
 

 

 
 

 

October 25, 2011           Telephone:  (717) 783-9454 

     Fax:  (717) 787-8820 

 

 
Rae Speelman 

 

 RE: Minor Sitting at a Bar 

 

Dear Ms. Speelman: 

 
ISSUE:  This correspondence is in response to your e-mail inquiry, dated October 

15, 2011, in which you inquire whether you are correct in not allowing a three (3)-

year-old child to sit at the bar with the child’s parent, who is a member of the club.  

You further ask advice on what the ramifications would be if you allow the 

member to sit at the bar with his minor child.  You indicate that you are the 

manager of a private country club, but you do not provide information regarding 
the establishment.  Presumably, based upon the context of your letter, the 

establishment holds a valid catering club liquor, club liquor, or club malt beverage 

license. 

    

OPINION:  The general rule in Pennsylvania is that minors may not be present in 

an establishment licensed to sell alcoholic beverages.  Pennsylvania law defines a 
minor as a “person under the age of 21 years”.  [1 Pa. C.S. § 1991].  There are four 

(4) exceptions to the general rule which apply to private clubs, as follows: 

 

1.     Minors with parents (“Parent exception”)  

If a minor is with one or both of the minor’s parents, then the minor is permitted to 

be on the premises.  The minor and parent(s) can sit anywhere on the premises, 
including the bar area, and alcoholic beverages can be served to the parent(s) or to 

any other adult with the minor. 

 

2.     Minors with legal guardians (“Guardian exception”) 

If a minor is with a legal guardian, then the minor is permitted to be on the 

premises.  The minor and the legal guardian can sit anywhere on the premises, 
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including the bar area, and alcoholic beverages can be served to the guardian or to 

any other adult with the minor. 

 
3.     Minors under proper supervision (“Proper supervision exception”) 

If a minor is present under proper supervision, then the minor is permitted to be on 

the premises.  Section 102 of the Liquor Code defines proper supervision as 

someone who is at least twenty-five (25) years of age, who is directly responsible 

for the care and conduct of the minor while on the premises, and who keeps the 

minor within his or her sight or hearing.  Proper supervisors are generally unpaid 
volunteers.  However, licensees or their employees are allowed to act as proper 

supervisors as long as they are not performing any other employment-related duties 

at the same time.  [47 P.S. § 1-102]. 

 

If a minor is in the premises under proper supervision, the minor can sit anywhere 

on the premises, including the bar area, and alcoholic beverages can be served to 
any adults with the minor. 

 

Proper supervisors can only supervise a limited number of minors.  In 

Philadelphia, that number is five (5).  In the rest of Pennsylvania, the number is 

twenty (20), i.e., one (1) proper supervisor can supervise up to twenty (20) 

minors.  Notwithstanding the above limitations, if the minors are on the premises 
as part of a school-endorsed function, each proper supervisor can supervise up to 

fifty (50) minors. 

 

4.     Minors attending a social gathering (“Social gathering exception”)  

If a minor is attending a social gathering, then the minor is permitted to be on the 

premises.  A social gathering is an event marketed to or catering to minors, in 
whole or in part, for which at least forty-eight (48) hours advance notice has been 

given to the Pennsylvania State Police, Bureau of Liquor Control Enforcement 

(“Bureau”).  No alcohol can be served to anyone, even adults, at a social gathering 

and all alcohol must be removed from or secured by lock and key at the licensed 

premises. 

 
Nevertheless, please also note that section 5.81 of the Board’s Regulations requires 

a club licensee to adhere to the provisions of its constitution and/or bylaws. [40 Pa. 

Code § 5.81].  If a particular club has provisions in its constitution and/or bylaws 

placing additional restrictions on the activities of minors, it must follow those 

provisions. 
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Thus, with regard to your specific questions, unless your club has provisions in its 

constitution and/or bylaws placing additional restrictions on the activities of 

minors, a minor may sit at the bar to the extent indicated above.  You have not 
indicated that your club has any such restrictions and, therefore, in the specific 

scenario in which a minor child is sitting at the bar with his or her father, there are 

no legal ramifications because the activity is lawful.   

 

Please do not hesitate to again contact this office if you have further questions.  

  
THIS OPINION APPLIES ONLY TO THE FACTUAL SITUATION 

DESCRIBED HEREIN AND DOES NOT INSULATE THE LICENSEE OR 

OTHERS FROM CONSEQUENCES OF CONDUCT OCCURRING PRIOR TO 

ITS ISSUANCE.  THE PROPRIETY OF THE PROPOSED CONDUCT HAS 

BEEN ADDRESSED ONLY UNDER THE LIQUOR CODE AND 

REGULATIONS.  THE LAWS AND POLICIES ON WHICH   THIS   OPINION 
IS BASED ARE SUBJECT TO CHANGE BY THE LEGISLATURE OR THE 

PENNSYLVANIA LIQUOR CONTROL BOARD. 

 

Very truly yours,   

  

 
 

FAITH S. DIEHL 

CHIEF COUNSEL 

  

 

cc:     Pennsylvania State Police, 
               Bureau of Liquor Control Enforcement 

          Jerry W. Waters, Director of Office of Regulatory Affairs 

          Tisha Albert, Director, Bureau of Licensing 
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