
 

 

 

 

September 23, 2013 Telephone: (717) 783-9454 

 FAX: (717) 787-8820 

 

2ND AMENDED OPINION 

Jef Zolnier 

Apollo Maennerchor Club 

391 South Dock Street 

Sharon, PA 16148 

RE:   Wine Tasting Event  

 

Dear Mr. Zolnier: 

 

ISSUE:   This office is in receipt of your e-mail dated August 3, 2013, wherein you 

ask for guidance regarding the following proposed event on your licensed 

premises.  You indicate that you intend to host a wine tasting at which four (4) 

Erie-area wineries will conduct tastings and sell their products.  You state that the 

event will occur between 7:00 p.m. and 11:00 p.m. and take place in the upstairs 

hall on your licensed premises.  You explain that only club members will be 

permitted access to the downstairs bar area of your licensed premises.  You further 

state that there will be a flat entry fee or “ticket” required to enter the event.  You 

explain that this fee will cover the cost of food and entertainment and that any 

profits will go to the club.  You ask if such an event is permissible, and if not, how 

you may structure the event so that it would comply with the law.  You also ask 

who may rent the upstairs hall for the event or if a Special Occasion Permit 

(“SOP”) would be required. 

 

Pennsylvania Liquor Control Board (“Board”) records indicate that Apollo 

Maennerchor of Sharon, PA (“Apollo”) holds Catering Club License No. CC-191 

(LID 509) for premises located at 391 South Dock Street, Sharon, Pennsylvania. 

 

OPINION:  A “tasting” or “tasting event” is defined within the Board’s 

Regulations as “[a] presentation of alcoholic products to the public for the purpose 

of market research, disseminating product information and education of the public 

as to quality and availability.”  [40 Pa. Code § 13.201].  In Pennsylvania, prior 

approval is not required to conduct product “tastings” for market research and for 

the purpose of educating consumers as to the quality and availability of wines, 

spirits, and malt or brewed beverages.  Tastings may be conducted by sponsors on 
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licensed or unlicensed premises.  [40 Pa. Code § 13.211(a)].  A sponsor may be 

any licensed vendor, importer, distributor, importing distributor or manufacturer or 

its agent or employee who is twenty-one (21) years of age or older.  [40 Pa. Code § 

13.201]. 

  

Tastings may be conducted, provided the following conditions are met: (1) the 

products used are legally procured, properly registered, and taxes paid [40 Pa. 

Code § 13.211(b)(1)]; (2) there is no purchase requirement associated with the 

tasting [40 Pa. Code § 13.211(b)(2)]; (3) there is no cooperative advertising 

associated with the tasting event; (4) wine and spirits manufacturers or their agents 

are registered pursuant to Board Regulations; and (5) no more the one (1) standard-

sized alcoholic beverage of each product shall be provided to each tasting 

participant.  A standard-sized alcoholic beverage is four (4) ounces of wine [40 Pa. 

Code §13.211(b)(3)].   

  

As mentioned above, there can be no purchase requirement for a tasting event.  

Therefore, the alcohol provided must truly be free.  In other words, the provision of 

the alcohol cannot be predicated upon the purchase an admission ticket, such as 

you have proposed, a donation or payment of any other fee, etc.  Accordingly, 

anyone who attends the event must be able to request and receive a tasting of wine. 

 

Additionally, be advised that the participating limited wineries would not be 

permitted to sell their products at your event without first obtaining an “Alcoholic 

Cider, Wine and Food Exposition Permit.”  These permits allow limited wineries 

to participate in wine and food expositions off their licensed premises, to sell wine 

by the bottle, and to sell or give away samples up to one (1) ounce.  [47 P.S.  § 5-

505.2].  Each permit can be used for only up to THIRTY (30) consecutive days 

and the total number of days for all of the special permits cannot exceed ONE 

HUNDRED (100) days per calendar year.  Wine and food expositions are defined 

as “affairs held indoors or outdoors with the primary intent of educating those in 

attendance of the availability, nature, and quality of Pennsylvania-produced wines 

in conjunction with suitable food displays, demonstrations and sales,” and may 

include other activities such as arts and crafts, musical activities, cultural and 

agricultural exhibits, and similar activities. [47 P.S. § 5-505.2(a)(4)].  

 

However, in order to sell wine, the limited wineries must be located on an 

unlicensed portion of the premises or you must de-license the portion of the 

premises that will be used for the event.  Since your upstairs hall area is part of the 

licensed premises, the limited wineries would not be able to sell their products 
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unless you de-licensed that portion of the premises.  For additional information on 

this process, you may wish to contact the Bureau of Licensing at 717-783-8250.    

 

Regarding your questions about renting the upstairs hall for the event, please note 

that a licensee may not self-sponsor a catered event.  The catered event must be 

conducted for a third party.  Catered events are those involving the furnishing of 

liquor or malt or brewed beverages, or both, to be served with food prepared on the 

premises, or brought onto the premises already prepared, for the accommodation of 

groups of non-members, who are using the facilities by prior arrangement, made at 

least twenty-four (24) hours in advance of the time of the function, and which is 

paid for by the non-members.  [40 Pa. Code § 5.83].  If the fundraising event is 

part of a catered event at the licensed premises, then tickets may be sold.  

However, as indicated above, there can be no purchase requirement for a tasting; 

therefore your event could not be called a tasting if you wish to sell tickets as part 

of a catered event.  Further, participating wineries would need to adhere to the 

conditions set forth above regarding tastings and wine and food expositions off 

their licensed premises. 

 

Additionally, it may be possible for the local charity to obtain a SOP to conduct the 

wine tasting event on its own behalf.  Pursuant to section 408.4 of the Liquor 

Code, the Board may issue SOPs to eligible entities.  [47 P.S. § 4-408.4].  Entities 

that qualify may obtain an SOP that would authorize them to sell liquor and/or 

malt or brewed beverages to persons twenty-one (21) years of age or older who are 

not visibly intoxicated.  [47 P.S. §§ 4-408.4, 4-493(1)].  SOPs are generally issued 

for a period of not more than six (6) consecutive or non-consecutive days during a 

calendar year.  [47 P.S. § 4-408(i)].  The SOP is to be used as a means of raising 

funds for the holder, but can be used in conjunction with activities or events 

involving other entities.  [47 P.S. § 4-408.4(m)].  The holder of an SOP may sell 

alcoholic beverages during the hours of 7:00 a.m. until 2:00 a.m. of the following 

day.  [47 P.S. § 4-408.4(k)].  Please be advised, however, that if the proposed event 

will be conducted on the licensed premises, it would be necessary for you to de-

license the area to be used for the SOP, as dual licensing of a particular premises, 

absent specific statutory authority, is generally prohibited.   

 

Finally, be advised that a club licensee is required to adhere to its constitution and 

bylaws.  [40 Pa. Code § 5.81].   Thus, if the club’s constitution and bylaws have 

restrictions with regard to holding such events at the licensed premises, the club 

would need to adhere to those restrictions.  If the proposed event is permissible 

under your constitution, then you must abide by the aforementioned rules. 



Jef Zolnier 

September 23, 2013 

Page 4 

 

 

In sum, such an event would be permissible under the following scenarios:  (1) 

limited wineries could sell their products at your event if the limited wineries 

obtained an “Alcoholic Cider, Wine and Food Exposition Permit;” (2) tickets could 

be sold if the event was structured as a catered event; and (3) a local charity could 

sell alcohol if the local charity obtained an SOP to conduct the event on its own 

behalf.  

 

Please do not hesitate to contact this office should you have additional questions. 
 

THIS OPINION APPLIES ONLY TO THE FACTUAL SITUATION 

DESCRIBED HEREIN AND DOES NOT INSULATE THE LICENSEE OR 

OTHERS FROM CONSEQUENCES OF CONDUCT OCCURRING PRIOR TO 

ITS ISSUANCE.  THE PROPRIETY OF THE PROPOSED CONDUCT HAS 

BEEN ADDRESSED ONLY UNDER THE LIQUOR CODE AND 

REGULATIONS.  THE LAWS AND POLICIES ON WHICH THIS OPINION IS 

BASED ARE SUBJECT TO CHANGE BY THE LEGISLATURE OR THE 

PENNSYLVANIA LIQUOR CONTROL BOARD. 

  

Very truly yours,  

 

    

 

FAITH S. DIEHL 

CHIEF COUNSEL 

 

cc:   Pennsylvania State Police,  

Bureau of Liquor Control Enforcement  

 Jerry W. Waters, Director of Office of Regulatory Affairs 

 Tisha Albert, Director, Bureau of Licensing 

Jeffrey Lawrence, Assistant Director, Bureau of Licensing 
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