
 

 

 

 

October 4, 2013 Telephone:  (717) 783-9454 

 FAX:  (717) 787-8820 

Mary Louise Stoughton 

Green Gable Restaurant 

7712 Somerset Pike 

Jennerstown, PA 15547 

 Re: Participation in Sandyvale Winefest 

 

Dear Ms. Stoughton: 

 

ISSUE:  This is in response to your e-mail sent on September 24, 2013, wherein you ask several 

questions related to Green Gable Restaurant’s (“Green Gable”) participation in the Sandyvale 

Winefest (“Winefest”,) which is scheduled for Saturday, October 5, 2013.  Green Gable has 

committed to operating a booth at the festival from which it will serve tastes of wine.  You ask 

for confirmation that it is legal for Green Gable to donate the wine that you will pour at your 

booth at the Winefest.  You note that the Winefest is being held by a charitable organization that 

does not have a liquor license except for the event; it is assumed that the Winefest is covered by 

a special occasion permit (“SOP”).  You ask if it is legal for you to pour the wine at the event 

and if there is a specific limit to the quantity of wine you may serve per person. 

 

You further advise that you are interested in selling “general use” certificates at the Winefest for 

future use at Green Gables.  The certificates could be used to pay for any product or service at 

Green Gables, Mountain Playhouse (a professional summer theater), and Huddleston Court 

(overnight lodging adjacent to the Green Gables and Mountain Playhouse).  You ask if it is legal 

for you to sell general use certificates.  You further ask if you are permitted to sell promotional 

certificates for specific events, such as for a wine tasting or dinner, or beer tasting and dinner.  

 

Records of the Pennsylvania Liquor Control Board (“Board”) indicate that Green Gables, Inc., 

holds Restaurant Liquor License No. R-19621 (LID 20399) for the premises at 7712 Somerset 

Pike, Jennerstown, Pennsylvania.     

 

OPINION:  A retail licensee is only permitted to give, free of charge, one (1) free alcoholic 

beverage to an individual for consumption on the licensed premises; such beverage may be 

either twelve (12) ounces of beer, four (4) ounces of wine, or one and a half (1½) ounces of 

spirits.  [40 Pa. Code § 13.53].  For off-premises consumption, a retail licensee is only permitted 

to sell up to one hundred ninety-two (192) ounces of beer in a single sale.  Green Gables would 

not be able to provide any wine off the licensed premises.   
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Furthermore, although the Board’s regulations contemplate wine tastings occurring off licensed 

premises [40 Pa. Code § 13.211], such regulations only apply to tastings conducted by sponsors.  

The definition of sponsors includes any “vendor, importer, distributor, importing distributor or 

manufacturer or its agent or employee,” but not retail licensees.  [40 Pa. Code § 13.201].  As 

noted earlier, Green Gables cannot hold a tasting off licensed premises because it is not 

authorized to provide wine for off-premises consumption, except as set forth below. 

 

Under certain circumstances, if Green Gables obtained an Off Premises Catering Permit 

(“OPCP”), it would be able to provide food as well as wine for an event located off the licensed 

premises.  However, OPCPs are only permitted for use at a “catered function,” which is defined 

as “the furnishing of food prepared on the premises or brought onto the premises already 

prepared in conjunction with alcoholic beverages for the accommodation of a person or an 

identifiable group of people, not the general public, who made arrangements for the function at 

least thirty days in advance.”  [47 P.S. § 1-102 (emphasis added)].  Information available on the 

internet about the Winefest indicates that it is open to the general public and is not limited to an 

identifiable group of people.   

 

In addition, the Liquor Code requires any licensee who wishes to obtain an OPCP to apply by 

March 1st of every year: “Any licensee that fails to notify the board and pay the permit fee by 

March 1 shall be precluded from obtaining the permit for that calendar year.”  [47 P.S. § 4-

493(33)].  The Board’s records do not indicate that Green Gables has applied for an OPCP 

permit; therefore, Green Gables could not obtain an OPCP for this event.  

 

With regard to certificates, please be aware that the Liquor Code prohibits providing anything of 

value as an inducement to purchase alcohol.  [47 P.S. § 4-493(24)(i)].  An exception allows 

manufacturers and licensees to provide advertising novelties of nominal value, which bear 

advertising matter, to other licensees and consumers with or without a purchase.  [47 P.S. § 4-

493(24)(i); see also 40 Pa. Code § 13.52].  “Nominal value” currently is interpreted as fifteen 

dollars ($15.00) each, wholesale cost, or less.  [Board Advisory Notice No. 10 (6th Revision)].   

 

Nothing in the Liquor Code or the Board’s Regulations would prohibit you from selling 

certificates at full value which could then be redeemed for alcoholic and non-alcoholic products.  

However, selling a certificate at a discounted price, which could then be used to purchase 

alcoholic beverages, would be problematic under the discount pricing practices permitted by the 

Liquor Code and the Board’s Regulations.   

  

In each business day, retail licensees may engage in only the following discount pricing 

practices:  a daily drink special and a happy hour.  [40 Pa. Code § 13.102].  A daily drink special 

is the offering of a specific type of alcoholic beverage or drink per day or a portion thereof at a 

reduced price.  [40 Pa. Code § 13.102(b)(2)].  A specific type of alcoholic beverage means either 

a specific registered brand of malt or brewed beverages, a type of wine, a type of distilled spirits 

or a mixed drink.  [Id.].   
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With regard to happy hour, retail licensees may discount any or all alcoholic beverages for a 

period of time not to exceed four (4) consecutive hours or nonconsecutive hours per day and a 

maximum fourteen (14) hours per week.  [47 P.S. 4-406(g)].  During this time, the price of 

alcoholic beverages may not change.  Further, the happy hour cannot extend beyond 12:00 

midnight.  [40 Pa. Code § 13.102(a)].  

 

Because the offering of a discounted certificate for alcoholic beverages, which would 

presumably be available for redemption at any time at the licensed premises, does not fall within 

the definition of “daily drink special” or “happy hour,” it is not permitted.  If you were to offer a 

discounted certificate, it could only be used on food or non-alcoholic beverages.  

 

THIS OPINION APPLIES ONLY TO THE FACTUAL SITUATION DESCRIBED HEREIN 

AND DOES NOT INSULATE THE LICENSEE OR OTHERS FROM CONSEQUENCES OF 

CONDUCT OCCURRING PRIOR TO ITS ISSUANCE.  THE PROPRIETY OF THE 

PROPOSED CONDUCT HAS BEEN ADDRESSED ONLY UNDER THE LIQUOR CODE 

AND REGULATIONS.  THE LAWS AND POLICIES ON WHICH THIS OPINION IS 

BASED ARE SUBJECT TO CHANGE BY THE LEGISLATURE OR THE PENNSYLVANIA 

LIQUOR CONTROL BOARD. 

 
 

Very truly yours,  

 

 

 

FAITH S. DIEHL 

CHIEF COUNSEL 

 

cc:   Pennsylvania State Police, 

         Bureau of Liquor Control Enforcement 

Jerry W. Waters, Director of Office of Regulatory Affairs 

 Tisha Albert, Director, Bureau of Licensing 

 Jeffrey Lawrence, Assistant Director, Bureau of Licensing 
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