
 

 

 

 

October 2, 2013 

 

 

 

Telephone:  (717) 783-9454 

 FAX:  (717) 787-8820 

 

Edward Tubbs 

Re: Beer To Go 
 

Dear Mr. Tubbs:  

 

ISSUE:  This office is in receipt of your e-mail dated September 5, 2013, wherein you 

seek an opinion regarding the sale of malt or brewed beverages (“beer”) for  

off-premises consumption.  You state that when selling beer for off-premises 

consumption, you have required customers to remove the beer from the first 

transaction from the property before initiating a second transaction.  You further state 

that while attending a Responsible Alcohol Management Program (“RAMP”) class, 

the instructor stated that sales of beer for off-premises consumption must be two (2) 

separate transactions; however, the first purchase of beer in the first transaction does 

not necessarily have to be removed from the property prior to the initiation of the 

second transaction.  You note that in a previous Advisory Opinion, OPN2012-494, 

this office has stated that the beer from the first transaction does indeed to be removed 

from the property before beginning the second transaction.  You ask for clarification 

on this matter 

 

Pennsylvania Liquor Control Board (“Board”) records indicate that Centre HTL 

Associates LTD & Aegis Rest Concepts, LLC & Happy Valley Mad Mex LLC & 

Joint Venture holds Hotel Liquor License No. H-4723 (LID 49251) for the premises 

located at 240 South Pugh Street, State College, Pennsylvania. 

 

OPINION:  As you are aware, section 407 of the Liquor Code allows retail licensees, 

other than clubs, to sell malt or brewed beverages for off-premises consumption in 

quantities of not more than one hundred ninety-two (192) fluid ounces in a single sale 

to one (1) person.  [47 P.S. § 4-407].  It is permissible for a licensee to sell to a patron 

up to one hundred ninety-two (192) fluid ounces for off-premises consumption and 

then to make a subsequent sale of up to one hundred ninety-two fluid (192) ounces for 

off-premises consumption within a relatively short period of time for this same patron, 

so long as these transactions constitute two (2) separate sales.  “Sale” is defined in 

section 102 of the Liquor Code as including “any transfer of liquor, alcohol or malt or 

brewed beverages for a consideration.”  [47 P.S. § 1-102].   
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This office has historically advised licensees that in order for transactions to consist of 

two (2) separate sales, payment and delivery of the alcohol from the first transaction 

must occur before the second transaction begins.  Therefore, in order for two (2) 

transactions to be considered separate sales, the first beer purchase must be removed 

from the premises before the second purchase is begun.   

 

Please do not hesitate to contact this office should you have additional questions. 

 

THIS OPINION APPLIES ONLY TO THE FACTUAL SITUATION DESCRIBED 

HEREIN AND DOES NOT INSULATE THE LICENSEE OR OTHERS FROM 

CONSEQUENCES OF CONDUCT OCCURRING PRIOR TO ITS ISSUANCE.  

THE PROPRIETY OF THE PROPOSED CONDUCT HAS BEEN ADDRESSED 

ONLY UNDER THE LIQUOR CODE AND REGULATIONS.  THE LAWS AND 

POLICIES ON WHICH THIS OPINION IS BASED ARE SUBJECT TO CHANGE 

BY THE LEGISLATURE OR THE PENNSYLVANIA LIQUOR CONTROL 

BOARD.                      

 

  

Very truly yours,  

  

  

 

FAITH S. DIEHL 

CHIEF COUNSEL 

  

cc:      Pennsylvania State Police,  

Bureau of Liquor Control Enforcement  

          Jerry W. Waters, Director of Office of Regulatory Affairs 

          Tisha Albert, Director, Bureau of Licensing 

Jeffrey Lawrence, Assistant Director, Bureau of Licensing 

 Lori Rizzo, Bureau of Alcohol Education  
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