
 

 

 

September 23, 2013      Telephone: (717) 783-9454

          Fax: (717) 787-8820 

  

2ND AMENDED OPINION 

Robert J. Kolmus 

Peace Valley Winery, Inc. 

300 Old Limekiln Road 

P.O. Box 94 

Chalfont, PA 18914-0094 

  

                 RE:   Wine Festival & Tasting Fee 

  
Dear Mr. Kolmus: 

 

ISSUE:   This office is in receipt of your letter dated July 11, 2013, wherein you state 

that with regard to an upcoming “Wine Tasting in the Hamptons” event sponsored by 

the Hampton Fire Company, the Pennsylvania State Police Bureau of Liquor Control 

Enforcement (“Bureau”) advised you that the host entity would need to hold a special 

occasion permit.  The Bureau officer further advised that a required entrance fee 

would be considered payment for wine tastings.  You state that, as a licensed limited 

winery, you license and insure your booths at festivals, own the wine, and offer the 

tastings.  You further state that the general entrance fee is for entrance to the venue, 

rather than payment for the wine tastings.  In a follow-up telephone conversation on 

July 19, 2013, you clarified that you are inquiring as to whether a tasting may occur at 

such an event with an entrance fee. 

 

Pennsylvania Liquor Control Board’s (“Board”) records indicate that Peace Valley 

Winery, Inc. holds Limited Winery License No. LK-107 (LID 33015) for use at its 

premises located at 300 Old Limekiln Road, P.O. Box 94, Chalfont, Pennsylvania. 

  

OPINION:  In response to your specific question, the Bureau correctly advised you 

that the host entity for such an event may need a special occasion permit (“SOP”) if 

any kind of sale – direct or indirect – of wine or other alcohol is contemplated. 

 

To put it differently, if an entrance fee or admission price is charged, and such fee or 

ticket is required in order to gain access to the tasting or wine samples offered at the 

event, then the host entity would need a license.  Additionally, your licensed limited 

winery would need a wine exposition permit to sell wine at the event. 
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With regard to the need for an SOP, as an entrance fee is contemplated for the event 

described, it may be necessary for the Hampton Fire Company, presumed to be a non-

profit, volunteer fire company, to obtain an SOP to conduct the wine tasting event on 

its own behalf.  Pursuant to section 408.4 of the Liquor Code, the Board may issue 

SOPs to eligible entities.  [47 P.S. § 4-408.4].  Entities that qualify may obtain an SOP 

that would authorize them to sell liquor and/or malt or brewed beverages to persons 

twenty-one (21) years of age or older who are not visibly intoxicated.  [47 P.S. §§ 4-

408.4, 4-493(1)].  SOPs are generally issued for a period of not more than six (6) 

consecutive or non-consecutive days during a calendar year.  [47 P.S. § 4-408(i)].  

The SOP is to be used as a means of raising funds for the holder, but can be used in 

conjunction with activities or events involving other entities.  [47 P.S. § 4-408.4(m)].  

The holder of an SOP may sell alcoholic beverages during the hours of 7:00 a.m. until 

2:00 a.m. the following day.  [47 P.S. § 4-408.4(k)]. 

 

With regard to the need for a wine exposition permit, be advised that the holder of an 

SOP is the only entity which can sell alcohol under the auspices of the SOP.  A 

limited winery is not permitted to sell alcohol off its licensed premises unless it 

obtains a license which would permit such sales.  Therefore, if a winery wants to sell 

alcohol at the event, it must obtain another license.  Wine exposition permits allow 

limited wineries to participate in wine and food expositions off their licensed premises 

and sell wine by the glass, bottle or in case lots, and sell or give away samples in 

individual portions not to exceed one (1) fluid ounce.  A limited winery can obtain a 

number of special permits per calendar year, but each permit can be used for only up 

to THIRTY (30) consecutive days and the total number of days for all of the special 

permits cannot exceed ONE HUNDRED (100) days per year.  The fee for each 

special permit is thirty dollars ($30.00) per day, and applications for the permit are 

available from Licensing at 717-783-8250, or via the Board’s website, 

www.lcb.state.pa.us. 

 

Be further advised that wine and food expositions are defined as “affairs held indoors 

or outdoors with the intent of educating those in attendance of the availability, nature, 

and quality of Pennsylvania-produced wines in conjunction with suitable food 

displays, demonstrations and sales,” and may include other activities such as arts and 

crafts, musical activities, cultural and agricultural exhibits, and similar activities.   [47 

P.S. § 5-505.2(a)(4)]. 

 

Finally, with regard to tastings, please be advised that a “tasting” or “tasting event” is 

defined within the Board’s Regulations as “[a] presentation of alcoholic products to 

the public for the purpose of market research, disseminating product information and 

education of the public as to quality and availability.”  [40 Pa. Code § 13.201].  In 

Pennsylvania, prior approval is not required to conduct product “tastings” for market 

research and for the purpose of educating consumers as to the quality and availability 

http://www.lcb.state.pa.us/
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of wines, spirits, and malt or brewed beverages.  Tastings may be conducted by 

sponsors on licensed or unlicensed premises.  [40 Pa. Code § 13.211(a)].  A sponsor 

may be any licensed vendor, importer, distributor, importing distributor or 

manufacturer or its agent or employee who is twenty-one (21) years of age or older.   

 

[40 Pa. Code § 13.201]. 

 

When tastings are conducted by sponsors, they are subject to the following conditions: 

(1) the products used are legally procured, properly registered, and taxes paid [40 Pa. 

Code § 13.211(b)(1)]; (2) there is no purchase requirement associated with the tasting 

[40 Pa. Code § 13.211(b)(2)]; (3) there is no cooperative advertising associated with 

the tasting event; (4) wine and spirits manufacturers or their agents are registered 

pursuant to Board Regulations; and (5) no more the one (1) standard-sized alcoholic 

beverage shall be provided to each tasting participant.  A standard-sized alcoholic 

beverage is four (4) ounces of wine [40 Pa. Code §13.211(b)(3)]. 

 

Please feel free to again contact this office if you have any further questions 

concerning the Liquor Code or the Board’s Regulations. 

  

THIS OPINION APPLIES ONLY TO THE FACTUAL SITUATION DESCRIBED 

HEREIN AND DOES NOT INSULATE THE LICENSEE OR OTHERS FROM 

CONSEQUENCES OF CONDUCT OCCURRING PRIOR TO ITS ISSUANCE.  

THE PROPRIETY OF THE PROPOSED CONDUCT HAS BEEN ADDRESSED 

ONLY UNDER THE LIQUOR CODE AND REGULATIONS.  THE LAWS AND 

POLICIES ON WHICH THIS OPINION IS BASED ARE SUBJECT TO CHANGE 

BY THE LEGISLATURE OR THE PENNSYLVANIA LIQUOR CONTROL 

BOARD. 

  

Very truly yours,  

  

 

     

FAITH S. DIEHL 

CHIEF COUNSEL 

  

cc:     Pennsylvania State Police, Bureau of Liquor Control Enforcement  

          Jerry W. Waters, Director of Office of Regulatory Affairs 

          Tisha Albert, Director, Bureau of Licensing 

Jeffrey Lawrence, Assistant Director, Bureau of Licensing 
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