
 

 

 

 

September 10, 2013 Telephone:  (717) 783-9454 

 FAX:  (717) 787-8820 

Veronica M. Walker 

Redevelopment Authority of the City of Butler 

115 East Cunningham Street 

Butler, PA 16001 

 Re: Distributor on Board of Public Venue Licensee 

 

Dear Ms. Walker: 

 

ISSUE:  This is in response to your e-mail sent on September 7, 2013, wherein you 

advise that you are the recording secretary on behalf of the City of Butler Parks 

Recreations Grounds and Facilities Authority (“Licensee”).  Licensee consists of 

seven (7) board members, four (4) of which hold the offices of Chairman, Vice 

Chairman, Secretary, and Treasurer. You advise that recently, City Council 

appointed a new board member, a Mr. William S. O’Donnell, who owns a beer 

distributorship.  You note that Mr. O’Donnell is not an officer, only a board 

member, but ask if Mr. O’Donnell is eligible to be on Licensee’s board.   

 

Records of the Pennsylvania Liquor Control Board (“Board”) indicate that the City 

of Butler Parks Recreation Grounds and Facilities Authority hold Public Venue 

Liquor License No. PV-99 (LID 59976) for the Pullman Ball Park, located at 100 

Pullman Park Place, Butler, Pennsylvania.  Further, records indicate that William 

S. O’Donnell is the President of Bill’s Beer Barn, Inc., which holds Distributor 

License No. D-3535 (LID 5093) for the premises located at 253 New Castle Road, 

Butler, Pennsylvania.  

 

OPINION:  Section 412 of the Liquor Code describes a public venue license as a 

restaurant liquor license that is issued to a public venue.  [47 P.S. § 4-412].  

Therefore, a public venue license is subject to the same rules and restrictions as a 

restaurant liquor license.  

 

Sections 411 and 443 of the Liquor Code detail prohibited businesses between 

different licensees of the Board, known generally as interlocking business 

prohibitions.  [47 P.S. §§ 4-411, 4-443].  One such prohibition is set forth in 

section 411(e): 
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Except as herein provided, no hotel, restaurant, retail dispenser or club 

licensee, and no officer, director or stockholder, agent or employ of 

any such licensee shall in any wise be interested, directly or indirectly, 

in the ownership or leasehold of any property or …equipment … or 

any mortgage… used by a distributor, [or] importing distributor…in 

the conduct of his business…. 

 

[47 P.S. § 4-411(e)].  Another prohibition is set forth in section 443(b):   

 

No distributor or importing distributor and no officer or director of 

any distributor or importing distributor shall at the same time be a … 

liquor licensee, or be an officer, director, stockholder or creditor of a 

… liquor licensee…. 

 

[47 P.S. § 4-443(b)]. 

 

However, both of these sections of the Liquor Code include an exception to these 

prohibitions which may be relevant to the scenario you describe: 

 

[N]othing contained in this section shall be construed to prohibit a 

member of the governing board of a public authority created under 

subdivision (n) of Article XXIII of the act of August 9, 1955 (P.L. 

323, No. 130), known as “the County Code,” from having an interest 

in a distributor or importing distributor license notwithstanding the 

fact that the public authority has an interest in one or more retail 

licenses or acts as a landlord for one or more retail licenses. 

 

[47 P.S. §§ 4-411(e), 4-443(g)].   

 

Therefore, if the governing board of the Licensee was created under subdivision 

(n) of Article XXIII of the County Code, then a beer distributor may serve as an 

officer on Licensee’s board.  If the governing board was not created under that act, 

then a beer distributor may not serve on Licensee’s board.  Your city solicitor may 

be able to provide you with specifics on the creation of Licensee’s board.  

 

 

THIS OPINION APPLIES ONLY TO THE FACTUAL SITUATION 

DESCRIBED HEREIN AND DOES NOT INSULATE THE LICENSEE OR 
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OTHERS FROM CONSEQUENCES OF CONDUCT OCCURRING PRIOR TO 

ITS ISSUANCE.  THE PROPRIETY OF THE PROPOSED CONDUCT HAS 

BEEN ADDRESSED ONLY UNDER THE LIQUOR CODE AND 

REGULATIONS.  THE LAWS AND POLICIES ON WHICH THIS OPINION IS 

BASED ARE SUBJECT TO CHANGE BY THE LEGISLATURE OR THE 

PENNSYLVANIA LIQUOR CONTROL BOARD. 

 

Very truly yours,  

 

 

 

FAITH S. DIEHL 

CHIEF COUNSEL 

 

cc:   Pennsylvania State Police, 

         Bureau of Liquor Control Enforcement 

Jerry W. Waters, Director of Office of Regulatory Affairs 

 Tisha Albert, Director, Bureau of Licensing 

 Jeffrey Lawrence, Assistant Director, Bureau of Licensing 
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