
September 30, 2013 Telephone:  (717) 783-9454 

FAX:  (717) 787-8820 

Theodore J. Zeller III, Esquire 

The Paragon Centre, Suite 300 

1611 Pond Road 

Allentown, PA  18104-2258 

eller@nmmlaw.com

 

 RE: Territorial Agreement 
 

Dear Mr. Zeller: 

 

ISSUES:  Your September 3, 2013 letter requesting an Advisory Opinion has been 

forwarded to this office by Senator John C. Rafferty, Jr.  In your letter, you have 

asked for an Advisory Opinion on behalf of the Brewers of Pennsylvania (“BOP”), an 

industry trade group which represents many of the entities that hold brewery and 

brewery pub licenses issued by the Board.  BOP took part in a hearing before the 

House Liquor Control Committee on August 29, 2013.  As a result of that meeting, 

you have now requested an Advisory Opinion on the following two (2) questions: 

 

1. Is a distribution agreement between an importing distributor and a 

manufacturer perpetual, so long as the manufacturer does not have “good cause” to 

terminate the agreement? 

 

2. If a territorial agreement does have a specific end date, would that end 

date be enforceable under section 431 of the Liquor Code (assuming that the 

manufacturer does not have any other good cause to terminate the agreement)? 

 

OPINION:  Initially, it should be noted while the Liquor Code explicitly states that an 

Advisory Opinion issued by the Board or this Office may form a defense against any 

citation issued by the Pennsylvania State Police, Bureau of Liquor Control 

Enforcement, (“BLCE”) i.e., the Opinions of this Office are essentially binding on the 

State Police and the Office of the Administrative Law Judge, there are no similar 

provisions binding other tribunals to the opinions of this Office.  I specifically note 

this since disagreements between manufacturers and importing distributors typically 

do not result in the issuance of a citation by BLCE, but rather litigation between the 

parties in either state or federal court.  That being said, this office will address your 

questions. 
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As you know, the distribution of malt beverages within Pennsylvania is governed 

primarily by section 4-431 of the Liquor Code [47 P.S. § 4-431].  Pursuant to section 

431(d) of the Liquor Code, all out-of-state manufacturers whose products are sold and 

delivered in Pennsylvania are required to give distribution rights for their products to 

importing distributors (“IDs”), authorizing them to sell malt or brewed beverages 

(“beer”) in a specific geographic area within Pennsylvania.  [47 P.S. § 4-431(b)].  ID 

licensees may then in turn sell the beer to other IDs within their assigned geographic 

territory, as long as the primary ID has entered into a written agreement with the 

secondary ID, setting forth the terms and conditions under which beer may be resold. 

In addition, ID licensees may sell directly to other licensees of the Board as well as to 

the public.   

 

With regard to in-state license manufacturers, such manufacturers may choose to 

function as their own primary distributor, or, may name a distributor or importing 

distributor, as the primary or original supplier of their products.  [47 P.S. § 4-

431(d)(5)].  

 

As to the distribution agreements themselves, section 492(19) of the Liquor Code 

makes it unlawful for a manufacturer to modify, cancel, terminate, rescind, or not 

renew without good cause any distribution agreement.  [47 P.S. § 4-492(19)].  Further, 

prior to the modification, cancellation, termination, rescission, or non-renewal of such 

agreements written notice of such modification, cancellation, termination, rescission, 

or non-renewal must be provided to the affected party and the Board by certified mail. 

Such written notice must be provided at least ninety (90) days prior to the effective 

date of the proposed modification, cancellation, termination, rescission, or non-

renewal.  The notice should state all reasons for the proposed modification, 

cancellation, termination, rescission, or non-renewal of the distribution agreement.  If 

the D or ID who has been put on notice of the potential end of the distribution 

agreement rectifies the deficiencies noted in the letter, then the proposed modification, 

cancellation, termination, rescission, or non-renewal shall be null and void.  Further, 

while this section states that the parties may choose to waive some or all of the 

requirements in section 492(19), if they do so in writing, it is somewhat unclear 

whether the waiver provision applies to the notice requirement or whether the parties 

may agree in writing to waive the “good cause” requirement.  

 

The Liquor Code defines “good cause” as “the failure by any party to the agreement, 

without reasonable excuse or justification, to comply substantially with an essential, 

reasonable and commercially acceptable requirement imposed by the other party 

under the terms of an agreement.”  [47 P.S. § 4-431(d)(1)].   
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Finally, section 431 of the Liquor Code, grants to the Court of Common Pleas of the 

county wherein the ID is located, the authority to enjoin the modification, rescission, 

cancellation or termination of a distribution agreement, at the request of the affected 

ID.  Unlike section 492(19) of the Liquor Code, that section does not specifically 

reference the non-renewal of a distribution agreement. 

 

Therefore, as to your first question - whether a distribution agreement which does not 

have a specific end date continues to exist until “good cause” is established - it 

appears that such would be the case under section 492(19) of the Liquor Code. 

 

As to your second question - whether a territorial agreement with a specific end date 

may be ended at that date - such would be the case if the waiver provision of section 

492(19) of the Liquor Code is read to allow for waiver of both the ninety (90) day 

notice requirement and the “good cause” requirement.  Conversely, if the waiver 

provision of section 492(19) of the Liquor Code is read to only allow for waiver of the 

ninety (90) day notice requirement, then a territorial agreement with a specific end 

date must be renewed absent good cause.  Again, this is an area of the law that 

specifically allows the aggrieved ID to seek immediate redress in the Courts of 

Common Pleas.  Therefore, you and your clients may wish to discuss the matter with 

other private attorneys who have had to litigate such matters.  

 

THIS OPINION APPLIES ONLY TO THE FACTUAL SITUATION DESCRIBED 

HEREIN AND DOES NOT INSULATE THE LICENSEE OR OTHERS FROM 

CONSEQUENCES OF CONDUCT OCCURRING PRIOR TO ITS ISSUANCE.  

THE PROPRIETY OF THE PROPOSED CONDUCT HAS BEEN ADDRESSED 

ONLY UNDER THE LIQUOR CODE AND REGULATIONS.  THE LAWS AND 

POLICIES ON WHICH THIS OPINION IS BASED ARE SUBJECT TO CHANGE 

BY THE LEGISLATURE OR THE PENNSYLVANIA LIQUOR CONTROL 

BOARD. 

 

Very truly yours, 

 

 

 

FAITH S. DIEHL 

CHIEF COUNSEL 

 

cc: Senator John C. Rafferty, Jr. 

 Pennsylvania State Police, Bureau of Liquor Control Enforcement 
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