
 

 

 

 

October 18, 2013 Telephone: (717) 783-9454 

 FAX: (717) 787-8820 

 

Pamela Troutman 

RE:   Lease of Golf Course    

 

Dear Ms. Troutman: 
 

ISSUE:   This office is in receipt of your e-mail dated September 10, 2013, 

wherein you indicate that you are the manager of Shank’s at Lykens Valley Golf 

Course/T & L Investments.  You explain that you wish to lease your property to an 

outside company while retaining the liquor license in the owner’s name.  You ask 

for guidance as to the proper procedures for accomplishing this.  You further ask 

what laws would continue to apply to the owner of the liquor license if you leased 

the golf course. 

 

Pennsylvania Liquor Control Board (“Board”) records indicate that T & L 

Investments (“T&L”) holds Privately-owned Public Golf Course Liquor License 

 No. PGR-287 (LID 59461) for premises located at 1724 State Route 25, 

Millersburg, Pennsylvania. 

 

OPINION:  Section 461(e.1) of the Liquor Code [47 P.S. § 4-461(e.1)] permits a 

license to be issued to the operator of a privately-owned public golf course.  The 

holder of a privately-owned public golf course license must operate a golf course, 

as that term is defined in sections 102 and 461(e.1) of the Liquor Code.  [47 P.S. 

§§ 1-102; 4-461(e.1)].  Therefore, you would not be permitted to lease the property 

as you have proposed in your e-mail and retain ownership of your license because 

if you lease the property as you proposed, you would no longer be “operating a 

golf course,” which is required for you to hold a privately-owned public golf 

course license.   

 

While the holder of a privately-owned public golf course license must operate a 

golf course, as that term is defined in Liquor Code section 102 [47 P.S. § 1-102], 

section 461(e.1) of the Liquor Code allows the operator of a privately-owned 

public golf course licensed by the Board to designate a concessionaire to provide 

food, alcoholic and non-alcoholic beverage service at the restaurant facility.  [47 

P.S. § 4-461(e.1)].  The Liquor Code, however, prohibits anyone other than a 
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licensee from having a pecuniary interest in the licensed business.  [47 P.S. § 4-

404].  Section 1.1 of the Board’s Regulations defines “pecuniary interest” as: 

  

An interest that sounds in the attributes of proprietorship.  There is a 

rebuttable presumption of a pecuniary interest when a person receives 

10% or more of the proceeds of the licensed business or when control 

is exercised by one or more of the following: 

  

(i) Employing a majority of the employees of the licensee. 

(ii) Independently making day-to-day decisions about the operation 

of the business. 

(iii) Having final authority to decide how the licensed business is 

conducted. 

  

[40 Pa. Code § 1.1; see also Appeal of E-J Westside Inn Corp., 68 Pa. Cmwlth. 

323, 449 A.2d 93 (1982)].  

 

Additionally, be advised that it is permissible under certain conditions for a 

licensee to enter into a management agreement with another person or entity.  

Section 102 of the Liquor Code [47 P.S. § 1-102] defines “management company” 

as “any entity employed or otherwise contracted by a licensee to operate, manage 

or supervise all or part of the operation of the licensed premises.”  The Board has 

traditionally permitted management companies to operate licensed premises on 

behalf of licensees, provided that those companies do not have an unlawful 

pecuniary interest in the license, as described above.  Agreements between 

licensees and management companies are reviewed by the Board’s Bureau of 

Licensing (“Licensing”) on a case-by-case basis to ensure that no unlawful 

pecuniary interest exists in such agreements.  Provided the management 

relationship, as evidenced by the management agreement, is approved by the 

Board, the management company could then lawfully manage the licensed 

business and premises for the licensee in question.   

 

In sum, you would not be permitted to lease the golf course to an outside company 

while retaining the liquor license in the landlord’s name.  However, it would be 

permissible for you to enter into a management agreement with such a company, 

subject to Board approval. 

 

Please do not hesitate to contact this office should you have additional questions. 
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THIS OPINION APPLIES ONLY TO THE FACTUAL SITUATION 

DESCRIBED HEREIN AND DOES NOT INSULATE THE LICENSEE OR 

OTHERS FROM CONSEQUENCES OF CONDUCT OCCURRING PRIOR TO 

ITS ISSUANCE.  THE PROPRIETY OF THE PROPOSED CONDUCT HAS 

BEEN ADDRESSED ONLY UNDER THE LIQUOR CODE AND 

REGULATIONS.  THE LAWS AND POLICIES ON WHICH THIS OPINION IS 

BASED ARE SUBJECT TO CHANGE BY THE LEGISLATURE OR THE 

PENNSYLVANIA LIQUOR CONTROL BOARD. 

  

Very truly yours,  

 

    

 

FAITH S. DIEHL 

CHIEF COUNSEL 

 

cc:   Pennsylvania State Police,  

Bureau of Liquor Control Enforcement  

 Jerry W. Waters, Director of Office of Regulatory Affairs 

 Tisha Albert, Director, Bureau of Licensing 

Jeffrey Lawrence, Assistant Director, Bureau of Licensing 
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