
 

 

 

 

 
March 18, 2013 Telephone:  (717) 783-9454 

 FAX:  (717) 787-8820 

 

 

D. Foster 

Gu Genetti’s Hotel & Restaurant, Inc. 

 Re:   Clarifications of Act 116 Requirements 
 

Dear Mr. or Ms. Foster:  

 

ISSUE:  This office is in receipt of your e-mail of February 6, 2013, in which you 

request a legal advisory opinion regarding various issues pertaining to Act 116 as 

follows: 

 

1. What is the definition of “serving staff?” 

2. Are staff under the age of eighteen (18) required to be RAMP-

certified at an off-premises catering event with alcohol (with the 

understanding that these staff may be present to work a function 

with food, but may not serve or prepare alcoholic beverages)? 

3. Are buffet staff at an off-premises catering event with alcohol 

required to be RAMP-certified?  You note that at off-premises 

catering events with alcohol, you may be required to provide a 

chef and buffet workers to service food.   You state that these 

servers and chefs are not in a position to handle liquor, but are 

resent solely to serve and maintain food.  

 

Records of the Pennsylvania Liquor Control Board (“Board”) indicate that Gu 

Genetti’s Hotel & Restaurant, Inc., is the holder of hotel liquor license No. H-3522 

(LID 6876) for premises located at 1341 North Church Street, Hazleton, 

Pennsylvania.  

 

OPINION:  As you seem to know, on June 28, 2011, Governor Corbett signed House 

Bill No. 148 into law.   Now known as Act 11 of 2011, the bill made changes to 

numerous sections of the Liquor Code, including the creation of an off-premises 

catering permit.  On July 5, 2012, Governor Corbett signed House Bill No. 2267 (P.N. 

3786) into law.   Now known as Act 116 of 2012 (the “Act”), this bill made changes 

and clarifications to the off-premises catering permit law, among other issues.  As a 

current hotel licensee, your entity would likely be eligible to obtain an off-premises 
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catering permit (“OPCP”), assuming all requirements are met.  An OPCP allows its 

holders to hold a catered function off its licensed premises and on otherwise 

unlicensed premises.  [47 Pa. C.S §§ 4-406(f), 4-442(f)].   

Sales of alcohol at the catered function are permitted and can be by the glass, open 

bottle or other container, for consumption on the catered premises.  However, no sales 

for take-out are permitted.   A licensee holding an OPCP may sell alcohol together 

with food for consumption on the premises. [Pa. C.S. §§ 406(f), 442(f), 446(b)].  

Licensees that obtain an OPCP are allowed to transport the alcohol to and from their 

licensed premises to the site of the catered premises. [§§ 4-406(f), 4-442(f)]. 

 

The Act also states that all servers at the off-premises catered function must be 

RAMP-certified.  [47 P.S. § 4-406(f)(2)].  It is likely this wording that has prompted 

your questions.  There are other restrictions and regulations, not necessarily relevant 

to your questions, which may be found on the Board’s website at 

http://www.lcb.state.pa.us, then click on “Legal,” and then on “Legislative Updates.” 

 

In response to your first question, the law does not define “serving staff.”   However, 

“alcohol service personnel” is a defined term in the Liquor Code and means “any 

employe[e] of a licensee such as a bartender, waiter or, in the case of a distributor or 

importing distributor, a salesperson whose primary responsibility includes the resale, 

furnishing or serving of liquor or malt or brewed beverages.  It shall also mean any 

employe[e], such as a doorperson, whose primary responsibility is to ascertain the age 

of individuals who are attempting to enter the licensed premises.”  [47 P.S.  § 1-102].  

 

In response to your second and third questions, the law states that all staff at an OPCP 

event must be RAMP-certified.   In Advisory Opinion No. 12-244, attached for your 

convenience, this office opined that any employees of an OPCP licensee whose 

primary responsibility at the catered function is to sell and/or serve alcoholic 

beverages, or to check identifications of those attempting to gain access to the catered 

function, must be RAMP-certified pursuant to section 406(f)(2).   

 

Any employee of an OCPC licensee whose primary responsibility at the catered event 

does not involve the sale and/or service of alcoholic beverages, or checking 

identifications (e.g., buffet staff and chefs), would not be required to obtain RAMP 

certification, although a licensee could, on its own volition, require such employees to 

be RAMP-certified.   

 

Next, please note that anyone aged sixteen (16) but under the age of eighteen (18) 

may only clear tables, serve food, and perform similar duties regardless of whether 

they are working at your licensed premises or at an off-premises catered function.  

http://www.lcb.state.pa.us/
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You may not employ anyone younger than sixteen (16) years of age.  [47 P.S. § 4-

493(13), 40 Pa. Code § 3.92(b)].   Any employee under eighteen (18) years of age 

may be subject to other restrictions and may need working papers and other relevant 

documents under the Child Labor Law.   

 

Should you have any questions and/or concerns regarding this matter, please feel free 

to once again contact this office. 

 

THIS OPINION APPLIES ONLY TO THE FACTUAL SITUATION DESCRIBED 

HEREIN AND DOES NOT INSULATE THE LICENSEE OR OTHERS FROM 

CONSEQUENCES OF CONDUCT OCCURRING PRIOR TO ITS ISSUANCE.  

THE PROPRIETY OF THE PROPOSED CONDUCT HAS BEEN ADDRESSED 

ONLY UNDER THE LIQUOR CODE AND REGULATIONS.  THE LAWS AND 

POLICIES ON WHICH THIS OPINION IS BASED ARE SUBJECT TO CHANGE 

BY THE LEGISLATURE OR THE PENNSYLVANIA LIQUOR CONTROL 

BOARD. 

 

 

Very truly yours, 

 

 

 

FAITH S. DIEHL 

CHIEF COUNSEL 

 

Enclosure:  Advisory Opinion No. 12-244 

 

cc:  Pennsylvania State Police, 

     Bureau of Liquor Control Enforcement 

       Jerry W. Waters, Director of Office of Regulatory Affairs 

       Tisha Albert, Director, Bureau of Licensing 

     Jeffrey Lawrence, Assistant Director, Bureau of Licensing 

 

LCB Advisory Opinion No.  13-102 


