
 

 

 

 

March 13, 2012            Telephone:  (717) 783-9454 

              FAX:  (717) 787-8820 

 

Linda Poliacek 

The Saint Joseph’s Social Club of Latrobe, PA 

114 River Street 

Latrobe, PA 15650 

Re: Premises Extension and Outdoor Drinking 

 

Dear Ms. Poliacek: 

 

ISSUE:  In your e-mail of February 13, 2012, you state that your club is a licensed 

establishment.  You advise that there is a yard adjacent to your club that your club 

owns.  You inquire whether your club’s members may drink outside, either 

generally or if you had a privacy fence between the yard and the street.  You also 

request information about the laws regarding allowing alcohol outside of your 

club’s building. 

 

Records maintained by the Pennsylvania Liquor Control Board (“Board”) indicate 

that The Saint Joseph’s Social Club of Latrobe, Pennsylvania, is the holder of Club 

Liquor License No. C-02854 (LID 1419) for the premises located at 114 River 

Street, Latrobe, Pennsylvania. 

 

OPINION:  The Liquor Code provides that no club licensee may sell any liquor or 

malt or brewed beverages for consumption off the licensed premises.  [47 P.S. §§ 

4-401(a), 4-407(a)].  Because alcohol cannot be sold at a licensed club for off-

premises consumption, if the adjacent yard is not currently part of the licensed 

premises, the club may not allow members to carry alcoholic beverages lawfully 

sold in the establishment to that area.  If a club member or guest leaves the licensed 

portion of the premises with unfinished containers of beer, wine or liquor, the 

Pennsylvania State Police, Bureau of Liquor Control Enforcement (“Bureau”) 

could issue a citation to the club for engaging in the sale of alcohol for off-

premises consumption. 

 

Assuming that the yard area is not currently licensed, it would be necessary to 

obtain an extension of premises from the licensed premises to that area in order to 
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allow sales and service of alcoholic beverages beyond the club’s existing licensed 

premises.  Section 7.21(b)(2) of the Board’s Regulations permits a licensee to 

extend its license to immediate, abutting, adjacent, and contiguous vacant 

land.  [40 Pa. Code § 7.21(b)(2)]. 

 

Further, section 406.1 of the Liquor Code allows the Board to approve the 

extension of a club liquor license to include a secondary service area with 

dimensions of at least one hundred seventy-five (175) square feet, enclosed on 

three (3) sides and with adequate seating. [47 P.S. § 4-406.1].  The secondary 

service area must be located on property having a minimum area of one (1) acre 

and, although it need not physically be connected to the original licensed premises, 

it must be on land which is immediate, abutting, adjacent or contiguous to the 

licensed premises with no intervening public thoroughfare.  [Id.].  Additionally, the 

original licensed premises and the secondary service area must be located on the 

same tract of land.  The Liquor Code defines “tract” as “a contiguous expanse of 

land under the control of one person.”  [47 P.S. § 1-102].  Further, while the term 

“thoroughfare” is not defined by the Liquor Code, the Pennsylvania 

Commonwealth Court has defined “thoroughfare” as “a street that goes through 

from one street to another… an unobstructed way open to the public;” or as “a 

street or highway affording an unobstructed exit at each end into another street or 

public passage.”  See Gramland Properties, Inc. v. Pennsylvania Liquor Control 

Bd., 807 A.2d 339, 342 (Pa. Cmwlth. 2002). 

 

An extension of premises, if granted, would be considered a permanent addition to 

the licensed premises.  Once the extension is approved, the subject area becomes 

subject to all restrictions in the Liquor Code and the Board’s Regulations. 

 

You can obtain forms necessary to apply from the Board’s Bureau of Licensing 

(“Licensing”).  Licensing’s telephone number is (717) 783-8250.  You can also 

download such premises extension application forms via the Board’s website, at 

www.lcb.state.pa.us.  Click on “For Licensees” on the left side of the screen, then 

“Applications & Forms” on the right sight of the screen, and then “Application 

Packet for Extension of Retail License to Cover Additional Premises.” 

 

In addition, please note that while the Liquor Code does not grant clubs the 

authority to sell alcohol for off-premises consumption [47 P.S. §§ 4-401(a), 4-

407(a)], there is nothing in the Liquor Code that would prohibit club members 

from bringing their own alcohol to the club, which they could then drink outside at 

http://www.lcb.state.pa.us/
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the adjacent yard.  However, section 5.81 of the Board’s Regulations requires a 

club licensee to adhere to the provisions of its constitution and/or bylaws.  [40 Pa. 

Code § 5.81].  Therefore, club members may not be permitted to bring their own 

alcohol to the adjacent yard if such conduct is prohibited by the club’s bylaws. 

 

Please also note that your municipality may have a local ordinance that prohibits a 

person from possessing an open container of alcohol outside of a building.  It is 

suggested that you contact your local municipality or police department for any 

further restrictions. 

 

Should you have any further questions or concerns regarding the Liquor Code or 

the Board’s Regulations, please do not hesitate to contact this office. 

 

THIS OPINION APPLIES ONLY TO THE FACTUAL SITUATION 

DESCRIBED HEREIN AND DOES NOT INSULATE THE LICENSEE OR 

OTHERS FROM CONSEQUENCES OF CONDUCT OCCURRING PRIOR TO 

ITS ISSUANCE.  THE PROPRIETY OF THE PROPOSED CONDUCT HAS 

BEEN ADDRESSED ONLY UNDER THE LIQUOR CODE AND 

REGULATIONS.  THE LAWS AND POLICIES ON WHICH THIS OPINION IS 

BASED ARE SUBJECT TO CHANGE BY THE LEGISLATURE OR THE 

PENNSYLVANIA LIQUOR CONTROL BOARD. 

 

Very truly yours,  

 

 

 

FAITH S. DIEHL 

CHIEF COUNSEL 

 

cc:   Pennsylvania State Police, 

         Bureau of Liquor Control Enforcement 

Jerry W. Waters, Director of Office of Regulatory Affairs 

 Tisha Albert, Director, Bureau of Licensing 

 Jeffrey Lawrence, Acting Assistant Director, Bureau of Licensing 
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