
 

 

 

October 4, 2013 Telephone:  (717) 783-9454 

           Fax:  (717) 787-8820 

 

Thomas Morgan 

RE:  Beer Tasting Event 
 

Dear Mr. Morgan: 

 

ISSUE:  This office is in receipt of your e-mail of September 13, 2013, wherein you 

state that Zembo Shrine is contemplating holding a beer tasting event on one (1) or 

two (2) occasions next year as a fundraiser.  Vendors would bring their beer to the 

tasting.  Participants would pay a fee to enter.  You ask if you need a special occasion 

permit in addition to your catering club’s liquor license or if the beer vendors’ 

brewery licenses are sufficient.  You state that you have equipment for checking 

identification and that your staff is Responsible Alcohol Management Program 

(“RAMP”)-certified.  You also ask whether the applicable rules would be the same or 

similar if the tasting event were a wine tasting instead of a beer tasting. 

 

Records maintained by the Pennsylvania Liquor Control Board (“Board”) indicate that 

Zembo Shrine is the holder of Catering Club Liquor License No. CC-6274 (LID 

35755) for use by it at premises located at 2801 North Third Street, Harrisburg, 

Pennsylvania. 

 

OPINION:  Section 406 of the Liquor Code provides that no club liquor licensee, nor 

its officers, servants, agents or employees, other than one holding a catering club 

liquor license, shall sell any liquor or malt or brewed beverages to any person except a 

member of that club.  [47 P.S. § 4-406(a)].  A catering club licensee, such as the 

Zembo Shrine, may, however, sell alcohol to groups of non-members at catered 

events held on the licensed premises.  [47 P.S. § 4-401(b)]. 

 

As you may know, catered events are those involving the furnishing of liquor or malt 

or brewed beverages, or both, to be served with food prepared on the premises, or 

brought onto the premises already prepared, for the accommodation of groups of non-

members who are using the club’s facilities by prior arrangement at least twenty-four 

(24) hours in advance of the function and which are paid for by the non-members.  [40 

Pa. Code § 5.83].  A licensee may not self-sponsor a catered event, which must be 

conducted by a third party, although the third party can be a member of the club.  The 

licensee remains accountable for violations of the Liquor Code and Board’s 
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Regulations that may occur on the licensed premises, including sales or furnishing of 

alcohol to minors and/or to visibly intoxicated persons.  [47 P.S. § 4-493(1)]. 

 

There is no limit on the number of catered events that may be held at the catering 

club’s premises, so long as each event meets the catered event definition.  There are 

no other exceptions allowing the service of alcohol to non-members by a catering club 

licensee found in the Liquor Code or the Board’s Regulations.  Records must be kept 

showing the date/time arrangements were made, the person making the arrangements, 

and the estimated number of persons to be accommodated.  [40 Pa. Code § 5.83(b)]. 

 

During a catered event, non-members may purchase alcoholic beverages and consume 

them anywhere on the licensed premises.  After the catered event has ended, non-

members are no longer permitted to purchase alcoholic beverages, although members 

may purchase alcoholic drinks for non-members.  Please note that the prohibition on 

selling alcohol to non-members does not, however, preclude a club from being open 

to the public (i.e., non-members) for the sale of food and non-alcoholic beverages. 

 

Additionally, please note that section 5.81 of the Board's Regulations requires that a 

club licensee adhere to its constitution and bylaws. [40 Pa. Code § 5.81]. 

 

It is presumed, for purposes of this response, that you are asking if you would need a 

license in order to contact and coordinate with the breweries that intend to participate 

in the event.  If you will only contact and coordinate with participating breweries, and 

your club will not be selling any beer, you would not need a license. 

 

With regard to your question as to the distinction between wine and beer, be advised 

that unlike wine festivals, where limited wineries are permitted to not only serve 

tastings of their products but can also sell their products pursuant to wine exposition 

permits [47 P.S. § 5-505.2(4)], there is no equivalent provision in the liquor laws 

regarding beer sales at events such as the one that you are contemplating.  Sales of 

beer by licensed breweries at your proposed event would not be permitted unless an 

eligible entity obtained a special occasion permit (“SOP”) that covered the beer 

service area and sold the beer. 

 

Specifically, if an eligible entity obtained a SOP for your event, then such an eligible 

entity would be permitted to sell liquor and/or malt or brewed beverages to persons of 

legal age who are not visibly intoxicated on any day for which the permit is issued, 

and in any municipality in which the electorate has approved the sale of liquor and/or 

malt or brewed beverages.  [47 P.S. § 4-408.4].  This includes sales of any type of 

alcohol for consumption on or off the licensed premises.  [Id.].  SOPs are generally 

issued for a period of not more than six (6) consecutive or non-consecutive days 
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during a calendar year.  [Id.].  The SOP may be used for special events at which the 

permittee is raising funds for itself.  [Id.].  The holder of an SOP may sell alcoholic 

beverages during the hours of 7:00 a.m. until 2:00 a.m. of the following day.  [Id.]. 

 

However, it would still not be permissible for your club or other retail licensee to sell, 

or charge a fee to access, beer donated by a licensed brewery or other manufacturer, 

pursuant to the general prohibition in section 13.51 of the Board’s Regulations on a 

licensee contributing to or accepting anything of value from a licensee of a different 

class.  [40 Pa. Code § 13.51]. 

 

If you have any further questions about the Liquor Code or the Board’s Regulations, 

please do not hesitate to again contact this office. 

 

THIS OPINION APPLIES ONLY TO THE FACTUAL SITUATION DESCRIBED 

HEREIN AND DOES NOT INSULATE THE LICENSEE OR OTHERS FROM 

CONSEQUENCES OF CONDUCT OCCURRING PRIOR TO ITS 

ISSUANCE.  THE PROPRIETY OF THE PROPOSED CONDUCT HAS BEEN 

ADDRESSED ONLY UNDER THE LIQUOR CODE AND REGULATIONS.  THE 

LAWS AND POLICIES ON WHICH THIS OPINION IS BASED ARE SUBJECT 

TO CHANGE BY THE LEGISLATURE OR THE PENNSYLVANIA LIQUOR 

CONTROL BOARD 

 

Very truly yours, 

  

 

 

FAITH S. DIEHL 

CHIEF COUNSEL 

 

cc:   Pennsylvania State Police, Bureau of Liquor Control Enforcement  

 Jerry W. Waters, Director of Office of Regulatory Affairs 

    Tisha Albert, Director, Bureau of Licensing 

 Jeffrey Lawrence, Assistant Director, Bureau of Licensing 
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