
 

 

 
 

 

November 23, 2011                    Telephone:  (717) 783-9454 

                       FAX:  (717) 787-8820 

 

Maria Di Massa 
GABRIA Imports, Inc. 

Re: Wine Importing and Sales 

 

Dear Ms. Di Massa: 

 

ISSUE: Your e-mail of October 29, 2011, states that you are the president of 
GABRIA Imports, Inc., (“GABRIA”), which will import wine from Italy into 

Philadelphia, where you have a bonded warehouse and a company handling your 

shipping needs. You advise that you hold a federal permit from the U.S. Alcohol 

and Tobacco Tax and Trade Bureau (“TTB”) in addition to your importer license. 

You ask how you would go about selling your product to out-of-state markets. You 

also ask whether GABRIA may sell directly to wholesalers in possession of an out-
of-state license, given that GABRIA can deal with distributors or wholesalers 

located outside the Commonwealth, and if so, whether you may ship imported 

wine directly to these wholesalers, or whether they may arrange for shipping from 

GABRIA’s warehouse. 

 

Records maintained by the Pennsylvania Liquor Control Board (“Board”) indicate 
that GABRIA Imports, Inc., is the holder of Importer License No. I-846 (LID 

65647) for the premises located at 717 Moredon Rd., Jenkintown, Pennsylvania. 

 

OPINION: Be advised that only the Board, an importer licensee, a sacramental 

wine licensee or a licensed direct shipper may import liquor or wine into the 

Commonwealth.  [47 P.S. § 4-491(11)].  An importer license permits the holder to 
bring or import wine and spirits into Pennsylvania from other states or United 

States possessions and foreign countries, and to purchase wine and spirits from 

manufacturers located outside of Pennsylvania which will be sold either outside of 

Pennsylvania or to the Board.  All importation of wine and spirits into 

Pennsylvania by the importer must be consigned to the Board or to the principal 

place of business or authorized place of storage maintained by the licensee.  [47 
P.S. § 4-410(e)].  Once the wine or spirits are properly imported into Pennsylvania, 



Maria Di Massa 

November 23, 2011 

Page 2 
 
 

the product may be stored by the licensed importer at its warehouse or at the 

storage facilities of a bailee-for-hire licensee or a bonded warehouse licensee.  [47 

P.S. §§ 4-410, 5-501, 5-505.1].   

 

Therefore, as a licensed importer, you may import wine into Pennsylvania and 
store it at your warehouse prior to sale either outside of Pennsylvania or to the 

Board.   

 

In response to your specific questions about how you would go about selling your 

product to out-of-state markets, whether you may sell directly to out-of-state 

wholesalers, and whether you may ship directly to such wholesalers of if they may 
arrange for shipping, please be advised that the Commonwealth does not regulate 

sales of alcohol that occur outside the Commonwealth.  Section 102 of the Liquor 

Code defines “sale” as including any transfer of liquor, alcohol or malt or brewed 

beverages for a consideration.  [47 P.S. § 1-102].  Sales that occur in other states 

would be subject to the regulations of the state in which the sale occurs and the 

TTB. 
 

Be advised that the Board has the general authority to control the manufacture, 

possession, sale, consumption, importation, use, storage, transportation and 

delivery of liquor and alcohol within the Commonwealth. [47 P.S. § 2-207(b)].  

Under the Liquor Code, only limited wineries and distilleries of historical 

significance are afforded the statutory ability to operate as a direct retailer of wine 
and liquor to consumers.  [47 P.S. § 5-505.2 and 47 P.S. § 5-505.3].  Accordingly, 

only the Board would have the authority to sell your product directly to persons in 

Pennsylvania for off-premises consumption.  However, this can be effectuated in 

multiple ways. 

 

First, your company could submit a listing proposal to the Board for the sale of 
your products through the Board’s approximately six hundred ten (610) wine and 

spirits stores.  Products not listed for regular sale through the Board’s wine and 

spirits stores may be acquired by residents of the Commonwealth (including 

licensees of the Board) via special liquor order (“SLO”).  [47 P.S. § 3-305].  SLOs 

may be placed at any of the Board’s wine and spirits stores, or via the Bureau of 

Product Selection at (717) 783-7601.  SLOs must be shipped to a Board-operated 
store and may be either for personal use or, if purchased by a licensee, for resale in 

any licensed establishment. 
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Please note that the holder of a vendor’s permit may sell liquor to the Board and 

employ agents who may promote the sale of liquor through the Board’s wine and 

spirits stores.  [40 Pa. Code § 13.71].  Such agents may also solicit from licensees 

orders for those brands of liquor that have been listed as an SLO or luxury 

item.  [40 Pa. Code § 13.73].  SLOs or luxury item orders obtained by the licensed 
vendors or their agents shall be filed with one (1) of the wine and spirits 

stores.  [40 Pa. Code § 13.73].  All special liquor order purchases and luxury item 

purchases must first be consigned to a wine and spirit store before being released 

for delivery to the consumer.  SLOs and luxury item orders placed by a licensed 

vendor or the vendor’s agent for a retail customer may be released by the wine and 

spirits store for delivery to the consumer.  [40 Pa. Code § 13.79(d)].  A vendor’s 
permit would permit this service.  Furthermore, a fee may be charged for these 

services. 

 

Finally, section 488 of the Liquor Code provides that Pennsylvania residents may 

purchase wine over the Internet and have it shipped to one (1) of the Board’s more 

than six hundred ten (610) wine and spirits stores of their choosing, where they 
may pick it up, provided such purchases are made via the Internet from direct wine 

shippers, who have been licensed by the Board.  [47 P.S. § 4-488].  The following 

additional conditions apply to such direct wine shipper orders: Pennsylvania 

residents may only order wines that are not listed in the Board’s Internet catalog of 

available wines;  Internet orders will be shipped to wine and spirits stores of the 

purchaser’s choice; the purchaser must be at least twenty-one (21) years old; and 
all wines must be for personal use, not for resale; the purchaser or his or her 

designee must sign an affidavit affirming these facts on receipt of the order; and a 

direct wine shipper may not ship more than nine (9) liters to a single resident in 

any one (1) month.  Furthermore, the wine will be subject to a shipping charge, and 

must add a four dollar fifty cent ($4.50) handling fee, Pennsylvania's eighteen 

percent (18%) liquor tax, and six percent (6%) sales tax (and an additional two 
percent (2%) sales tax in Philadelphia County and one percent (1%) sales tax in 

Allegheny County). 

 

For information on how to obtain a vendor’s permit or a direct shipper license, 

please contact the Bureau of Licensing at (717) 783-8250 or visit the Board’s 

website at www.lcb.state.pa.us, click on “For Licensees,” and then “Applications 
and Forms.” 

 

http://www.lcb.state.pa.us/
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If it is your desire to sell your products to the Board, it is recommended that you 

review a document entitled “Procedures and Policies for Vendors,” which contains 

detailed information on the Board’s listing process, as well as helpful information 

for potential vendors.  You can access the document at the following website:  

http://www.portal.state.pa.us/portal/server.pt?open=514&objID=611707&mode=2.  
The above-provided website also has links to other helpful documents related to 

labeling, shipping, and U.S. Customs.  In addition, you may directly contact the 

Board’s Bureau of Product Selection at (717) 787-7965. 

 

Should you have any further questions or concerns regarding this matter, please do 

not hesitate to contact this office. 
 

THIS OPINION APPLIES ONLY TO THE FACTUAL SITUATION 

DESCRIBED HEREIN AND DOES NOT INSULATE THE LICENSEE OR 

OTHERS FROM CONSEQUENCES OF CONDUCT OCCURRING PRIOR TO 

ITS ISSUANCE.  THE PROPRIETY OF THE PROPOSED CONDUCT HAS 

BEEN ADDRESSED ONLY UNDER THE LIQUOR CODE AND 
REGULATIONS.  THE LAWS AND POLICIES ON WHICH THIS OPINION IS 

BASED ARE SUBJECT TO CHANGE BY THE LEGISLATURE OR THE 

PENNSYLVANIA LIQUOR CONTROL BOARD. 

 

Very truly yours,  

 
 

FAITH S. DIEHL 

CHIEF COUNSEL 

 

cc:   Pennsylvania State Police, 

       Bureau of Liquor Control Enforcement 
Jerry W. Waters, Director, Office of Regulatory Affairs 

 Tisha Albert, Director, Bureau of Licensing 

 

LCB Advisory Opinion No. 11-501 
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