
 

 

 

 

August 16, 2013                     Telephone:  (717) 783-9454 

                              FAX:  (717) 787-8820 

   

 

 

Richard E. Javage, Esquire 

 

 Re:  Promotional Items Sales by Brewpub 

 

Dear Mr. Javage: 

 

ISSUE:  This is in response to your e-mail of July 15, 2013, in which you state that 

you represent an unidentified licensed brewery and brewery pub client.  This client 

plans to operate a retail sales space in a separate room on the licensed brewery pub 

premises, which room can be entered either from the outside of the building or 

from within the brewery pub.  Within the retail shop, customers would be able to 

purchase only the licensed brewery’s products, which would include the brewery’s 

beer in cases and six (6)-packs, and promotional items such as shirts, hats, bottle 

openers and the like, all bearing only this licensed brewery’s logos and 

information.   

 

You state your understanding that, pursuant to Advisory Notice No. 9, your client 

may only sell its own products in this retail space.  You ask whether any separate 

approval by the Pennsylvania Liquor Control Board (“Board”) of these sales is 

required and you also ask whether there are any restrictions applicable to the layout 

of the retail space.   

 

OPINION:  As a threshold matter, please note that Advisory Notice No. 9 applies 

to distributor and importing distributors, and not to breweries or brewery pubs.  

However, section 13.52(f) of the Board’s Regulations permits licensees of any 

class to sell promotional items advertising their own business only, such as tee 

shirts, mugs, caps and other similar items, to the general public.  [40 Pa.Code § 

13.52(f)].  Therefore, your client may sell merchandise that advertises its business 

without any additional Board approval.   
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On the issue of proposed sale of beer in this retail space, please also note the 

following limitation on sales made by a brewery pub licensee.  While a licensed 

brewery (“G”) may sell to individuals for off-premises consumption malt or 

brewed beverages in containers or packages of unlimited quantity and of any 

volume, [47 P.S. § 4-440], a licensed brewery pub has all the rights and is subject 

to the same conditions and qualifications as those imposed on holders of an eating 

place retail dispenser (“E”) license, except as set forth in section 3.92.  [Id.].   

 

A brewery pub license allows sales for on-premises consumption of the beer 

produced and owned by the brewery, and sales for off-premises consumption of its 

products not to exceed one hundred ninety-two (192) fluid ounces in a single sale.  

[47 P.S. § 4-407(a)].  Holders of brewery pub licenses are also permitted to sell 

Pennsylvania-made wines for on-premises consumption.  [47 P.S. § 4-446(a)(2)].  

For these reasons, your brewery pub client could not sell cases of beer from the 

brewery pub premises; rather, sales would be limited to one hundred ninety-two 

(192) fluid ounces in a single sale.  Sales of cases may occur from the brewery 

premises.  

 

Also, if the separate room in which you indicate that the brewery pub’s retail sales 

will take place is not currently part of the brewery pub’s licensed premises, then 

you would need to file an extension of premises application to include that physical 

space.  [40 Pa. Code § 7.21].  Application forms and instructions may be found on 

the Board’s website at www.lcb.state.pa.us or from the Board’s Bureau of 

Licensing (“Licensing”).  The application packet is entitled “Application Packet 

for Extension of Retail License to Cover Additional Premises” (which includes 

form PLCB-47).  Please note that requests for approval of extension of premises 

are evaluated by Licensing, not this office.  

  

An applicant for extension of the licensed premises must submit, with the 

application, a fee of two hundred twenty dollars ($220.00).  The licensee shall 

conspicuously post a notice of its application, using a form provided by the Board, 

on the outside of the licensed premises for a period of at least fifteen (15) days.  

[40 Pa. Code § 7.22].   

  

An applicant may request “prior approval” of the extended area if physical 

alterations or new construction will be required.  [40 Pa. Code § 7.23].  Before an 

application is considered by the Board, Licensing will conduct an inspection of the 

http://www.lcb.state.pa.us/
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premises to ensure that the additional premises is completely equipped to carry on 

the licensed business.   

 

 Please note that once the extension is approved, the subject area becomes subject 

to all restrictions in the Liquor Code and the Board’s Regulations, including the 

prohibition on minors frequenting the licensed premises.  [47 P.S. § 4-493(14)]. 

 

If you have any further questions or concerns regarding the Liquor Code or the 

Board’s Regulations, please do not hesitate to again contact this office. 

 

THIS OPINION APPLIES ONLY TO THE FACTUAL SITUATION 

DESCRIBED HEREIN AND DOES NOT INSULATE THE LICENSEE OR 

OTHERS FROM CONSEQUENCES OF CONDUCT OCCURRING PRIOR TO 

ITS ISSUANCE.  THE PROPRIETY OF THE PROPOSED CONDUCT HAS 

BEEN ADDRESSED ONLY UNDER THE LIQUOR CODE AND 

REGULATIONS.  THE LAWS AND POLICIES ON WHICH THIS OPINION IS 

BASED ARE SUBJECT TO CHANGE BY THE LEGISLATURE OR THE 

PENNSYLVANIA LIQUOR CONTROL BOARD. 

 

Very truly yours,  

 

 

 

FAITH S. DIEHL 

CHIEF COUNSEL 

 

cc:   Pennsylvania State Police, 

         Bureau of Liquor Control Enforcement 

Jerry W. Waters, Director of Office of Regulatory Affairs 

 Tisha Albert, Director, Bureau of Licensing 

 Jeffrey Lawrence, Assistant Director, Bureau of Licensing 
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