
 

 

 

 

September 16, 2013 Telephone: (717) 783-9454 

 FAX: (717) 787-8820 

 

 

Denise Mathias 

RE:   Drink Making Contest    

 

Dear Ms. Mathias: 

 

ISSUE:   This office is in receipt of your e-mail dated August 26, 2013, wherein 

you indicate that you hold a limited distillery license.  You explain that that you 

want to hold a drink-making contest for professionally employed bartenders at a 

licensed restaurant.  The three (3) bartenders who make the three (3) best drinks 

will be awarded monetary prizes.  The funds for the monetary prizes will be 

donated by third-party business partners who are not licensees.  You ask if such a 

contest is permissible.   

 

Records of the Pennsylvania Liquor Control Board (“Board”) indicate that Old 

Republic Distillery Inc. is the holder of Limited Distillery License No. AL-6 (LID 

67272) for premises located at 47 Cherry Street, Seven Valleys, Pennsylvania.  

 

OPINION:  Please be advised that section 13.51 of the Board’s Regulations 

prohibits a licensee from contributing to or accepting, directly or indirectly, from 

another licensee of a different class, anything of value by means of advertisements, 

contributions, purchase, sale of tickets, donations or by any device, for any 

purpose.  [40 Pa. Code § 13.51].  Section 493(24)(i) of the Liquor Code allows 

manufacturers and licensees to provide advertising novelties of nominal value, 

which bear advertising matter, to other licensees and consumers with or without a 

purchase. [47 P.S. § 4-493(24)].  “Nominal value” currently is interpreted as 

fifteen dollars ($15.00) each, wholesale cost, or less.  [Board Advisory Notice No. 

10 (6th Revision)].  “Advertising novelties” has been defined in the Board’s 

Regulations as matches, disposable lighters, bottle or can openers, caps, tee shirts, 

recipe pamphlets, pens, corkscrews and ashtrays, which bear advertising matter.  

[40 Pa. Code § 13.52(a)].  Therefore, as a manufacturer, you would be prohibited 

from offering monetary prizes to bartenders employed by retail licensees, and you 

would also be prohibited from paying for the contest. 
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Additionally, please note that section 5.32 of the Board's Regulations [40 Pa. Code 

§ 5.32] generally permits retail licensees to hold self-sponsored events, 

tournaments or contests on their licensed premises.   Events, tournaments and 

contests are defined as “a competitive endeavor involving skill, speed, strength or 

endurance.  The term includes a competitive endeavor involving physical attributes 

of contestants.”  [40 Pa. Code § 5.30].  Such events, tournaments, and contests are 

subject to the following rules:  there can be no unlawful gambling directly or 

indirectly associated with the event, tournament, or contest; there can be no 

consumption of alcohol by participants as part of the event, tournament, or contest; 

the price of admission, if any, cannot include a charge for or entitle the participant 

to receive an alcoholic beverage.  [40 Pa. Code § 5.32(e)]. 

 

Self-sponsored means paid for and carried out by the licensee.  It would not be 

permissible for a third party to conduct such events, tournaments or contests.  

However, retail licensees may permit events on the licensed premises sponsored by 

groups constituting a league, or events for the benefit of, and officially sponsored 

by, bona fide charitable organizations qualified, approved by and registered with 

the Department of State and operated under 49 Pa. Code Part I, Subpart B (relating 

to charitable organizations).  [40 Pa. Code §§ 5.32(d)(3)-(4)(i)].  Such an event 

must comply with the Solicitation of Funds for Charitable Purposes Act [10 P.S. §§ 

162.1-162.24], the Local Option Small Games of Chance Act [10 P.S. §§ 311-327] 

and the Bingo Law [10 P.S. §§ 308-308.1].  [40 Pa. Code § 5.32(d)(4)(ii)]. 

 

It should be noted that gambling activities, while unlawful generally, may be 

considered to be lawful if conducted by an entity that holds a small games of 

chance permit.  It may be advisable to contact the County Treasurer or the 

Pennsylvania Department of Revenue, Miscellaneous Tax Division at (717) 787-

8275 to determine what activities are permissible with such a permit and what 

prize limits are permissible.  It is also advisable to contact local police, the 

Pennsylvania State Police, or the County District Attorney's Office, as to what 

constitutes unlawful gambling. 

 

Therefore, considering the above, as a manufacturer, you would not be permitted to 

conduct an event a retail licensed premises or award prizes at the retail licensed 

premises. 

 

Should you have any additional questions, do not hesitate to contact this office. 
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THIS OPINION APPLIES ONLY TO THE FACTUAL SITUATION 

DESCRIBED HEREIN AND DOES NOT INSULATE THE LICENSEE OR 

OTHERS FROM CONSEQUENCES OF CONDUCT OCCURRING PRIOR TO 

ITS ISSUANCE.  THE PROPRIETY OF THE PROPOSED CONDUCT HAS 

BEEN ADDRESSED ONLY UNDER THE LIQUOR CODE AND 

REGULATIONS.  THE LAWS AND POLICIES ON WHICH THIS OPINION IS 

BASED ARE SUBJECT TO CHANGE BY THE LEGISLATURE OR THE 

PENNSYLVANIA LIQUOR CONTROL BOARD. 

  

Very truly yours,  

 

    

 

FAITH S. DIEHL 

CHIEF COUNSEL 

 

cc:   Pennsylvania State Police,  

Bureau of Liquor Control Enforcement  

 Jerry W. Waters, Director of Office of Regulatory Affairs 

 Tisha Albert, Director, Bureau of Licensing 

Jeffrey Lawrence, Assistant Director, Bureau of Licensing 
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