiguous.  [40 Pa. Code § 

3.64(a)(3), (5)].   
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Licensing is charged with the responsibility of performing an investigation to 

ensure that the proposed location meets Board requirements for such a limited 

winery Board-approved location.  Please be advised that the decision to approve or 

not to approve a location is up to Licensing, and not this office.  Accordingly, if 

you made such an application with Licensing, an investigation would be initiated 

by Licensing.  You will need to provide the Licensing investigator with certain 

information relative to the additional location, such as leases, management 

agreements, employee agreements, and commission agreements, if applicable.  [40 

Pa. Code § 3.64(a)(6)].  Please be advised that a manager must be appointed for the 

Board-approved location.  [40 Pa. Code § 3.64(a)(4)]. 

 

You asked whether the license for Winery A could be subsequently transferred to 

Winery B.  It is possible to transfer a limited winery license from one location to 

another.  On June 25, 2010, Act 35 of 2010 (formerly House Bill 48) was signed 

into law and became effective immediately.  Among other things, Act 35 amended 

section 505 of the Liquor Code to allow Article V licenses (including limited 

wineries) to be transferred to new owners, new locations or both.  The statute, as 

amended, provides that transfers may be accomplished by submitting a written 

application to Licensing along with the appropriate fee.  Transferring the license 

from Winery A to Winery B would constitute a transfer to a new location; the fee 

for such a transfer is five hundred fifty dollars ($550.00). 

 

Therefore, when you are ready for Winery B to serve as your primary site, you 

would not need to file a new application for Winery B.  The application you have 

filed for Winery A may be transferred to the Winery B location, but are not be 

required to do so.  You have the option of keeping your primary location at Winery 

A and having Satellite A/Winery B operate as a Board-approved additional 

location.   

 

Be advised that if your future plans include sales of food and wine by the glass at 

Satellite A/Winery B, these sales may only be conducted at a limited winery’s 

primary location; sales of wine for consumption at additional Board-approved 

locations are prohibited.  [See 47 P.S. § 5-505.2].  Therefore, in order to sell food 

and wine for consumption at the Satellite A/Winery B location, you would need to 

transfer the limited winery license from the Winery A location to the Satellite 

A/Winery B location.   
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Finally, please note that legislation has been proposed that will allow limited 

wineries to sell food and wine by the glass at additional Board-approved locations 

as well as at the primary location.  House Bill 115 would amend section 

505.2(a)(6.1) by allowing a limited winery to sell food for consumption on or off 

the licensed premises and at the limited winery's additional Board-approved 

locations and sell wine by the glass at the licensed premises and the limited 

winery's additional Board-approved locations. 

 

THIS OPINION APPLIES ONLY TO THE FACTUAL SITUATION 

DESCRIBED HEREIN AND DOES NOT INSULATE THE LICENSEE OR 

OTHERS FROM CONSEQUENCES OF CONDUCT OCCURRING PRIOR TO 

ITS ISSUANCE.  THE PROPRIETY OF THE PROPOSED CONDUCT HAS 

BEEN ADDRESSED ONLY UNDER THE LIQUOR CODE AND 

REGULATIONS.  THE LAWS AND POLICIES ON WHICH THIS OPINION IS 

BASED ARE SUBJECT TO CHANGE BY THE LEGISLATURE OR THE 

PENNSYLVANIA LIQUOR CONTROL BOARD. 

  

Very truly yours, 

  

  

  

FAITH S. DIEHL 

CHIEF COUNSEL 

  

cc: Pennsylvania State Police, 

  Bureau of Liquor Control Enforcement  

 Jerry W. Waters, Director of Office of Regulatory Affairs 

 Jane Melchior, Director, Bureau of Licensing 

 Tisha Albert, Assistant Director, Bureau of Licensing 
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