
October 21, 2013 Telephone:  (717) 783-9454 

FAX:  (717) 787-8820 

Judd Goodman 

Brubar, Inc. 

E: Points Promotion Based Upon Visits 

  

Dear Mr. Goodman: 

  

ISSUE:  This is in response to your e-mail dated September 16, 2013, in which you ask 

whether a proposed reward system in which you give points on the basis of guest visits is 

legal.  You intend to provide cash or gift cards in exchange for the accumulated points.  

You also pose a question as to whether such a reward system would constitute a contest.  

 

Records of the Pennsylvania Liquor Control Board (“Board”) provide that Brubar, Inc., 

holds Restaurant Liquor License No. R-15865 (LID 48415) for use by it at premises 

located at 228-234 North 2nd Street, Harrisburg, Pennsylvania. 

 

OPINION:  Section 493(24)(i) of the Pennsylvania Liquor Code and Advisory Notice 

No. 10 (6th Revision) generally prohibit licensees from offering anything of value to 

induce, directly or indirectly, the purchase of alcoholic beverages, or from  offering or 

giving to trade or consumer buyers any prize, premium, gift or other inducement to 

purchase liquor or malt or brewed beverages, except advertising novelties of nominal 

value.  [47 P.S. § 4-493(24)(i)].  Novelty items bearing advertising matter, such as 

matches, disposable lighters, bottle or can openers, tee shirts, caps, corkscrews, pens and 

pamphlets, may be distributed with or without proof of purchase by any class of licensee 

to trade or consumer buyers. [Board Advisory Notice No. 10 (6th Revision)].  Advertising 

novelty items are limited to a wholesale cost of fifteen dollars ($15.00) each or less.  

 

Promotions that involve the offering of points are problematic only when points are 

accumulated based on the purchase of beer/alcohol.  Since your promotion of the accrual 

of points is based upon visits only and excludes the accrual of points on purchases of 

beer/alcohol, your promotion would be permissible.  The issuance of cash and/or gift 

cards in exchange for accumulated points is also permissible.  However, please note that 

if points/rewards are used to acquire alcoholic beverages, you would be required to 

establish that the value of the points is equivalent to the cash price. 

 

Please be advised that pursuant to section 5.32(d) of the Board’s Regulations, there is a 

prohibition of retail licensees conducting events, tournaments and contests, and/or 

awarding any trophies, prizes or premiums on the licensed premises.  [40 Pa. Code § 

5.32(d)].  There are exceptions to the prohibitions, one of which is the self-sponsored 

event. [Id.]. For purposes of the Liquor Code and Board Regulations, the total value of 

prizes for any given event, tournament or contest may not exceed one thousand dollars 

($1,000.00).  The total value of all prizes awarded in any seven (7)-day period may not 
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exceed twenty-five thousand dollars ($25,000.00).  [40 Pa. Code § 5.32(f)(7)].  Please 

note that these limits are not only applicable to cash prizes, but include the fair market 

value of any non-cash prizes. 

 

In response to your question as to whether such a promotion would be regarded as a 

contest, it does not fall within the operative definition of a contest.  Events, tournaments 

and contests are defined as “a competitive endeavor involving skill, speed, strength or 

endurance.” [40 Pa. Code § 5.30].  Accordingly, a proposed point system based upon the 

number of visits to the premises is not a contest.  

 

THIS OPINION APPLIES ONLY TO THE FACTUAL SITUATION DESCRIBED 

HEREIN AND DOES NOT INSULATE THE LICENSEE OR OTHERS FROM 

CONSEQUENCES OF CONDUCT OCCURRING PRIOR TO ITS ISSUANCE.  THE 

PROPRIETY OF THE PROPOSED CONDUCT HAS BEEN ADDRESSED ONLY 

UNDER THE LIQUOR CODE AND REGULATIONS.  THE LAWS AND POLICIES 

ON WHICH THIS OPINION IS BASED ARE SUBJECT TO CHANGE BY THE 

LEGISLATURE OR THE PENNSYLVANIA LIQUOR CONTROL BOARD. 

  

Very truly yours,  

  

  

  

FAITH S. DIEHL 

CHIEF COUNSEL 

  

cc:  Pennsylvania State Police,  

   Bureau of Liquor Control Enforcement 

  Jerry W. Waters, Director of Office of Regulatory Affairs 

  Tisha Albert, Director, Bureau of Licensing 

  Jeffrey Lawrence, Assistant Director, Bureau of Licensing 
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