
 

 

 

 

August 19, 2013 Telephone: (717) 783-9454 

 FAX: (717) 787-8820 

 

Noelle Baker 

Forsteph LLC 

t/a Fatboy’s Saloon 

12714 Dicksonburg Road 

Conneautville, PA 16406-1522 

RE:   Golf Scramble & Corn Hole Tournament 

 

Dear Ms. Baker: 

 

ISSUE:   This office is in receipt of your e-mail dated July 3, 2013, wherein you 

ask whether, as the owner of a small bar, it would be permissible for you to host a 

golf scramble in early October to benefit “Toys 4 Tots,” an organization for which 

you annually raise money.  You advise that each golfer would pay a fee to enter the 

competition at a local golf course, and all money collected would go toward prizes 

and the “Toys 4 Tots” organization.  You also ask whether you can host a corn 

hole tournament with entry fees benefitting the same organization.  You clarified 

by phone that no alcohol would be awarded as prizes and that your bar would not 

sell any alcohol for off-premise consumption in conjunction with either event. 

 

Records maintained by the Pennsylvania Liquor Control Board (“Board”) indicate 

that Forsteph, LLC, t/a Fatboy’s Saloon, holds Restaurant Liquor License No. R-

18207 (LID 58239) for premises located at 12714 Dicksonburg Road, 

Conneautville, Pennsylvania. 

 

OPINION:  With regard to the golf scramble at a local golf course, there is nothing 

in the Liquor Code or the Board’s Regulations which would prohibit you from 

being the “host” of such an event, given that you clarified that your bar does not 

intend to sell or provide alcohol for off-premise consumption or at the golf course.  

Additionally, although section 5.32 of the Board’s Regulations contains various 

limitations on events, tournaments or contests, such limitations would only be 

applicable to the scramble if the golf course is also licensed.  [40 Pa. Code § 5.32]. 

 

With regard to the corn hole tournament, which you have indicated may occur on 

licensed premises, section 5.32 of the Board's Regulations [40 Pa. Code § 5.32] 
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allows retail licensees to hold self-sponsored events, tournaments or contests on 

their licensed premises.   Events, tournaments and contests are defined as “a 

competitive endeavor involving skill, speed, strength or endurance,” and may 

involve physical attributes of contestants.”  [40 Pa. Code § 5.30].  Events, 

tournaments, and contests sponsored by the licensee are subject to the following 

rules:  there may be no unlawful gambling directly or indirectly associated with the 

event, tournament, or contest; there may be no alcohol consumption as part of the 

event, tournament, or contest; the price of admission may not include a charge for 

or entitle the participant to receive an alcoholic beverage.  [40 Pa. Code § 5.32(e)]. 

 

Self-sponsored means paid for and carried out by the licensee.  It would not be 

permissible for a third party to conduct such events, tournaments or contests.  

However, retail licensees may permit events on the licensed premises sponsored by 

groups constituting a league, or events for the benefit of, and officially sponsored 

by, bona fide charitable organizations that are qualified, approved by and 

registered with the Department of State and operated under 49 Pa. Code Part I, 

Subpart B (relating to charitable organizations).  [40 Pa. Code §§ 5.32(d)(3)-

(4)(i)].  A charitable organization event must be operated in accordance with the 

Solicitation of Funds for Charitable Purposes Act [10 P.S. §§ 162.1-162.24] and, if 

applicable, the Local Option Small Games of Chance Act [10 P.S. §§ 311-327] and 

the Bingo Law [10 P.S. §§ 308-308.1].  [40 Pa. Code § 5.32(d)(4)(ii)]. 

 

It should be noted that gambling activities, while unlawful generally, may be 

considered to be lawful if conducted by an entity that holds a small games of 

chance permit.  You may wish to contact the County Treasurer or the Pennsylvania 

Department of Revenue, Miscellaneous Tax Division at (717) 787-8275 to 

determine what activities are permissible with such a permit and what the prize 

limits are.  You may also wish to contact local police, district attorney, or the 

Pennsylvania State Police for guidance as to what constitutes unlawful gambling. 

 

Finally, as you know, alcohol may not be awarded as a prize or part of a prize for 

any event, tournament, or contest on licensed premises.  [40 Pa. Code § 5.32(h)]. 

 

If you have any additional questions regarding the Liquor Code or the Board’s 

Regulations, please feel free to again contact this office. 

 

THIS OPINION APPLIES ONLY TO THE FACTUAL SITUATION 

DESCRIBED HEREIN AND DOES NOT INSULATE THE LICENSEE OR 

OTHERS FROM CONSEQUENCES OF CONDUCT OCCURRING PRIOR TO 
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ITS ISSUANCE.  THE PROPRIETY OF THE PROPOSED CONDUCT HAS 

BEEN ADDRESSED ONLY UNDER THE LIQUOR CODE AND 

REGULATIONS.  THE LAWS AND POLICIES ON WHICH THIS OPINION IS 

BASED ARE SUBJECT TO CHANGE BY THE LEGISLATURE OR THE 

PENNSYLVANIA LIQUOR CONTROL BOARD. 

  

Very truly yours,  

 

    

 

FAITH S. DIEHL 

CHIEF COUNSEL 

 

cc:   Pennsylvania State Police,  Bureau of Liquor Control Enforcement  

 Jerry W. Waters, Director of Office of Regulatory Affairs 

 Tisha Albert, Director, Bureau of Licensing 

Jeffrey Lawrence, Assistant Director, Bureau of Licensing 
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