
 

 

 

 
October 28, 2013 Telephone:  (717) 783-9454 

 FAX:  (717) 787-8820 

John R. Seltzer 

Re: Club Holding Two Licenses 
 

Dear Mr. Seltzer: 

 

ISSUE:  Your correspondence of August 13, 2013 states that you represent Eintracht 

Singing Society Branch 25 A.T.S. (“Eintracht”).  In addition to its licensed premises, 

Eintracht also owns a property on Fording Road in Neshannock Township, Lawrence 

County (“the Neshannock property”).  The Neshannock property is used by the 

Eintracht members between May 1 and September 30.  The Neshannock property 

contains a dining/meeting room, restrooms and a kitchen.  Eintracht wants to license 

the Neshannock property with a club or catering club liquor license. 

 

You inquire whether Eintracht can hold two (2) club liquor licenses, one (1) at its 

present location and another one (1) for the Neshannock property.  If it cannot, you 

inquire whether the members of Eintracht, excluding the present officers, steward and 

manager, can incorporate another non-profit, non-stock club that could after one (1) 

year apply for a license for the Neshannock premises.  In this scenario, the property 

would be owned by Eintracht and the new entity would have a lease with Eintracht.  

In light of this, you inquire whether this arrangement would be permissible, given that 

members of Eintracht would be the officers of the new entity. 

 

Records of the Pennsylvania Liquor Control Board (“Board”) indicate that the 

Eintracht Singing Society holds Club Liquor License No. C-635 (LID 658) for the 

premises located at 108 Taylor Street, New Castle, Pennsylvania.   

 

OPINION:  The Board will not issue more than one (1) license at a time to a club.  

See generally Appeal of 1900 Beneficial Ass’n, 41 Berks 141, 73 Pa. D & C. 205 

(1951) (club is not entitled to a second license at a place other than its domicile). 

 

“Club” is defined, in relevant part, as “any reputable group of individuals associated 

together not for profit for legitimate purposes of mutual benefit, entertainment, 

fellowship or lawful convenience, having some primary interest and activity to which 

the sale of liquor or malt or brewed beverages shall be only secondary…”  [47 P.S. § 

1-102].  As referenced in your inquiry, if incorporated, the new club must be in 
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continuous existence for at least one (1) year prior to qualify for a club license.  There 

is nothing in the Liquor Code or the Board’s Regulations which would prohibit 

members of a licensed club from forming another club which could then (subject to 

the above-referenced one (1) year requirement) apply for a separate club license.  The 

Bureau of Licensing would have authority to review any such application for 

compliance with the Liquor Code and the Board’s Regulations, and approval of such 

application would be at the discretion of the three (3)-member Board. 

 

Nothing in the Liquor Code or the Board’s Regulations would prohibit one (1) 

licensed club from leasing its licensed premises from another licensed club, assuming 

that no unlawful pecuniary interest is thereby created.  [47 P.S. § 4-404, 40 Pa. Code 

§1.1].  

 

THIS OPINION APPLIES ONLY TO THE FACTUAL SITUATION DESCRIBED 

HEREIN AND DOES NOT INSULATE THE LICENSEE OR OTHERS FROM 

CONSEQUENCES OF CONDUCT OCCURRING PRIOR TO ITS ISSUANCE.  

THE PROPRIETY OF THE PROPOSED CONDUCT HAS BEEN ADDRESSED 

ONLY UNDER THE LIQUOR CODE AND REGULATIONS.  THE LAWS AND 

POLICIES ON WHICH THIS OPINION IS BASED ARE SUBJECT TO CHANGE 

BY THE LEGISLATURE OR THE PENNSYLVANIA LIQUOR CONTROL 

BOARD. 

 

Very truly yours,  

 

 

 

FAITH S. DIEHL 

CHIEF COUNSEL 

 

cc: Pennsylvania State Police, Bureau of Liquor Control Enforcement 

Jerry W. Waters, Director of Office of Regulatory Affairs 

 Tisha Albert, Director, Bureau of Licensing 

 Jeffrey Lawrence, Assistant Director, Bureau of Licensing 
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