
 

 

 

October 17, 2013 Telephone:  (717) 783-9454 

 FAX:  (717) 787-8820 

 

Michael Sample 

Manager 

Smethport Country Club 

 Re: Outsourcing Food Service  

 

Dear Mr. Sample: 

 

ISSUE:  This is in response to your e-mail dated October 1, 2013, wherein you 

advised that the Smethport Country Club (“the Club”) is planning a change in its 

food service.  Presently, the Club uses its own staff to prepare and serve food; 

however, the Club now desires to have an outside local business use the Club’s 

facilities to prepare and serve food that would be sold by the Club.  The Club 

intends to pay this food service a percentage of the gross sales.  You ask whether 

there are any legal issues that arise from this plan. 

 

Records of the Pennsylvania Liquor Control Board (“Board”) indicate that 

Smethport Country Club holds Privately-Owned Public Golf Course Restaurant 

Liquor License No. PGR-326 (LID 65353) for premises located at 13065 Route 59, 

Box 335, Smethport, Pennsylvania.   

 

OPINION:  It is permissible, under certain conditions, for a licensee to enter into 

an agreement with a management company to operate the food service facilities of 

the restaurant licensee, including a privately-owned public golf course restaurant 

licensee.  Section 102 of the Liquor Code [47 P.S. § 1-102] defines “management 

company” as “any entity employed or otherwise contracted by a licensee to 

operate, manage or supervise all or part of the operation of the licensed 

premises.”  The Board has traditionally permitted management companies to 

operate licensed premises on behalf of licensee, provided that those companies do 

not have an unlawful pecuniary interest in the license. 

 

Section 461(e.1) permits the utilization of a concessionaire by a privately-owned 

public golf course restaurant licensee; however, you specifically indicate that sales 
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would be handled by the licensee.  Therefore, the concessionaire concept is 

inapplicable to your question.  [40 Pa. Code § 5.82].  Section 3.1 of the Board’s 

Regulations [40 Pa. Code § 3.1] defines “management contract” as an “agreement 

between a licensee and a management company to operate, manage or supervise all 

or part of the operation of the licensed premises.”  Section 3.141 of the Board’s 

Regulations provides the following information regarding management contracts: 

  

a)  A licensee may contract with another person to manage its licensed    

premises. 

b)  A management contract must reserve to the licensee the capability 

to direct its own business. 

c)  A management contract must be in writing, and a copy shall be 

maintained on the licensed premises where it shall be available for 

inspection by the Board. 

d)   A management contract may not give a pecuniary interest to a 

management company. 

  

[40 Pa. Code § 3.141]. 

 

As noted above, the Liquor Code prohibits anyone other than the licensee from 

having a pecuniary interest in the licensed business.  [47 P.S. § 4-404].  A 

“pecuniary interest” is defined in section 1.1 of the Board’s Regulations as follows: 

 

An interest that sounds in the attributes of proprietorship.  There is a 

rebuttable presumption of a pecuniary interest when a person receives 

10% or more of the proceeds of the licensed business or when control 

is exercised by one or more of the following:  

 

(i)     Employing a majority of the employees of the licensee.  

(ii)  Independently making day-to-day decisions about the operation 

of the business.  

(iii)   Having final authority to decide how the licensed business is 

conducted. 

 

[40 Pa. Code § 1.1; see also Appeal of E-J Westside Inn Corp., 68 Pa. Cmwlth. 

323, 449 A.2d 93 (1982)].   
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Agreements between licensees and management companies are reviewed by the 

Board’s Bureau of Licensing on a case-by-case basis to ensure that no unlawful 

pecuniary interests exist in such agreements.  Provided the management 

relationship, as evidenced by the management agreement, is approved by the 

Board, the management company could then lawfully manage the food service 

business in part of the licensed premises as proposed, but it must be the Club, and 

not the management company, which sells the food to patrons. 

 

THIS OPINION APPLIES ONLY TO THE FACTUAL SITUATION 

DESCRIBED HEREIN AND DOES NOT INSULATE THE LICENSEE OR 

OTHERS FROM CONSEQUENCES OF CONDUCT OCCURRING PRIOR TO 

ITS ISSUANCE.  THE PROPRIETY OF THE PROPOSED CONDUCT HAS 

BEEN ADDRESSED ONLY UNDER THE LIQUOR CODE AND 

REGULATIONS.  THE LAWS AND POLICIES ON WHICH THIS OPINION IS 

BASED ARE SUBJECT TO CHANGE BY THE LEGISLATURE OR THE 

PENNSYLVANIA LIQUOR CONTROL BOARD. 

 

Very truly yours,  

 

 

 

FAITH S. DIEHL 

CHIEF COUNSEL 

 

cc:   Pennsylvania State Police, 

           Bureau of Liquor Control Enforcement 

Jerry W. Waters, Director of Office of Regulatory Affairs 

 Tisha Albert, Director, Bureau of Licensing 

 Jeffrey Lawrence, Assistant Director, Bureau of Licensing 
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