
 

 

 
 

 

 

January 28, 2011                  Telephone:  (717) 783-9454 

                Fax:  (717) 787-8820 

 
Ray Hillman 

Commander 

Harveys Lake American Legion Post 967 

 

RE: Catering Club License Question 

 
Dear Mr. Hillman: 

 

ISSUE:  This correspondence is in response to your January 9, 2011, e-mail in 

which you ask whether your catering club may rent a room within the club’s hall to 

a private party, consisting of approximately sixty (60) people, and simply sell them 

the beer which they would serve themselves, or whether your club must provide a 
bartender for the private party’s use.  You note that the individual having the party 

is a member of your post.  Pennsylvania Liquor Control Board (“Board”) records 

indicate that Harveys Lake Post 967 holds Catering Club Liquor License No. CC-

6167 (LID 2786) for premises located at R.R.3, Box 3009, Harveys Lake, 

Pennsylvania.   

 
OPINION:  It is assumed for the purpose of this response that the room you intend 

to allow the private party to occupy for its event is an area licensed by the Board.  

Be advised that the holder of a club or catering club license is not permitted to sell 

any alcohol or liquor, alcohol, or malt or brewed beverages (including beer) for 

consumption off of the licensed premises.   

 
Initially, please note that the Liquor Code generally prohibits clubs from selling 

alcohol to individuals who are not members of the club, or who are not active 

members of another club that is chartered by the same state or national 

organization.  [47 P.S. § 4-406(a)(1)].  An exception exists to this general rule for 

catering clubs.  Patrons of a catering club can purchase alcoholic beverages from 

the club even if they are non-members, as long as they are part of a catered event.   
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A catered event is one involving the furnishing of liquor or malt or brewed 

beverages, or both, to be served with food prepared on the premises or brought 

onto the premises already prepared, for accommodation of groups of non-members 

who are using the facilities of the club by prior arrangement, made at least twenty-
four (24) hours in advance of the time of the function, and which is paid for by 

non-members.  [40 Pa. Code § 5.82(a)].  Records must be kept showing the date 

and time catering arrangements were made, the name of the person or the 

organization making the arrangements, and the approximate number of persons to 

be accommodated.  [40 Pa. Code § 5.83(b)].  Non-members who are part of a 

lawful catered event can be sold and/or served alcoholic beverages.  The club 
cannot, however, self-sponsor a catered event.  A catered event is an event 

arranged by a third party. 

  

If your licensed club rents its facility to a private party (which could be sponsored 

by a member of your club) for a bona fide catered event, the club could sell beer to 

the private party for service at the catered event.  Be further advised that your club 
does not have to furnish a bartender for the catered event, but may instead allow 

the sponsor of the catered event to provide his or her own bartender for the service 

of alcoholic beverages purchased from the club by the private party.  

 

Be further advised that section 5.81 of the Board’s Regulations [40 Pa. Code § 

5.81] requires a club licensee to adhere to the provisions of its constitutions and 
bylaws.  Therefore, if your club’s constitution or bylaws govern the procedures for 

such catered events, the club must comply, or risk citation by the Pennsylvania 

State Police, Bureau of Liquor Control Enforcement, for failure to adhere to the 

provisions of its constitution and bylaws. 

 

Finally, it should be noted that licensees are strictly liable for violations of the 
Liquor Code and its attendant laws and regulations that occur on the licensed 

premises.  [Pennsylvania Liquor Control Board v. TLK, Inc., 544 A.2d 931 (Pa. 

1988)].  Licensees are specifically prohibited by Liquor Code section 493(1) [47 

P.S. § 4-493(1)] from selling, furnishing and/or giving alcohol, and from 

permitting the sale, furnishing or giving of alcohol, to minors or visibly intoxicated 

persons.  Therefore, a club is liable and may be subject to fines and/or license 
suspension or revocation when alcohol is sold, furnished or given to minors or 

visibly intoxicated persons on a club’s licensed premises, regardless of whether the 

alcohol is served by the club’s own bartenders or a third-party bartender or whether 

or not the club had knowledge of the incident. 
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Should you have any further questions or concerns regarding this matter, please do 

not hesitate to contact this office. 

 

THIS OPINION APPLIES ONLY TO THE FACTUAL SITUATION 
DESCRIBED HEREIN AND DOES NOT INSULATE THE LICENSEE OR 

OTHERS FROM CONSEQUENCES OF CONDUCT OCCURRING PRIOR TO 

ITS ISSUANCE.  THE PROPRIETY OF THE PROPOSED CONDUCT HAS 

BEEN ADRESSED ONLY UNDER THE LIQUOR CODE AND 

REGULATIONS.  THE LAWS AND POLICIES ON WHICH THIS OPINION IS 

BASED ARE SUBJECT TO CHANGE BY THE LEGISLATURE OR THE 
PENNSYLVANIA LIQUOR CONTROL BOARD. 

 

 

Very truly yours, 

 

 
 

FAITH S. DIEHL 

CHIEF COUNSEL 

 

 

cc: Pennsylvania State Police, 
  Bureau of Liquor Control Enforcement 

Jerry W. Waters, Director of Office of Regulatory Affairs 

Jane Melchior, Director, Bureau of Licensing 

Tisha Albert, Assistant Director, Bureau of Licensing 
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