December 10, 2012 Telephone: (717) 783-9454
FAX: (717) 787-8820

John Giannopoulos
Re: Limited Distillery with Brewery

Dear Mr. Giannopoulos:

ISSUE: This office is in receipt of your e-mail of November 2, 2012, in which you
inquire whether it would be permissible for your company, Sly Fox Brewing
Company, to acquire a limited distillery license for use at the same location
currently licensed as a brewery and brewery pub. You advise that another
possibility would be to open the limited distillery in a separate location if you can
transfer fermented liquid from the brewery side via a pipe or hose for distillation.
You further inquire whether the proposed businesses can share a tasting room.

Records maintained by the Pennsylvania Liquor Control Board (“Board”) indicate
that Sly Fox Brewing Company is the holder of Brewery License No. G-374 (LID
53109) and Brewery Pub License GP-374 (LID 66391) for use at the premises
located at 331 Circle of Progress Drive, Pottstown, Pennsylvania.

OPINION: Initially, be advised that a brewery (“G”) license allows the holder to
produce and manufacture malt and brewed beverages; transport, sell, and deliver
such beverages in quantities of not less than a case or original containers
containing one hundred twenty-eight ounces or more which may be sold separately
anywhere within Pennsylvania. [47 P.S. § 4-431(a)]. The G license also allows
the holder to sell malt and brewed beverages produced and owned by the brewery
to unlicensed individuals on the licensed premises for off-premises consumption in
containers or packages of unlimited quantity and of any volume. [47 P.S. § 4-440].

A brewery pub (“GP”) license allows the holder to operate a restaurant or brewery
pub within or immediately adjacent to the brewery premises. [47 P.S. § 4-446]. It
allows sales for on-premises consumption of the beer produced by the brewery,
and sales for off-premises consumption of its products not to exceed one hundred
ninety-two (192) fluid ounces in a single sale. GP licensees are also permitted to
sell Pennsylvania wines for on-premises consumption. [47 P.S. § 4-446(2)].
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Per Act 113 of 2011, a limited distillery license allows the holder to produce not
more than one hundred thousand (100,000) gallons of distilled liquor per year. [47
P.S. § 5-505.4]. Limited distilleries can manufacture and sell bottled liquor
produced on the licensed premises to the Board, to licensees, and to the public
between 9:00 a.m. and 11:00 p.m., operate and maintain up to two (2) Board-
approved, additional satellite locations, apply for and hold a restaurant, hotel, or
eating place retail dispenser license to sell alcoholic beverages for on-premises
consumption at the licensed distillery premises, sell food and liquor for
consumption on or off the licensed premises, and offer on-premises tastings. [ld.].

With regard to your question concerning the possession of multiple licenses, please
be advised that although the general rule in section 438(c) of the Liquor Code is
that no person shall possess more than one (1) class of license, there is nothing in
the Liquor Code or Board’s Regulations prohibiting an entity from holding
multiple licenses, provided such licenses are of the same class. [47 P.S. § 4-
438(c)]. Please note that sections 411 and 443 of the Liquor Code generally
prohibit someone from simultaneously holding an interest in both a retail license
and a manufacturing license. [47 P.S. 88 4-411; 4-443]. However, sections 411
and 438 provide an exception which allows an entity to acquire both a
manufacturer's license or a limited winery license and a hotel, restaurant or retail
dispenser license for use at the same location, and further allows more than one (1)
location to be so licensed. [47 P.S. 88 4-411; 4-438(c)].  Therefore,
notwithstanding the general rule, you may hold multiple manufacturing licenses.

However, be aware that the Board’s Bureau of Licensing (“Licensing”) will not
typically dual-license a location, absent specific statutory authority. Thus, only
one license may be in effect at one (1) time at any particular portion or location. In
addition, the Board has, in the past entered into a Conditional Licensing
Agreement (“CLA”) with a licensee that wishes to place two (2) manufacturing
licenses at the same location. However, such an arrangement would require the
consent of both Licensing and the Board, and a decision on whether such an
arrangement is acceptable is not a decision made by this office. Thus, this office
cannot provide any further guidance other than suggesting that if you wish to
pursue this matter, you should submit an application to Licensing.

With regard to your question regarding a distillery located adjacent to a brewery
with some of the distilling occurring at the brewery premises, this would likewise
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be viewed as dual-licensing of the brewery location (because of the distilling that
would occur there) and again is a matter for Licensing and the three (3)-member
Board, not this office.

If you have any further questions or concerns regarding this matter, please do not
hesitate to contact this office.

THIS OPINION APPLIES ONLY TO THE FACTUAL SITUATION
DESCRIBED HEREIN AND DOES NOT INSULATE THE LICENSEE OR
OTHERS FROM CONSEQUENCES OF CONDUCT OCCURRING PRIOR TO
ITS ISSUANCE. THE PROPRIETY OF THE PROPOSED CONDUCT HAS
BEEN ADDRESSED ONLY UNDER THE LIQUOR CODE AND
REGULATIONS. THE LAWS AND POLICIES ON WHICH THIS OPINION IS
BASED ARE SUBJECT TO CHANGE BY THE LEGISLATURE OR THE
PENNSYLVANIA LIQUOR CONTROL BOARD.

Very truly yours,

FAITH S. DIEHL
CHIEF COUNSEL

cc:  Pennsylvania State Police,
Bureau of Liquor Control Enforcement
Jerry W. Waters, Director of Office of Regulatory Affairs
Tisha Albert, Director, Bureau of Licensing
Jeffrey Lawrence, Acting Assistant Director, Bureau of Licensing
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