
 
 
 
 
July 30, 2013 

 
 

Telephone: (717) 783-9454 
 FAX: (717) 787-8820 
       

Shari Meyers 

Keelersville Club 

lersvilleclub@yahoo.com 

  

RE:  Club Event 

 

Dear Ms. Meyers: 

  

ISSUE:  This is in response to your e-mail received on July 2, 2013, in which you 

inquire if a proposed club event is legal.  The club wants to host a bar Olympics in 

which teams of two (2) individuals will compete in shuffleboard, darts, billiards, 

and the bowling arcade on premises. The entry fee of fifty dollars ($50.00) per 

team would entitle each participant to a continental breakfast and a catered lunch.  

Nominal monetary prizes would be awarded for first through third place winners. 

You also inquire if the event can be opened to the public, and if so, would those 

individuals be able to purchase alcohol. 

 

Records maintained by the Pennsylvania Liquor Control Board (“Board”) indicate 

that the Keelersville Club holds Catering Club License No. CC-4168 (LID 1918) 

for premises located at 2522 Ridge Road, Perkasie, Pennsylvania. 

 

OPINION:   

Please be advised that section 5.32 of the Board’s Regulations [40 Pa. Code § 5.32] 

permits retail licensees, such as clubs, to hold self-sponsored events, tournaments, 

or contests on their licensed premises.  This section was amended as of July 1, 

2013.  Self-sponsored means paid for and carried out by the licensee.   Such 

events, tournaments, and contests on retail licensed premises are subject to the 

following rules:  there may be no unlawful gambling directly or indirectly 

associated with the event, tournament, or contest; there may be no consumption of 

alcohol by participants as part of the event, tournament, or contest; the price of 

admission may not include a charge for or entitle the participant to receive an 
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alcoholic beverage; a licensee or sponsoring charity may advertise the event, 

tournament, or contest; the value of all prizes awarded may not exceed one  

 

thousand dollars ($1,000.00), and the total value of all prizes awarded in a seven 

(7)-day period may not exceed twenty-five thousand dollars ($25,000.00); and 

licensees must maintain records of the prizes and winners on the licensed premises 

for two (2) years following the event, tournament, or contest.  [40 Pa. Code § 

5.32(e)(1)-(7), (9)]. 

 
One of the conditions mentioned above is that no unlawful gambling 
may be directly or indirectly associated with any event, tournament, 
contest or activity on the licensed premises.  Because unlawful 
gambling is a violation of the Pennsylvania Crimes Code, you may wish 
to contact the local police, the Pennsylvania State Police, or the 
County District Attorney’s Office to ensure compliance with the law.  
Be advised, also, that pursuant to Commonwealth v. Irwin, 636 A.2d 1106 (Pa. 1993), 

the Crimes Code may identify acts as unlawful gambling if the prize to be awarded is 

worth more than the entry fee. 

  

A club licensee is required to adhere to its constitution and bylaws.  [40 Pa. Code § 

5.81].   Thus, if the club’s constitution and bylaws have restrictions with regard to 

holding events at the licensed premises, the club would need to adhere to those 

restrictions.  If the proposed event is permissible under your constitution, then you 

must abide by the aforementioned rules. 

 

In regard to opening the event to the public, there is nothing in the Liquor Code or 

the Board’s Regulations that would require a club licensee to make a self-

sponsored event, tournament, or contest private such that it is open only to 

members.   Thus, club members would be permitted to bring a guest or guests to 

the club for an event, tournament, or contest, and the club may sell/serve the guests 

food and non-alcoholic beverages.   However, non-members cannot purchase 

alcoholic beverages: alcoholic beverages must be paid for by the club members.  

However, if your club’s constitution or bylaws have additional restrictions with 

regard to guests attending self-sponsored events, tournaments, and contests at the 

licensed premises, the club would also need to adhere to those restrictions. 

 

Please do not hesitate to contact this office if you have any additional questions. 
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THIS OPINION APPLIES ONLY TO THE FACTUAL SITUATION 

DESCRIBED HEREIN AND DOES NOT INSULATE THE LICENSEE OR 

OTHERS FROM CONSEQUENCES OF CONDUCT OCCURRING PRIOR TO 

ITS ISSUANCE.  THE PROPRIETY OF THE PROPOSED CONDUCT HAS 

BEEN ADDRESSED ONLY UNDER THE LIQUOR CODE AND 

REGULATIONS.  THE LAWS AND POLICIES ON WHICH THIS OPINION IS 

BASED ARE SUBJECT TO CHANGE BY THE LEGISLATURE OR THE 

PENNSYLVANIA LIQUOR CONTROL BOARD. 

  

Very truly yours, 

  

  

  

FAITH S. DIEHL 

CHIEF COUNSEL 

  

cc:     Pennsylvania State Police, Bureau of Liquor Control Enforcement  

Jerry W. Waters, Director of Office of Regulatory Affairs 

Tisha Albert, Director, Bureau of Licensing 

Jeffrey Lawrence, Assistant Director, Bureau of Licensing 
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