
 

 

 

 

 

 

April 9, 2013 Telephone:  (717) 783-9454 

 FAX:  (717) 787-8820 

 

Denise Mathias 

Old Republic Distillery Inc. 

Re:   New Limited Distillery Licensee Questions  

 

Dear Ms. Mathias:  

 

ISSUE:  This office is in receipt of your e-mail of March 6, 2013, in which you ask 

who can be within the “bonded” areas of your licensed premises; whether you may 

give tours of your licensed premises; and whether there is a specific proximity 

within which the public may come to your still.  You also inquire about the 

requirements for selling your distilled spirits to bars and restaurants; specifically, 

may you hire an employee to do this and are there forms that must be used while 

selling to bars and restaurants.  

 

Records of the Pennsylvania Liquor Control Board (“Board”) indicate that Old 

Republic Distillery Inc. is the holder of Limited Distillery License No. AL-6 (LID 

67272) for premises located at 47 Cherry Street in Seven Valleys, Pennsylvania.  

 

OPINION:  As you may know, per Act 113 of 2011, a limited distillery license 

allows the holder to produce not more than one hundred thousand (100,000) 

gallons of distilled liquor per year.  [47 P.S. § 5-505.4].  Limited distilleries can 

manufacture and sell bottled liquor produced on the licensed premises to the 

Board, to licensees, and to the public between 9:00 a.m. and 11:00 p.m., operate 

and maintain up to two (2) Board-approved, additional satellite locations, apply for 

and hold a restaurant, hotel, or eating place retail dispenser license to sell alcoholic 

beverages for on-premises consumption at the licensed distillery premises, sell 

food and liquor for consumption on or off the licensed premises, and offer on-

premises tastings.  [Id.]. 

 

It is presumed for purposes of this response that, by “bonded” areas, you are 

referring to that portion of your distillery in which you actually manufacture 
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distilled spirits.  The Liquor Code and Board’s Regulations are silent on the issue 

of who may be physically present in this area; however, it is possible that the 

Department of Health, the Department of Agriculture, and/or the federal Alcohol 

and Tobacco Tax and Trade Bureau (“TTB”) have relevant regulations.   

 

On the issue of selling your distilled spirits to bars and restaurants, while the 

Liquor Code permits you to sell your products to licensed entities, your license 

only permits you to make sales on your licensed premises.  [47 P.S. § 5-

504.4(b)(1)].  “Sales” is defined in the Liquor Code as “any transfer of liquor, 

alcohol or malt or brewed beverages for a consideration.”  [47 P.S. § 1-102].   

 

You may also consider hiring a licensed agent to do what is referred to as 

“missionary work” on behalf of your limited distillery.  “Agent” is defined as an 

individual employed by a licensed vendor to promote the sale of liquor through 

state liquor stores.   [Id.].   Agents enjoy the following privileges as set forth in 

section 13.73 of the Board’s Regulations: 

 

(a) Agents may advertise and promote the sale of stock 

merchandise by ‘‘missionary work’’ of only those brands sold to the 

Board by the vendor by whom the agents are employed.  

(b) Agents may solicit orders from retail purchasers for stock 

merchandise or gift certificates for the merchandise.  

(c) Agents may solicit from licensees or other persons, orders for 

those brands of liquor which have been listed with the Special Liquor 

Purchase Division by the vendors by whom the agents are employed. 

Special orders obtained by vendors’ agents shall be filed with one of 

the State Liquor Stores as required in this subchapter.  

(d) Agents may solicit from licensees or other persons, orders for 

those brands of liquor which have been designated by the Board as 

luxury items.  Orders for luxury items obtained by vendors’ agents 

shall be filed with one of the State Liquor Stores as required in this 

subchapter. 

 

[40 Pa. Code § 13.73].   

 

As a manufacturer, however, you may educate other licensees such as bars and 

restaurants about your products by way of tastings or samplings and you may hire 

employees or agents to do this for you.  Following are the specifics of each mode 

of education.   A “tasting” or “tasting event” is defined in the Board’s Regulations 
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as “[a] presentation of alcoholic products to the public for the purpose of market 

research, disseminating product information and education of the public as to 

quality and availability.”  [40 Pa. Code § 13.201].   

 

In Pennsylvania, prior approval is not required to conduct product tastings for 

market research and for the purpose of educating consumers, including other 

licensees, as to the quality and availability of wines, spirits, and malt or brewed 

beverages.  Tastings may be conducted by sponsors on licensed or unlicensed 

premises.  [40 Pa. Code § 13.211(a)].  A sponsor may be any licensed vendor, 

importer, distributor, importing distributor or manufacturer or its agent or 

employee who is twenty-one (21) years of age or older.  [40 Pa. Code § 13.201]. 

  

Sponsors conducting a tasting event must adhere to the following requirements: 

 

  1.     Products used are legally procured, properly registered and taxes paid.  

  2.    There is no purchase requirement associated with the tasting.  

  3.     There is no cooperative advertising associated with the tasting event.  

  4.     Wine and spirits manufacturers or their agents are registered pursuant  

  to Board Regulations.  

  5.     No more than one standard-sized alcoholic beverage of each product  

  shall  be provided to each tasting participant.  

  

[Advisory Notice No. 10 (6th Revision)].  A standard-sized alcoholic beverage 

means twelve (12) fluid ounces of a malt or brewed beverage, four (4) fluid ounces 

of wine (including fortified wine), and one and one half (1.5) fluid ounces of 

liquor.  [40 Pa. Code § 13.53].  You may certainly provide less than one and one 

half (1.5) fluid ounces of your distilled spirits, if you choose to do so.  

  

A sampling promotion is intended to introduce consumers, including retail 

licensees, to a manufacturer’s product.  Samplings must adhere to the following 

criteria:  (1) samples may be provided by the manufacturer’s representatives and 

distributor or importing distributor licensees to licensed and unlicensed customers; 

(2) samples must be in unopened containers of the smallest commercially available 

size; (3) the providing of such samples cannot be conditioned upon any purchase 

requirement; and (4) samples are limited to one (1) container per patron in any 

offering.  [40 Pa. Code § 13.231 and Board Advisory Notice No. 10 (6th 

Revision)]. 
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Should you have any questions and/or concerns regarding this matter, please feel 

free to once again contact this office. 

 

THIS OPINION APPLIES ONLY TO THE FACTUAL SITUATION 

DESCRIBED HEREIN AND DOES NOT INSULATE THE LICENSEE OR 

OTHERS FROM CONSEQUENCES OF CONDUCT OCCURRING PRIOR TO 

ITS ISSUANCE.  THE PROPRIETY OF THE PROPOSED CONDUCT HAS 

BEEN ADDRESSED ONLY UNDER THE LIQUOR CODE AND 

REGULATIONS.  THE LAWS AND POLICIES ON WHICH THIS OPINION IS 

BASED ARE SUBJECT TO CHANGE BY THE LEGISLATURE OR THE 

PENNSYLVANIA LIQUOR CONTROL BOARD. 

 

 

Very truly yours, 

 

 

 

FAITH S. DIEHL 

CHIEF COUNSEL 

 

cc:  Pennsylvania State Police, 

        Bureau of Liquor Control Enforcement 

       Jerry W. Waters, Director of Office of Regulatory Affairs 

       Tisha Albert, Director, Bureau of Licensing 

     Jeffrey Lawrence, Assistant Director, Bureau of Licensing 
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