
 

 

 

 

 

October 17, 2013 

 

Telephone: (717) 783-9454 

 

 

FAX: (717) 787-8820 

Douglas Hager 

RE:   Off Premises Catering Permit   

 
Dear Mr. Hager: 

 

ISSUE:   This office is in receipt of your e-mail, dated September 7, 2013, wherein 

you indicate that you want to have an Oktoberfest event at your unlicensed deli.  You 

explain that you own another restaurant, Prost, LLC, d/b/a Brauhaus Schmitz 

(“Prost”), which holds a liquor license and an off-premises catering permit (“OPCP”), 

and ask whether the unlicensed deli may contract with Prost to cater the Oktoberfest 

event.  You further indicate that you understand “catering” is defined as providing 

food as well as alcoholic beverages, and ask whether under this definition Prost must 

be the sole provider of the food offered at the Oktoberfest event or whether Prost may 

only provide alcoholic beverages.  Finally, you ask if Prost is not permitted to cater 

the event, what the rules and guidelines are for sampling or giving away free beer.   

 

Records maintained by the Pennsylvania Liquor Control Board (“Board”) indicate that 

Prost, LLC holds Restaurant Liquor License No. R-1610 (LID 61162) for premises 

located at 718 South Street, Philadelphia, Pennsylvania. 

 

OPINION:  As you are aware, certain licensees, including restaurant licensees, may 

obtain an OPCP, which allows a permittee to hold a “catered function” off its licensed 

premises and on otherwise unlicensed premises.  [47 P.S. §§ 4-406(f), 4-442(f)].  A 

“catered function” is defined as “the furnishing of food prepared on the premises or 

brought onto the premises already prepared in conjunction with alcoholic beverages 

for the accommodation of a person or an identifiable group of people, not the general 

public, who made arrangements for the function at least thirty days in advance.”  [47 

P.S. § 1-102].   

 

Neither the Liquor Code nor the Board’s Regulations prohibit the host of a catered 

function from engaging multiple vendors to sell food or other items or services.  

However, the enactments creating the off-premises catering permit envisioned that 

one (1) licensee vendor obtaining such a permit from the Board would be responsible 
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for selling all alcohol at the catered function, and that the licensee’s alcohol service 

personnel would all be Responsible Alcohol Management Program (“RAMP”)-

certified.   

 

Additionally, there is no provision regarding the type of food that must be made 

available.  However, this office has previously given guidance to a restaurant licensee 

which indicated that merely providing hot dogs and pretzels to patrons does not meet 

the requirement of section 102. [LCB Advisory Opinion Nos. 03-083 and 09-159].   

 

Therefore, in light of the above, you are not limited to Prost being the sole provider of 

the food offered at the Oktoberfest event.  However, Prost cannot just supply the 

alcohol; it must also supply food.   

 

Regarding your question as to the rules and guidelines for giving away beer, please be 

advised that there is no prohibition in the Liquor Code against an unlicensed entity, 

such as your deli, giving free or complimentary alcoholic beverages to attendees at an 

event, provided that there is no charge to access the alcohol.  However, please be 

advised that you cannot insulate yourself from your responsibilities as a licensee by 

subversively claiming that you were acting in an individual capacity or as a corporate 

officer of your unlicensed deli.  [See Pennsylvania Liquor Control Board v. La Caffe, 

672 A.2d 849 (Pa. Cmwlth. 1996)].     

  

So long as there is no charge for the alcohol, you may provide those who are twenty-

one (21) years of age or older and who are not visibly intoxicated, complimentary 

alcoholic beverages.  Be aware, however, that the alcohol provided must truly be free.  

In other words, the provision of the alcohol cannot be predicated upon the purchase of 

a meal, an admission ticket, donation or payment of any other fee, etc.  Accordingly, 

anyone who is over twenty-one (21) and not visibly intoxicated must be able to 

request and receive a complimentary alcoholic beverage.   

 

Additionally, please be advised that any alcohol dispensed in an unlicensed 

establishment must be legally procured in the Commonwealth of Pennsylvania and all 

associated taxes must be paid.  Therefore, you may wish to maintain a copy of the 

receipt from the distributor or some other proof that the alcohol was acquired 

legally. 

 

Further, please note that establishments not licensed by the Board are subject to local 

ordinances and the provisions of the Pennsylvania Crimes Code.  Section 7327 of the 

Crimes Code prohibits the storage of alcohol for the purposes of consumption 

between the hours of 2:00 a.m. and 8:00 a.m. on business premises owned, operated 
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or controlled by any person who is not licensed under the Liquor Code.  [18 Pa.C.S.A. 

§ 7327].  You may also wish to contact the local municipal government or county 

District Attorney regarding any further restrictions and/or penalties that may exist.  

 

Regarding your question as to the rules and guidelines for sampling beer, please be 

aware that there is a distinction between sampling promotions and tastings.  A 

sampling promotion is intended to introduce consumers to a manufacturer’s product 

and must adhere to the following criteria: 

 

 (a)  Samples may be provided by manufacturers or their representatives, 

licensed distributors and importing distributors to unlicensed 

customers. Samples of liquor to licensed customers shall conform to 

§ 13.81 (relating to samples of liquor).  

 (b)  Samples shall be in unopened containers of the smallest 

commercially available size.  

 (c)  Providing samples may not be conditioned upon any purchase 

requirement.  

 (d)  Samples may not be opened or consumed on State Liquor Store 

premises or distributor or importing distributor licensed premises.  

 (e)  Samples are limited to one container per patron in any offering.  

 

[40 Pa. Code § 13.231 and Board Advisory Notice No. 10 (6th Revision)]. 

  

Tasting or tasting events are different from sampling promotions, and are defined in 

the Board’s Regulations as presentations of alcoholic products to the public for the 

purpose of market research, disseminating product information and education to the 

public as to quality and availability.  [40 Pa. Code § 13.201].  When tastings are 

conducted by licensed vendors, distributors, importing distributors and manufacturers 

or their agents or employees twenty-one (21) years of age or older upon licensed or 

unlicensed premises, they must adhere to the following: 

   

  products used are legally procured, properly registered and tax paid;  

  there is no purchase requirement associated with the tasting;  

  no more than one (1) standard size alcoholic beverage of each product 

shall be provided to each tasting participant. 

  

[40 Pa. Code § 13.211 and Board Advisory Notice No. 10 (6th Revision)]. 

  

Board Regulations provide that a standard-sized alcoholic beverage is twelve (12) 

fluid ounces of malt or brewed beverage, four (4) fluid ounces of wine (including 
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fortified wine), or one and one-half (1½) fluid ounces of spirits.  [40 Pa. Code § 

13.201].   

 

Therefore, so long as the above conditions are met, a sampling or tasting event could 

be conducted on the unlicensed premises. 

 

Should you have any additional questions, do not hesitate to contact this office. 

 

THIS OPINION APPLIES ONLY TO THE FACTUAL SITUATION DESCRIBED 

HEREIN AND DOES NOT INSULATE THE LICENSEE OR OTHERS FROM 

CONSEQUENCES OF CONDUCT OCCURRING PRIOR TO ITS ISSUANCE.  

THE PROPRIETY OF THE PROPOSED CONDUCT HAS BEEN ADDRESSED 

ONLY UNDER THE LIQUOR CODE AND REGULATIONS.  THE LAWS AND 

POLICIES ON WHICH THIS OPINION IS BASED ARE SUBJECT TO CHANGE 

BY THE LEGISLATURE OR THE PENNSYLVANIA LIQUOR CONTROL 

BOARD. 

  

Very truly yours,  

 

    

 

FAITH S. DIEHL 

CHIEF COUNSEL 

 

cc:   Pennsylvania State Police,  

Bureau of Liquor Control Enforcement  

 Jerry W. Waters, Director of Office of Regulatory Affairs 

 Tisha Albert, Director, Bureau of Licensing 

Jeffrey Lawrence, Assistant Director, Bureau of Licensing 

 

LCB Advisory Opinion No. 13-452 


