
July 25, 2013 Telephone:  (717) 783-9454 

FAX:  (717) 787-8820 

 

Brian Younkin 

 

RE: Quaker Steak & Lube Promotions 

 

Dear Mr. Younkin: 

 

ISSUE:  This correspondence is in response to your e-mail dated July 15, 2013, in 

which you seek approval, on behalf of Inco Beverage, Inc., to conduct the “Steelers 

Football Night / Coors Light” and “Penguin’s Hockey / Miller Lite” promotions, 

which would involve your company and Quaker Steak and Lube, in Pennsylvania. 

 

According to your e-mail, the “Steelers Football Night” sweepstakes would consist 

of Coors/Inco providing a complimentary halftime buffet for all patrons for eight 

(8) Steelers football game nights, as well as eight (8) Steelers jerseys, each with a 

retail value of seventy-eight dollars ($78.00) awarded to winners off the licensed 

premises.  Participants would register at the “account,” presumed to be a reference 

to Quaker Steak and Lube, which would offer Coors Light to customers at a 

discounted price. 

 

According to your e-mail, the “Penguin’s Hockey” sweepstakes would consist of 

Miller/Inco providing four (4) Penguins jerseys, each with a retail value of one 

hundred fifty-nine dollars and ninety-nine cents ($159.99), as well as four (4) pairs 

of hockey tickets, each with a retail value of fifty dollars ($50.00), which would be 

awarded to winners off the licensed premises.  Participants would register at the 

“account,” presumed to be a reference to Quaker Steak and Lube, which would 

offer twenty (20) ounces of Miller Lite to customers, presumably at a discounted 

price. 

 

Records maintained by the Pennsylvania Liquor Control Board (“Board”) indicate 

that Inco Beverage, Inc. holds Importing Distributor License No. ID-343 (LID 

8527) for use by it at its premises located at 147 Allison Drive, Johnstown, 

Pennsylvania. 

 

OPINION:  Initially, be advised that this office has reviewed the proposed 

promotions with regard to applicable liquor laws and regulations, specifically 

subsection 493(24) of the Liquor Code [47 P.S. § 4-493(24)] and section 5.32(h) of 

the Board’s Regulations [40 Pa. Code § 5.32(h)]. 
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Section 5.32 of the Board's Regulations [40 Pa. Code § 5.32] generally permits 

retail licensees to hold self-sponsored events, tournaments or contests on their 

licensed premises.   Events, tournaments and contests are defined as “a competitive 

endeavor involving skill, speed, strength or endurance.  The term includes a 

competitive endeavor involving physical attributes of contestants.”  [40 Pa. Code § 

5.30].  Such events, tournaments, and contests are subject to the following 

rules:  there can be no unlawful gambling directly or indirectly associated with the 

event, tournament, or contest; there can be no consumption of alcohol by 

participants as part of the event, tournament, or contest; the price of admission, if 

any, cannot include a charge for or entitle the participant to receive an alcoholic 

beverage.  [40 Pa. Code § 5.32(e)]. 

 

Self-sponsored means paid for and carried out by the licensee.  It would not be 

permissible for a third party to conduct such events, tournaments or 

contests.  However, retail licensees may permit events on the licensed premises 

sponsored by groups constituting a league, or events for the benefit of, and 

officially sponsored by, bona fide charitable organizations qualified, approved by 

and registered with the Department of State and operated under 49 Pa. Code Part I, 

Subpart B (relating to charitable organizations).  [40 Pa. Code §§ 5.32(d)(3)-

(4)(i)].  Such an event must comply with the Solicitation of Funds for Charitable 

Purposes Act [10 P.S. §§ 162.1-162.24], the Local Option Small Games of Chance 

Act [10 P.S. §§ 311-327] and the Bingo Law [10 P.S. §§ 308-308.1].  [40 Pa. Code 

§ 5.32(d)(4)(ii)]. 

 

It should be noted that gambling activities, while unlawful generally, may be 

considered to be lawful if conducted by an entity that holds a small games of 

chance permit.  It may be advisable to contact the County Treasurer or the 

Pennsylvania Department of Revenue, Miscellaneous Tax Division at (717) 787-

8275 to determine what activities are permissible with such a permit and what 

prize limits are permissible.  It is also advisable to contact local police, the 

Pennsylvania State Police, or the County District Attorney's Office, as to what 

constitutes unlawful gambling. 

 

More specifically, section 5.32(h) of the Pennsylvania Liquor Control Board’s 

(“Board”) Regulations states that a manufacturer, manufacturer’s representative, or 

licensee may sponsor sweepstakes promotions subject to the following conditions: 
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i. No purchase is necessary to enter. 

ii. Entrants shall be twenty-one (21) years of age or older. 

iii. Retail licensed premises may only be involved as pick-up or drop-off 

points for entry forms and not for the conducting of drawings or the 

awarding of prizes. 

iv. Alcoholic beverages may not be part of the prize. 

 

[40 Pa. Code § 5.32(h)]. 

 

Further, although your e-mail indicates that the prizes being awarded will not 

include alcoholic beverages, it remains unclear, however, whether the discounted 

prices would be in accordance with the provisions of the Liquor Code and the 

Board’s Regulations on daily drink specials and happy hours, or whether such 

alcohol would be provided as a reward for participating or for winning.  [47 P.S. 4-

406(g); 40 Pa. Code § 13.102].  If discounts were associated with participating in 

or winning the sweepstakes, this would be considered as awarding alcohol as part 

of the prize and is not permitted.  It may also violate the Board’s discount pricing 

practice regulations located in section 13.102 of the Board’s Regulations.  [40 Pa. 

Code § 13.102]. 

 

In each business day, retail licensees may have only two (2) discount promotions: a 

daily drink special and a happy hour.  [40 Pa. Code § 13.102].  With regard to 

happy hour, retail licensees may discount any or all alcoholic beverages for a 

period of time not to exceed four (4) consecutive hours or nonconsecutive hours 

per day and a maximum fourteen (14) hours per week.  [47 P.S. 4-406(g)].  During 

this time, the price of alcoholic beverages may not change.  Further, the happy 

hour cannot extend beyond 12:00 midnight.  [40 Pa. Code § 13.102(a)].  With 

regard to the daily drink special, retail liquor licensees may offer one (1) specific 

type of alcoholic beverage at a discounted price all day, or for a portion of the 

day.  [40 Pa. Code § 13.102(b)(2)].  A specific type of alcoholic beverage means 

either a specific registered brand of malt or brewed beverages, a type of wine, a 

type of distilled spirits or a mixed drink.  [Id.].  For example, a specific brand of 

beer such as “Blue Hound Pilsner” or “Brendan’s Cream Stout” or “Oil City 

Light,” may be discounted, but not “all draft” or “all bottled” beer or “all Blue 

Hound products.”  Daily wine drink specials could be “Chardonnay” or “Merlot,” 

but not “all white wine” or “all red wine” or “all Kendall wines.”  Permissible 

spirits specials would be “Rum and Cola” or “all brandy drinks,” but not “all well 

drinks” or “all Jackson’s products.”  [See Board Advisory Notice No. 16].  Like 
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happy hours, daily drink specials must end by midnight; there can be no 

discounting of alcohol between 12:00 midnight and the retail licensee’s closing 

time.  Further, food may not be discounted as part of a package with alcohol 

because it would violate the law that prohibits giving something of value to induce 

the purchase of alcoholic beverages. [47 P.S. § 4-493(24)(j)]. 

 

Additionally, the Liquor Code generally prohibits any licensee, manufacturer or 

other person from offering or giving to trade or consumer buyers any prize, 

premium, gift or other inducement to purchase alcohol.  [47 P.S. § 4-

493(24)(i)].  However, there is an exception to this general prohibition which 

allows the offering or giving of “advertising novelties of nominal 

value.”  [Id.].  The Board has defined “advertising novelties of nominal value” as 

items that have a wholesale cost of fifteen dollars ($15.00) or less and contain 

advertising material.  [47 P.S. § 4-493(24)(i); 40 Pa. Code § 13.52; Board 

Advisory Notice No. 10 (6th Revision)].  Advertising novelties typically consist of 

items such as matches, disposable lighters, bottle or can openers, t-shirts, caps, 

corkscrews, pens, or pamphlets.  [Id.].  Advertising novelty giveaways may or may 

not be conditioned on the purchase of an alcoholic beverage.  [Id.].  As your 

promotions involve more than one (1) class of licensee, you must also comply with 

section 443 of the Liquor Code [47 P.S. § 4-443] and section 13.51 of the Board’s 

Regulations [40 Pa. Code § 13.51], which generally prohibit manufacturers from 

giving anything of value to retail licensees, except for advertising novelties as 

provided in section 13.52 of the Board’s Regulations [40 Pa. Code § 13.52]. 

 

Further, please be advised that prior approval of malt or brewed beverages point-

of-sale (“POS”) material and retail licensed premises POS material is no longer 

required.  However, the requirement for prior approval of POS material intended 

for use in the Board’s wine and spirits stores from the Bureau of Product 

Management remains.  The total cost of all POS advertising material relating to 

any one (1) brand of any one (1) manufacturer at any one (1) time may not exceed 

three hundred dollars ($300.00) on a retail licensed premises.  [47 P.S. § 4-493(20) 

(i)]. 

 

Therefore, in response your question, please be advised that based on the 

information submitted, this office is unable to provide you with a definitive answer 

as to whether the promotions described conform to the Liquor Code and the 

Board’s Regulations. 

 



Brian Younkin 

July 25, 2013 
Page 5 

 

 

 

If you have any further questions or concerns regarding the Liquor Code or the 

Board’s Regulations, please feel free to again contact this office. 
 

THIS OPINION APPLIES ONLY TO THE FACTUAL SITUATION 

DESCRIBED HEREIN AND DOES NOT INSULATE THE LICENSEE OR 

OTHERS FROM CONSEQUENCES OF CONDUCT OCCURRING PRIOR TO 

ITS ISSUANCE.  THE PROPRIETY OF THE PROPOSED CONDUCT HAS 

BEEN ADDRESSED ONLY UNDER THE LIQUOR CODE AND 

REGULATIONS.  THE LAWS AND POLICIES ON WHICH THIS OPINION IS 

BASED ARE SUBJECT TO CHANGE BY THE LEGISLATURE OR THE 

PENNSYLVANIA LIQUOR CONTROL BOARD. 

 

Very truly yours, 

 

 

 

FAITH S. DIEHL 

CHIEF COUNSEL 

 

cc: Pennsylvania State Police, Bureau of Liquor Control Enforcement  

  

LCB Advisory Opinion No. 13-346 

 


