
 

 

 

 

July 13, 2012 Telephone:  (717) 783-9454 

 FAX:  (717) 787-8820 

 

Emily Szutar 

Dining Room – Bar Supervisor 

Carlisle Country Club 

1242 Harrisburg Pike 

Carlisle, PA  17013 

RE: Donating Beer and Wine for Charitable Golf Event 

 

Dear Ms. Szutar: 

 

ISSUE:  In your e-mail of June 15, 2012, you advise that your country club often 

hosts charity golf events for which the club has donated wine and beer on a regular 

basis.  You ask whether there is a form or paperwork that must be completed in 

order for you to continue this practice.   

 

According to the Pennsylvania Liquor Control Board’s (“Board”) records, Carlisle 

Country Club holds Catering Club Liquor License No. CC-2493 (LID 3299) for 

premises located at 1242 Harrisburg Pike, Carlisle, Pennsylvania.   

OPINION:  The Liquor Code does not limit the amount or type of alcohol that a 

non-licensee may give away free of charge.  A retail licensee, however, such as a 

catering club liquor licensee, may only give away one (1) standard-sized alcoholic 

beverage, which is defined as twelve (12) fluid ounces of a malt or brewed 

beverage, four (4) fluid ounces of wine (including fortified wine) and one and a 

half (1½) fluid ounces of liquor, per patron in any given offering for consumption 

on its licensed premises.  [40 Pa. Code § 13.53].   

Be advised that section 13.51 of the Board’s Regulations prohibits licensees of one 

(1) class from contributing to or accepting from another licensee or group of 

licensees of a different class, their servants, agents or employees, anything of value 

by means of advertisements, contributions, purchase, sale of tickets, or donations 

or by any device, for any purpose.  [40 Pa. Code § 13.51].  However, section 

493(24)(i) of the Liquor Code allows manufacturers and licensees to provide 

advertising novelties of nominal value, which bear advertising matter, to other 
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licensees and consumers with or without a purchase.  [47 P.S. § 4-493(24); see also 

40 Pa. Code § 13.52].  “Nominal value” currently is interpreted as fifteen dollars 

($15.00) each, wholesale cost, or less.  [Board Advisory Notice No. 10 (6th 

Revision)].   

 

Accordingly, it would not be permissible for another licensee, such as a 

manufacturer, or an importing distributor or distributor, or limited winery to donate 

beer or wine to your club for its use at the proposed event.   

 

However, be advised that manufacturers, such as breweries or wineries, or 

importing distributors or distributors may donate alcohol to an unlicensed 

charitable entity for its use at such a charitable golf event, assuming that the 

alcohol has been properly procured in the Commonwealth.  Further, nothing would 

prevent a non-licensee from donating beer and/or wine to a charitable entity for its 

use at such a charitable event.  Assuming that the role of your club would simply 

be to serve the donated alcohol to individuals attending the event, no additional 

license or permit would be required.   

 

Please be aware that, while a manufacturer or distributor or non-licensee may 

donate an unlimited amount of alcohol to an unlicensed charitable entity, the entity 

would be prohibited from selling or auctioning off the donated wine or beer unless 

it held a license or permit from the Board to do so.  Certain entities as enumerated 

in section 408.4 of the Liquor Code may apply for a special occasion permit 

(“SOP”) that authorizes the entity to sell liquor and/or malt or brewed beverages to 

persons of legal age on any day for which the permit is issued and in any 

municipality in which the electorate has approved the sale of liquor and/or malt or 

brewed beverages.   

Should such an organization wish to apply for a special occasion permit, it may 

contact the Board’s Bureau of Licensing at (717) 783-8250 to obtain the necessary 

forms or it may obtain additional information via the Board’s website at 

www.lcb.state.pa.us. 

 

THIS OPINION APPLIES ONLY TO THE FACTUAL SITUATION 

DESCRIBED HEREIN AND DOES NOT INSULATE THE LICENSEE OR 

OTHERS FROM CONSEQUENCES OF CONDUCT OCCURRING PRIOR TO 

ITS ISSUANCE.  THE PROPRIETY OF THE PROPOSED CONDUCT HAS 

BEEN ADDRESSED ONLY UNDER THE LIQUOR CODE AND 

http://www.lcb.state.pa.us/
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REGULATIONS.  THE LAWS AND POLICIES ON WHICH THIS OPINION IS 

BASED ARE SUBJECT TO CHANGE BY THE LEGISLATURE OR THE 

PENNSYLVANIA LIQUOR CONTROL BOARD. 

  

Very truly yours, 

  

  

FAITH S. DIEHL 

CHIEF COUNSEL 

  

cc: Pennsylvania State Police, 

         Bureau of Liquor Control Enforcement 

Jerry W. Waters, Director of Office of Regulatory Affairs 

 Tisha Albert, Director, Bureau of Licensing 

 Jeffrey Lawrence, Acting Assistant Director, Bureau of Licensing 
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