
 

 

 

 

October 17, 2013 Telephone:  (717) 783-9454 

 FAX:  (717) 787-8820 

Julie Brennan 

Legislative Aide to Sen. John Wozniak 

Lock Haven District Office 

 Re: Loggia Giosue Carducci Lodge No. 146, Inc. 

 

Dear Ms. Brennan: 

 

ISSUE:  Your e-mail sent on October 15, 2013, to Val Biden was forwarded to this office for 

response.  You are requesting an advisory opinion on behalf of Loggia Giosue Carducci 

Lodge No. 146, Inc. (“Licensee”), which holds a catering club license.  You advise that 

Licensee is a Pennsylvania non-profit corporation that is also a local Sons-of-Italy-affiliated 

lodge.  By way of background, you explain that the state and federal Sons of Italy 

organizations have split.  Licensee has been told that it must be affiliated with the state Sons 

of Italy lodge in order to maintain its liquor license, and if Licensee does not, it must place 

the license in safekeeping for a year before being allowed to have a license independent of 

the state lodge.  

 

You ask if Licensee, as a local lodge, must maintain an affiliation with the state lodge in 

order to maintain its liquor license.  If Licensee chooses not to be affiliated with either the 

state or federal lodge, you ask if Licensee will be required to put its liquor license into 

safekeeping for a period of time or will it be required to do anything else to maintain its 

current liquor license.  

 

Records of the Pennsylvania Liquor Control Board (“Board”) indicate that Licensee holds 

Catering Club Liquor License No. CC-3558 (LID 46634) for the premises located at 1 

Henderson Street, Lock Haven, Pennsylvania. 

 

OPINION:  Generally, the Liquor Code does not require revocation of the license merely 

because a licensee is no longer affiliated with either the state or federal lodge.  There is an 

exception to the general rule, which is set forth in section 461.1 of the Liquor Code and 

which provides that any license issued to an incorporated unit of a national veteran’s 

organization must be suspended or revoked upon the revocation of the charter held by the 

post or upon request of the state organization.  [47 P.S. § 4-461.1].  However, the Sons of 

Italy is not a national veteran’s organization; it is a fraternal organization for Italian-

Americans.  Therefore, section 461.1 is not applicable.   
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Records maintained by both the Board and the Pennsylvania Department of State confirm 

that Licensee is a non-profit domestic corporation.  Section 5505 of the Nonprofit 

Corporation Law of 1988 [15 Pa.C.S.A. § 5505] provides that the bylaws of a non-profit 

corporation shall operate as regulations among the members of the corporation.  Further, 

section 5.81 of the Board’s Regulations state that a “club licensee shall adhere to the 

provisions of its constitution and bylaws.”  [40 Pa. Code § 5.81 (emphasis added)].  These 

provisions clearly indicate that it is Licensee’s bylaws, and not the bylaws of an affiliated 

organization, that control the operation of the licensed premises.  Accordingly, so long as 

Licensee acts in conformity with its own bylaws, there is no violation of the Liquor Code 

and it may continue to operate.  See Dyle E. Bray Post No. 739 v. Dyle E. Bray Post Home 

Ass'n, 663 A.2d 300 (Pa. Cmwlth. 1995) (Post may not involuntarily dissolve Home 

Association when the two are separate entities).  Conversely, if Licensee’s bylaws allow for 

third parties, such as a state or federal organization, to act on behalf of Licensee, then 

Licensee may be required to act accordingly.  

 

If Licensee is required, by its bylaws, to be affiliated with either the state or federal lodge, 

but it does not wish to be so affiliated, it would be necessary for Licensee to place its liquor 

license into safekeeping, so as not to operate in violation of its bylaws.  Please note that a 

club license may be held in safekeeping for up to one (1) year, or, upon proper application to 

the Board, for one (1) additional year.  [47 P.S. § 4-474].  If the license is not removed from 

safekeeping or transferred to another club within these two (2) years, the license shall be 

revoked and the transfer of the license shall not be permitted.  [Id.].   

 

While the license is in safekeeping, Licensee would have to find – or create – a new club that 

could apply for the transfer of the liquor license, presuming, of course, that such actions 

would not violate Licensee’s bylaws.  A “club” is defined in the Liquor Code as the 

following: 

 

any reputable group of individuals associated together not for profit for 

legitimate purposes of mutual benefit, entertainment, fellowship or lawful 

convenience, having some primary interest and activity to which the sale of 

liquor or malt and brewed beverages shall be only secondary, which, if 

incorporated, has been in continuous existence and operation for at least 
one year, and if first licensed after June sixteenth, one thousand nine hundred 

thirty-seven, shall have been incorporated in this Commonwealth, and, if 

unincorporated, for at least ten years, immediately preceding the date of its 

application for a license under this act, and which regularly occupies, as owner 

or lessee, a clubhouse or quarters for the use of its members. Continuous 

existence must be proven by satisfactory evidence. The board shall refuse to 
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issue a license if it appears that the charter is not in possession of the original 

incorporators or their direct or legitimate successors. The club shall hold 

regular meetings, conduct its business through officers regularly elected, admit 

members by written application, investigation and ballot, and charge and 

collect dues from elected members, and maintain such records as the board 

shall from time to time prescribe, but any such club may waive or reduce in 

amount, or pay from its club funds, the dues of any person who was a member 

at the time he was inducted into the military service of the United States or was 

enrolled in the armed forces of the United States pursuant to any selective 

service act during the time of the member's actual service or enrollment. The 

term includes a privately-owned private golf course. 

 

[47 P.S. § 1-102 (emphasis added)].   

 

THIS OPINION APPLIES ONLY TO THE FACTUAL SITUATION DESCRIBED 

HEREIN AND DOES NOT INSULATE THE LICENSEE OR OTHERS FROM 

CONSEQUENCES OF CONDUCT OCCURRING PRIOR TO ITS ISSUANCE.  THE 

PROPRIETY OF THE PROPOSED CONDUCT HAS BEEN ADDRESSED ONLY 

UNDER THE LIQUOR CODE AND REGULATIONS.  THE LAWS AND POLICIES ON 

WHICH THIS OPINION IS BASED ARE SUBJECT TO CHANGE BY THE 

LEGISLATURE OR THE PENNSYLVANIA LIQUOR CONTROL BOARD. 

 

 

Very truly yours, 

 

 

 

FAITH S. DIEHL 

CHIEF COUNSEL 

 

cc: Pennsylvania State Police, Bureau of Liquor Control Enforcement 

Jerry W. Waters, Director of Office of Regulatory Affairs 

Tisha Albert, Director, Bureau of Licensing 

Jeffrey Lawrence, Assistant Director, Bureau of Licensing 

Valerie Biden, Executive Assistant, Office of Regulatory Affairs 
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