
 

 

 

August 14, 2013            Telephone:  (717) 783-9454 

                       FAX:  (717) 787-8820 

 

 

Wendy Parides and Lynda Mussi 

The Piedmont Food Company 

E:  Leasing Hotel License to a Third Party 

 

Dear Ms. Parides and Ms. Mussi: 

 

ISSUE:  This is in response to your July 18, 2013 e-mail in which you state that you 

have been approached by a restaurant group expressing interest in leasing your 

restaurant as well as your liquor license.  You hold a hotel liquor license and you note 

that the motel is separate from the restaurant.  You ask how you could lawfully 

undertake such a venture, while continuing with your “smoker friendly bar” and take 

out beer business.  

 

Records of the Pennsylvania Liquor Control Board (“Board”) indicate that The 

Piedmont Food Company holds Hotel Liquor License No. H-6099 (LID 58544) for 

premises located at 1405 South Atherton Street in State College, Pennsylvania.  

 

OPINION:  The Liquor Code prohibits the leasing or assignment of a license.  [47 

P.S. § 4-468(a)].  Further, unlicensed third parties may not have an unlawful 

pecuniary interest in a license.  [47 P.S. § 4-404].  Section 1.1 of the Board’s 

Regulations defines “pecuniary interest” as: 

  

An interest that sounds in the attributes of proprietorship.  There is a 

rebuttable presumption of a pecuniary interest when a person receives 

10% or more of the proceeds of the licensed business or when control is 

exercised by one or more of the following: 

  

 i.     Employing a majority of the employees of the licensee.  

ii.    Independently making day-to-day decisions about the operation of 

the business. 

iii. Having final authority to decide how the licensed business is 

conducted. 
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[40 Pa. Code § 1.1; see also Appeal of E-J Westside Inn Corp., 68 Pa. Cmwlth. 323, 

449 A.2d 93 (1982)].  In addition, a hotel is required to have the same management 

operate both the hotel rooms and the restaurant.  [47 P.S. § 1-102].  

  

Despite the aforementioned restrictions, a licensee may contract with a management 

company to operate all or part of the licensed premises, so long as no unlawful 

pecuniary interest exists.  Section 102 of the Liquor Code [47 P.S. § 1-102] defines 

“management company” as “any entity employed or otherwise contracted by a 

licensee to operate, manage or supervise all or part of the operation of the licensed 

premises.”  Section 3.1 of the Board’s Regulations [40 Pa. Code § 3.1] defines 

“management contract” as an “agreement between a licensee and a management 

company to operate, manage or supervise all or part of the operation of the licensed 

premises.”  Section 3.141 of the Board’s Regulations provides the following 

information regarding management contracts: 

  

a)  A licensee may contract with another person to manage its licensed 

premises. 

b)  A management contract must reserve to the licensee the capability to 

direct its own business. 

c)  A management contract must be in writing, and a copy shall be 

maintained on the licensed premises where it shall be available for 

inspection by the Board. 

d)   A management contract may not give a pecuniary interest to a 

management company. 

  

[40 Pa. Code § 3.141 (emphasis added)]. 

  

Agreements between licensees and management companies are reviewed by the 

Board’s Bureau of Licensing on a case-by-case basis to ensure that no unlawful 

pecuniary interest exists in such agreements.  In accordance with this standard, the 

licensee must be the one that makes fundamental operating decisions regarding the 

licensed premises.   

 

If further information would be helpful, please feel free to contact this office. 

 

THIS OPINION APPLIES ONLY TO THE FACTUAL SITUATION DESCRIBED 

HEREIN AND DOES NOT INSULATE THE LICENSEE OR OTHERS FROM 

CONSEQUENCES OF CONDUCT OCCURRING PRIOR TO ITS ISSUANCE.  
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THE PROPRIETY OF THE PROPOSED CONDUCT HAS BEEN ADDRESSED 

ONLY UNDER THE LIQUOR CODE AND REGULATIONS.  THE LAWS AND 

POLICIES ON WHICH THIS OPINION IS BASED ARE SUBJECT TO CHANGE 

BY THE LEGISLATURE OR THE PENNSYLVANIA LIQUOR CONTROL 

BOARD. 

 

 

Very truly yours, 

 

 

 

FAITH S. DIEHL 

CHIEF COUNSEL 

 

cc:  Pennsylvania State Police, 

      Bureau of Liquor Control Enforcement 

      Jerry W. Waters, Director of Office of Regulatory Affairs 

      Tisha Albert, Director, Bureau of Licensing 

      Jeffrey Lawrence, Assistant Director, Bureau of Licensing 
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