
 

 

 

 

October 21, 2013 Telephone:  (717) 783-9454 

 FAX:  (717) 787-8820 

Sheila Farrell 

 Re: Historic Building Exemption 

 

Dear Ms. Farrell: 

 

ISSUE:  This is in response to your e-mail sent on September 4, 2013, wherein you ask if 

your licensed premises is eligible for exemption from the minimum room requirement for 

a hotel license.  You advise that the licensed premises was built in 1849 and is listed on 

the National Register for Historic Places.  

 

Records of the Pennsylvania Liquor Control Board (“Board”) indicate that Rohman’s 

Pub, Inc., holds Hotel Liquor License No. H-148 (LID 39941) for the premises located at 

103 Rohman Road, Shohola, Pennsylvania.   

 

OPINION:  Initially, it should be noted that Board records indicate that you were recently 

cited by the Pennsylvania State Police, Bureau of Liquor Control Enforcement, and 

charged with not being a bona fide hotel, in that bedrooms maintained for the 

accommodations of guests are insufficient in number and/or inadequately equipped.  It is 

the Board’s policy not to address the circumstances relating to an open citation; however, 

a general explanation of the law will be provided below.  If you are seeking particular 

details about your license, you may wish to contact the Board’s Bureau of Licensing at 

717-783-8250.  

 

Section 102 of the Liquor Code defines a “hotel” as follows: 

  

‘HOTEL’ shall mean any reputable place operated by responsible persons of 

good reputation where the public may, for a consideration, obtain sleeping 

accommodations and meals and which, in a city, has at least ten, and in any 

other place at least six, permanent bedrooms for the use of guests, a public 

dining room or rooms operated by the same management accommodating at 

least thirty persons at one time, and a kitchen, apart from the public dining 

room or rooms, in which food is regularly prepared for the public. 

  

[47 P.S. § 1-102].   
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Section 461 of the Liquor Code also establishes the current minimum requirements for a 

premises to obtain a hotel liquor license.  [47 P.S. § 4-461].  The general definition at 

section 461(c) of a “hotel” is now as follows: 

  

c. The word ‘HOTEL’ as used in this section shall mean any reputable 

place operated by a responsible person of good reputation where the public 

may, for a consideration, obtain sleeping accommodations, and which shall 

have the following number of bedrooms and requirements in each case--at 

least one-half of the required number of bedrooms shall be regularly 

available to transient guests seven days weekly, except in resort areas; at 

least one-third of such bedrooms shall be equipped with hot and cold water, 

a lavatory, commode, bathtub or shower and a clothes closet; and an 

additional one-third of the total of such required rooms shall be equipped 

with lavatory and commode: 

 

1. In municipalities having a population of less than three thousand, at 

least twelve permanent bedrooms for the use of guests. 

 

[47 P.S. § 4-461(c)(1)].  Shohola Township has a population of less than three thousand, 

and therefore an applicant for a new hotel liquor license would be required to have at 

least twelve (12) permanent bedrooms for the use of guests. 

 

Section 461(c)(8.1) provides an exception from the room requirements if the license was 

issued prior to 1965 and is located in a municipality having a population of less than ten 

thousand (10,000) during the 2000 Federal Decennial Census.  In researching this matter 

with the Board’s Bureau of Licensing, this office learned that your license was issued 

prior to 1949, and therefore, you are not required to have twelve permanent bedrooms for 

your guests. 

 

However, you must continue to meet the definition of a “hotel” under section 102, as 

noted above, unless an exemption is obtained.  You may request an exemption from the 

above-stated room requirement by writing to the Board’s Bureau of Licensing, according 

to the provisions set forth in 461(c)(9.1):  

 

Upon application to and subject to inspection by the board, hotel licensees 

under clause (8.1) of this subsection shall no longer be required to maintain 

bedrooms for public accommodation. However, areas required and 

designated as bedrooms for public accommodation prior to the effective date 
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of this clause may not subsequently be used as licensed serving areas. Such 

areas may be used as licensed storage area consistent with this act and 

existing regulations. 

 

[47 P.S. § 4-461(c)(9.1)]. 

 

Accordingly, if you request such an exemption from the Board’s Bureau of Licensing, 

and the request is approved, you would not need to maintain any bedrooms for public 

accommodation.  Please note, however, that nothing in the statute allows such exemption 

to be applied retroactively.  

 

THIS OPINION APPLIES ONLY TO THE FACTUAL SITUATION DESCRIBED 

HEREIN AND DOES NOT INSULATE THE LICENSEE OR OTHERS FROM 

CONSEQUENCES OF CONDUCT OCCURRING PRIOR TO ITS ISSUANCE.  THE 

PROPRIETY OF THE PROPOSED CONDUCT HAS BEEN ADDRESSED ONLY 

UNDER THE LIQUOR CODE AND REGULATIONS.  THE LAWS AND POLICIES 

ON WHICH THIS OPINION IS BASED ARE SUBJECT TO CHANGE BY THE 

LEGISLATURE OR THE PENNSYLVANIA LIQUOR CONTROL BOARD. 

 

Very truly yours,  

 

 

 

FAITH S. DIEHL 

CHIEF COUNSEL 

 

cc:   Pennsylvania State Police, 

         Bureau of Liquor Control Enforcement 

Jerry W. Waters, Director of Office of Regulatory Affairs 

 Tisha Albert, Director, Bureau of Licensing 

 Jeffrey Lawrence, Assistant Director, Bureau of Licensing 
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