
 

 

 

 

 

 

 

September 18, 2013 Telephone: (717) 783-9454 

 FAX: (717) 787-8820 

 

 

Tiffany Rogers, Beverage Director 

Settlers Inn/Glass Wine Bar Kitchen/Mill Market 

4 Main Avenue 

Hawley, PA 18428-1114 

 

 RE:   Growlers, To-Go Beer, Minors & Discounts 

 

Dear Ms. Rogers: 

 

ISSUE:   This office is in receipt of your letter of August 17, 2013, wherein you 

ask four (4) questions regarding growler beer sales, to-go beer, minors, and loyalty 

discounts.  Your questions are answered in the order in which they were presented. 

 

Records maintained by the Pennsylvania Liquor Control Board (“Board”) indicate 

that The Settlers’ Inn, Ltd. holds Hotel Liquor License No. H-5133 (LID 34064) 

for use by it at its premises located at 4 Main Avenue, Hawley, Pennsylvania. 

 

OPINION: 

 

1.  Does Hawley, PA have an open container law?  We plan to sell growlers of 

beer and would like to know what the restrictions and best practices are on the 

sale of that item? 

 

As you know, holders of retail licenses other than clubs may sell malt or brewed 

beverages for off-premises consumption when sold in quantities of not more than 

one hundred ninety-two (192) fluid ounces in a single sale to one (1) person.  [47 

P.S. § 4-407(a)].  Therefore, you may sell draft beer in growlers for off-premises 

consumption if limited to one hundred ninety-two (192) fluid ounces in a single 

sale; hotel licensees may sell for consumption on hotel property.  [47 P.S. § 4-407]. 
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However, while the Liquor Code allows beer to be taken off the licensed premises 

in an unsealed container, local municipalities may have ordinances which prohibit 

open containers of alcoholic beverages within the boundaries of that municipality.  

As this office cannot advise you as to the open container laws in your municipality, 

it is suggested that you contact your local municipality or local police department 

to determine if your municipality has any applicable open container ordinances. 

 

2.  We are selling six (6)-packs to-go from our establishment, but have a separate 

register for those sales.  Are we able to sell any other items in that portion of the 

store at those registers?  For example, we are wondering if we would be able to 

sell beer related merchandise such as bottle openers, brewery t-shirts, glass 

growlers, glassware, etc.  Would we be able to sell these at the same register?  Or 

need to use a separate register? 

 

Section 13.52 of the Board’s Regulations provides that licensees of any class may 

sell promotional items advertising their own business only, such as tee shirts, 

mugs, caps and other similar items, to the general public.  [40 Pa. Code § 

13.52(f)].  Therefore, as the holder of a hotel liquor license, you may sell logo tee 

shirts and hats advertising your business, and no additional permission is required. 

 

However, section 3.52 of the Board’s Regulations prohibits a licensee from 

conducting another business, or permitting another to be operated, on the licensed 

premises, without Board approval.  [40 Pa. Code § 3.52(a), 3.52(c)].  The sale of 

beer-related merchandise, such as bottle openers and brewery tee shirts, would be 

considered a business separate and apart from the hotel business if such items are 

not promotional items advertising your business only.  [40 Pa. Code § 13.52(f)]. 

 

To conduct another business on the licensed premises, your hotel would have to 

request approval from the Board’s Bureau of Licensing (“Licensing”), indicating 

the items the hotel intends to sell and how such business would be conducted.  

Licensing would then forward such a request to the Board for its consideration. 

 

With regard to the use of separate registers, however, there is nothing in the Liquor 

Code or the Board’s Regulations which would require your hotel to use separate 

registers for purchases of alcohol and non-alcoholic items at the licensed premises.  

Separate registers are generally required only where a licensee has approval to 

operate another business or has an interior connection.  [See 40 Pa. Code § 3.52]. 
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3.  We also serve breakfast and lunch items (sandwiches, quiche, etc.) in our café 

area – what is the rule for alcohol service at these tables?  It is not a full service 

restaurant – patrons may order their items at the counter and pick it up to take it at 

the table.  Our question is essentially, if guests are ordering their beverages at the 

counter and seating themselves, how does the “Pizza Hut” rule apply?  May 

underage diners sit at the same table as of age diners that are consuming alcohol?  

Or must they be accompanied by someone over twenty-five (25)?  We would like 

clarification on this rule and some tips on best practices.  Also, what if an 

underage person drinks from someone’s alcoholic beverage?  What is the best way 

to monitor these situations? 

 

The general rule in Pennsylvania is that minors may not be present in an 

establishment licensed to sell alcoholic beverages.  Pennsylvania law defines a 

minor as a “person under the age of 21 years.”  [1 Pa. C.S.A. § 1991].  As you 

know, one (1) of the five (5) exceptions to the general rule is the exception for 

minors at food-oriented establishments, also known as the “Pizza Hut exception.” 

 

Under this exception, minors are permitted on the premises without the presence of 

a parent, legal guardian, or proper supervisor, so long as a restaurant, hotel, or 

retail dispenser licensed premises has gross sales of food and non-alcoholic 

beverages equal to at least fifty percent (50%) of its combined gross sales of both 

food and alcoholic beverages.  [40 Pa. Code § 5.321].  Such minors are not 

permitted to sit at the bar counter and no alcoholic beverages can be served to any 

adult at the table or booth where the minor is seated, unless the minor is also there 

with a parent, legal guardian or proper supervisor).  [Id.]. 

 

Therefore, your hotel would qualify for the “Pizza Hut” exception so long as your 

licensed café area has gross sales of food and non-alcoholic beverages equal to 

fifty percent (50%) or more of its combined gross sales of both food and alcohol.  

However, the exception does not allow minors to sit in the bar area, nor does the 

exception allow adults to be served alcohol at the same table or booth as a minor.  

In your case, that means that if an adult served alcohol by you consumed such 

alcohol at the same table where a minor is seated, then you would not be able to 

avail yourself of the “Pizza Hut” rule. 

 

However, such minors may be permitted to sit in the bar area or at a table where 

alcohol is served if they fall into at least one (1) of the other four (4) exceptions: 

 

1.     Minors with parents (“Parent exception”) 
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If a minor is with one (1) or both of the minor’s parents, then the minor is 

permitted to be on the premises.  The minor and parent(s) can sit anywhere on the 

premises, including the bar area, and alcoholic beverages can be served to the 

parent(s) or to any other adult with the minor. 

 

     2.     Minors with legal guardians (“Guardian exception”) 

  

If a minor is with a legal guardian, then the minor is permitted to be on the 

premises.  The minor and the legal guardian can sit anywhere on the premises, 

including the bar area, and alcoholic beverages can be served to the guardian or to 

any other adult with the minor. 

  

     3.   Minors under proper supervision (“Proper supervision exception”) 

  

If a minor is under proper supervision, then the minor is permitted to be on the 

premises, including the bar area or table where alcoholic beverages are served.  

Section 102 of the Liquor Code defines a proper supervisor as someone who is at 

least twenty-five (25) years of age, who is directly responsible for the care and 

conduct of the minor while on the premises, and who keeps the minor within his or 

her sight or hearing.  Proper supervisors are generally unpaid volunteers.  

However, licensees/employees may act as proper supervisors as long as they are 

not performing any employment-related duties at the same time.  [47 P.S. § 1-102]. 

 

Proper supervisors can only supervise a limited number of minors.  In 

Philadelphia, that number is five (5).  In the rest of Pennsylvania, the number is 

twenty (20), i.e., one (1) proper supervisor can supervise up to twenty (20) minors.  

Notwithstanding such limitations, if the minors are on-premises as part of a school-

endorsed function, each proper supervisor can supervise up to fifty (50) minors. 

 

     4.   Minors attending a social gathering (“Social gathering exception”) 

  

If a minor is attending a social gathering, then the minor is permitted to be on the 

premises.  A social gathering is an event marketed to or catering to minors, in 

whole or in part, for which at least forty-eight (48) hours advance notice has been 

given to the Pennsylvania State Police, Bureau of Liquor Control Enforcement 

(“Bureau”).  No alcohol can be served to anyone, even adults, at a social gathering 

and all alcohol must be removed from or secured by lock and key at the premises. 
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Finally, with regard to the consequences of minors consuming alcohol, be advised 

that section 493(1) of the Liquor Code states that licensees are strictly liable for 

service to visibly intoxicated persons and minors, including minors who may be on 

licensed premises with a parent, legal guardian, or under proper supervision.  [47 

P.S. § 4-493(1)].  As such, your hotel could be held strictly liable for service to 

minors, or for the furnishing of alcohol to minors, at your licensed premises. 

 

4.  We would like to offer a discount program which encourages guests to be 

environmentally conscious and purchase a growler to reuse at our properties.  We 

would like to have the discount to apply as follows: If a guest purchases a growler, 

they get a percentage off the price of their first fill of the growler.  Then, when they 

bring the growler back to any of our participating restaurants, they can receive a 

percentage off the price of their subsequent fills.  The discount would encourage 

customer loyalty and the purchase and reuse of our growlers.  Would this be legal 

for us to feature as a promotion?  If not, what portion would be in violation? 

 

Section 493(24)(i) of the Pennsylvania Liquor Code generally prohibit licensees 

from offering anything of value to induce, directly or indirectly, the purchase of 

alcoholic beverages, or from  offering or giving to trade or consumer buyers any 

prize, premium, gift or other inducement to purchase liquor or malt or brewed 

beverages, except advertising novelties of nominal value.  [47 P.S. § 4-493(24)(i)].  

Advertising novelties are limited to a wholesale cost of fifteen dollars ($15.00). 

 

Moreover, please be advised that section 493(24)(i) of the Liquor Code also 

prohibits the offering of volume discounts (i.e., buy a growler refill and receive a 

ten percent (10%) discount).  Thus, it is not permissible to offer discounts on the 

purchase of growler refills that differ from the set price for such beer.  However, it 

would be permissible for your hotel to offer a quantity of beer at a set price which 

results in a lower cost than the price of smaller quantities of such beer, so long as 

the pricing reflects an economy of scale and is not tied to another purchase. 

 

If you have any additional questions, please feel free to again contact this office. 

 

THIS OPINION APPLIES ONLY TO THE FACTUAL SITUATION 

DESCRIBED HEREIN AND DOES NOT INSULATE THE LICENSEE OR 

OTHERS FROM CONSEQUENCES OF CONDUCT OCCURRING PRIOR TO 

ITS ISSUANCE.  THE PROPRIETY OF THE PROPOSED CONDUCT HAS 

BEEN ADDRESSED ONLY UNDER THE LIQUOR CODE AND 

REGULATIONS.  THE LAWS AND POLICIES ON WHICH THIS OPINION IS 
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BASED ARE SUBJECT TO CHANGE BY THE LEGISLATURE OR THE 

PENNSYLVANIA LIQUOR CONTROL BOARD. 

  

Very truly yours,  

 

    

 

FAITH S. DIEHL 

CHIEF COUNSEL 

 

cc:   Pennsylvania State Police, Bureau of Liquor Control Enforcement  

 Jerry W. Waters, Director of Office of Regulatory Affairs 

 Tisha Albert, Director, Bureau of Licensing 

Jeffrey Lawrence, Assistant Director, Bureau of Licensing 
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