
 

 

 

 

August 19, 2013 Telephone:  (717) 783-9454 

 FAX:  (717) 787-8820 

Peter J. M. Rohall, Esquire 

P.O. Box 630 

Westtown, PA 19395-0630 

 Re: Keg-Filling Business 

 

Dear Mr. Rohall: 

 

ISSUE:  This is in response to your e-mails of June 6, 2013, and July 10, 2013, 

wherein you advise that your client, The Artisan’s Cellar, LLC (“client”), is a 

licensed importer and has been in the business of importing wines and selling them 

through Pennsylvania’s special liquor order program for more than three (3) years.  

Your client would like to fill wine kegs for its own account and also for those of 

other importers located within and outside of Pennsylvania.  

 

Your client had previously been advised, in Advisory Opinion No. 12-474, that it 

may be necessary to obtain a winery or other manufacturing class license.  

However, you discovered that none of the categories on the application form 

applied to the keg-filling operation of your client.  Therefore, you have written for 

further guidance.  

 

Records of the Pennsylvania Liquor Control Board (“Board”) indicate that the 

Artisan’s Cellar, LLC, holds Importer License No. I-818 (LID 62851) for the 

premises located at 2 Hagerty Boulevard, Suite 300, West Chester, Pennsylvania.   

 

OPINION:  Although the importer’s license allows your client to receive wines 

from outside Pennsylvania, it does not authorize your client to engage in the 

repackaging of wine.  While Act 116 of 2012 amended the Liquor Code to give the 

Board the authority to sell wine in keg-sized containers [47 P.S. § 3-305], it did not 

authorize a licensed importer to engage in the filling of wine kegs.  Upon further 

review, only a winery or limited winery could engage in this activity.  However, in 

order to be eligible for either of these licenses, your client would need to operate a 

bona fide winery.  Until such time, your client may not engage in the filling of 

wine kegs in Pennsylvania. 

 



Peter J. M. Rohall, Esquire 

August 19, 2013 

Page 2 

 

Please be advised that the Pennsylvania General Assembly enacts the liquor laws 

in this Commonwealth; the Board’s role is to interpret and apply those laws.  

Therefore, you may wish to contact your local legislator regarding the creation of a 

license that would allow the filling of wine kegs, since amendments to the Liquor 

Code are made by the Pennsylvania General Assembly, rather than the Board.  

Only the General Assembly can change the Liquor Code, not the Board. 

 

 

THIS OPINION APPLIES ONLY TO THE FACTUAL SITUATION 

DESCRIBED HEREIN AND DOES NOT INSULATE THE LICENSEE OR 

OTHERS FROM CONSEQUENCES OF CONDUCT OCCURRING PRIOR TO 

ITS ISSUANCE.  THE PROPRIETY OF THE PROPOSED CONDUCT HAS 

BEEN ADDRESSED ONLY UNDER THE LIQUOR CODE AND 

REGULATIONS.  THE LAWS AND POLICIES ON WHICH THIS OPINION IS 

BASED ARE SUBJECT TO CHANGE BY THE LEGISLATURE OR THE 

PENNSYLVANIA LIQUOR CONTROL BOARD. 

 

Very truly yours,  

 

 

 

FAITH S. DIEHL 

CHIEF COUNSEL 

 

cc:   Pennsylvania State Police, 

         Bureau of Liquor Control Enforcement 

Jerry W. Waters, Director of Office of Regulatory Affairs 

 Tisha Albert, Director, Bureau of Licensing 

 Jeffrey Lawrence, Assistant Director, Bureau of Licensing 
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