
 

 

 

 

August 15, 2013 Telephone:  (717) 783-9454 

 FAX:  (717) 787-8820 

Candice Chilek 

 Re: Business Model Questions 

 

Dear Ms. Chilek: 

 

ISSUE:  This is in response to your e-mail sent July 31, 2013, wherein you ask 

how the liquor license might be affected if your restaurant’s business model shifted 

from a “day to day restaurant” to catering and special events.  You also advise that 

you may be interested in selling your liquor license and ask how to begin that 

process. 

 

Records of the Pennsylvania Liquor Control Board (“Board”) indicate that Thomas 

Properties, LLC, holds Restaurant Liquor License No. R-16381 (LID 62430) for 

the premises located at 4810 Birney Avenue, Moosic, Pennsylvania.   

 

OPINION:  Section 102 of the Liquor Code defines a restaurant as “a reputable 

place operated by responsible persons of good reputation and habitually and 

principally used for the purpose of providing food for the public, the place to have 

an area within a building of not less than four hundred square feet, equipped with 

tables and chairs, including bar seats, accommodating at least thirty persons at one 

time.  The board shall, by regulation, set forth what constitutes tables and chairs 

sufficient to accommodate thirty persons at one time.”  [47 P.S. § 1-102].   

 

With regard to how often the restaurant must be open, section 474.1 of the Liquor 

Code provides:  

  

A restaurant, an eating place retail dispenser, hotel, importing 

distributor and distributor licensee whose licensed establishment is not 

in operation for fifteen consecutive days shall return its license for 

safekeeping with the Board no later than at the expiration of the 

fifteen-day period.  The license may only be reissued from 

safekeeping in the manner set forth by the Board through regulation.    

  

[47 P.S. § 4-474.1].  Further, section 7.31 (a) of the Board’s Regulations provides:  
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A licensee whose licensed establishment is not in operation for 15 

consecutive days shall return his license and, if a liquor licensee, his 

Wholesale Purchase Permit Cards, to the Board not later than the 

expiration of the 15-day period.  The return of the licensing card will 

not invalidate the license, which will be held in safekeeping for the 

benefit of the licensee and be available for his use when operations are 

resumed at the licensed premises, or for transfer.   

  

[40 Pa. Code § 7.31(a)].  Therefore, in order for you to retain your restaurant liquor 

license, the restaurant cannot be closed for fifteen (15) or more consecutive days.  

However, the restaurant could be closed for fourteen (14) consecutive days and 

then open and operational for at least one (1) day.  If the restaurant is closed for 

fifteen (15) or more consecutive days, the license must be placed in safekeeping.  

Please note that if a license is placed in safekeeping, then the (formerly) licensed 

premises is treated as unlicensed premises for purposes of the Liquor Code.  

 

With regard to catering, please note that recent changes in the Liquor Code allow 

certain licensees, such as restaurants, to obtain an “off-premises catering permit” 

(“OPCP”).  The OPCP allows the licensee to hold a “catered function” off its 

licensed premises and on otherwise unlicensed premises.  [47 P.S. § 4-406(f)]. A 

“catered function” is defined as “the furnishing of food prepared on the premises or 

brought onto the premises already prepared in conjunction with alcoholic 

beverages for the accommodation of a person or an identifiable group of people, 

not the general public, who made arrangements for the function at least thirty days 

in advance.”  [47 P.S. § 1-102].  An applicant must notify not only local police, but 

also the Bureau, of all catered functions at least seven (7) days in advance. [47 P.S. 

§ 4-406(f)(9].   

  

The Liquor Code requires that all “servers” at an off-premises catered function 

must be in compliance with the Responsible Alcohol Management Program.  [47 

P.S. § 4-406(f)(2)].  Be advised that section 102 of the Liquor Code defines 

“alcohol service personnel” as:  

 

any employee of a licensee such as a bartender, waiter or, in the case of a 

distributor or importing distributor, a salesperson whose primary 

responsibility includes the resale, furnishing or serving of liquor or malt or 

brewed beverages. It shall also mean any employee, such as a doorperson, 
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whose primary responsibility is to ascertain the age of individuals who are 

attempting to enter the licensed premises. 

  

[47 P.S. § 1-102].   

  

Sales of alcohol at the catered function are permitted and can be by the glass, open 

bottle or other container, for consumption on the catered premises.  However, no 

sales for take-out are permitted.  A licensee holding an OPCP may sell alcohol 

together with food for consumption on the premises. [47 P.S. § 4-406(f)].  

Licensees that obtain an OPCP are allowed to transport the alcohol to and from 

their licensed premises to the site of the catered premises. [Id.].   

 

With regard to selling your liquor license, you are advised to seek assistance from 

private counsel, as this office is not authorized to provide such guidance.  

 

THIS OPINION APPLIES ONLY TO THE FACTUAL SITUATION 

DESCRIBED HEREIN AND DOES NOT INSULATE THE LICENSEE OR 

OTHERS FROM CONSEQUENCES OF CONDUCT OCCURRING PRIOR TO 

ITS ISSUANCE.  THE PROPRIETY OF THE PROPOSED CONDUCT HAS 

BEEN ADDRESSED ONLY UNDER THE LIQUOR CODE AND 

REGULATIONS.  THE LAWS AND POLICIES ON WHICH THIS OPINION IS 

BASED ARE SUBJECT TO CHANGE BY THE LEGISLATURE OR THE 

PENNSYLVANIA LIQUOR CONTROL BOARD. 

 

Very truly yours,  

 

 

 

FAITH S. DIEHL 

CHIEF COUNSEL 

 

cc:   Pennsylvania State Police, 

         Bureau of Liquor Control Enforcement 

Jerry W. Waters, Director of Office of Regulatory Affairs 

 Tisha Albert, Director, Bureau of Licensing 

 Jeffrey Lawrence, Assistant Director, Bureau of Licensing 
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