
 

 

 

October 4, 2013            Telephone:  (717) 783-9454 

              FAX:  (717) 787-8820 

 

Tami Beggs 

 

 RE:  Walk-in cooler 

 

Dear Ms. Beggs: 

 

ISSUE:  This office is in receipt of your e-mail of September 13, 2013, in which 

you advise that you and your husband own a licensed establishment which is 

contemplating an internal modification in which it would install a “walk-in cooler” 

on the existing premises.  Although you would add a cooler for six (6)-pack to-go 

beer and back-up beer storage, you would not modify the existing “beer room,” 

and the seating capacity would remain the same.  You ask whether this would 

require any interaction between the establishment and the Pennsylvania Liquor 

Control Board (“Board”), and whether this would raise handicap accessibility 

issues, as you state that the establishment is “grandfathered” in that regard. 

 

Records maintained by the Board indicate that Fitzies, Inc. holds Restaurant Liquor 

License No. R-16782 (LID 59545) for use by it at premises located at 143 Village 

Road, P.O. Box 133, Listie, Pennsylvania. 

 

OPINION:  Assuming that the proposed modification will not extend the area 

which is already licensed, your establishment should send a letter to the Board’s 

Bureau of Licensing (“Licensing”) informing the Board of the establishment’s 

intention and how the affected portions of the licensed premises will be 

reconfigured.  Be advised that it is Licensing, initially, and the Board, ultimately, 

which decides whether a request to reconfigure or extend licensed premises 

complies with the Liquor Code and the Board’s Regulations.  Be further advised 

that even if such a request were approved, you would still be required to meet the 

definition of “restaurant” in section 102 of the Liquor Code, with tables and chairs 

sufficient to accommodate thirty (30) persons at one time.  [47 P.S. § 1-102]. 

 

Be advised that if, as a result of the renovation, the licensed operations of the 

establishment must cease, the establishment would need to place its license into 

safekeeping within fifteen (15) days of discontinuing licensed operations.  [47 P.S. 
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§ 4-474].  After placing the license into safekeeping, the establishment would have 

no authority to sell alcohol on the formerly licensed premises, unless and until the 

licensee applied to have the liquor license returned from safekeeping.  [40 Pa. 

Code § 4.31(e)]. 

 

With regard to the “grandfathered” status of your establishment as to accessibility, 

please be advised that there is nothing in the Liquor Code or the Board’s 

Regulations which answers your question.  However, please be advised that the 

Pennsylvania Human Relations Act prohibits discrimination based on such factors 

as age, gender, ethnicity, and disability.  [43 P.S. § 955].  Accordingly, you may 

wish to contact the Pennsylvania Human Relations Commission, at (717) 787-4410 

or online at www.phrc.state.pa.us, or a private attorney experienced in that area. 

 

THIS OPINION APPLIES ONLY TO THE FACTUAL SITUATION 

DESCRIBED HEREIN AND DOES NOT INSULATE THE LICENSEE OR 

OTHERS FROM CONSEQUENCES OF CONDUCT OCCURRING PRIOR TO 

ITS ISSUANCE.  THE PROPRIETY OF THE PROPOSED CONDUCT HAS 

BEEN ADDRESSED ONLY UNDER THE LIQUOR CODE AND 

REGULATIONS.  THE LAWS AND POLICIES ON WHICH THIS OPINION IS 

BASED ARE SUBJECT TO CHANGE BY THE LEGISLATURE OR THE 

PENNSYLVANIA LIQUOR CONTROL BOARD. 

 

Very truly yours, 

 

 

 

FAITH S. DIEHL 

CHIEF COUNSEL 

 

cc:   Pennsylvania State Police, Bureau of Liquor Control Enforcement 

Jerry W. Waters, Director of Office of Regulatory Affairs 

 Tisha Albert, Director, Bureau of Licensing 

 Jeffrey Lawrence, Assistant Director, Bureau of Licensing 
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