
 

 

 

 

October 30, 2013 Telephone:  (717) 783-9454 

 FAX:  (717) 787-8820 

John Tosco  

Tosco’s Pub and Grill, LLC 

822 Main Street  

Pennsburg, PA  18073 

Re: Using Hotel Bedrooms as Serving Areas 
 

Dear Mr. Tosco: 

 

ISSUE:  This is in response to your e-mail sent on October 28, 2013, wherein you advise that 

you have a hotel license, with six (6) rooms and an apartment on the upper floors, which you 

would like to convert into dining areas, where you could serve alcohol and food.  You ask 

what you would need to do to start the process.  

 

Records of the Pennsylvania Liquor Control Board (“Board”) indicate that Tosco’s Pub and 

Grill, LLC, holds Hotel Liquor License No. H-1578 (LID 55784) for the premises located at 

822 Main Street in Pennsburg, Pennsylvania.   

 

OPINION:  Section 102 of the Liquor Code defines a “hotel” as follows: 

  

‘HOTEL’ shall mean any reputable place operated by responsible persons of 

good reputation where the public may, for a consideration, obtain sleeping 

accommodations and meals and which, in a city, has at least ten, and in any 

other place at least six, permanent bedrooms for the use of guests, a public 

dining room or rooms operated by the same management accommodating at 

least thirty persons at one time, and a kitchen, apart from the public dining 

room or rooms, in which food is regularly prepared for the public. 

  

[47 P.S. § 1-102].   

 

Section 461 of the Liquor Code also establishes the current minimum requirements for a 

premises to obtain a hotel liquor license.  [47 P.S. § 4-461].  The general definition at section 

461(c) of a “hotel” is now as follows: 

  

c. The word ‘HOTEL’ as used in this section shall mean any reputable 

place operated by a responsible person of good reputation where the public 
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may, for a consideration, obtain sleeping accommodations, and which shall 

have the following number of bedrooms and requirements in each case--at least 

one-half of the required number of bedrooms shall be regularly available to 

transient guests seven days weekly, except in resort areas; at least one-third of 

such bedrooms shall be equipped with hot and cold water, a lavatory, 

commode, bathtub or shower and a clothes closet; and an additional one-third 

of the total of such required rooms shall be equipped with lavatory and 

commode: 

 

* * *  

 

(2) In municipalities having a population of three thousand and more but less 

than ten thousand inhabitants, at least sixteen permanent bedrooms for the use 

of guests.  

 

[47 P.S. § 4-461(c)(2)].  Pennsburg has a population of approximately three thousand, eight 

hundred (3,800).  

 

However, in 2006, this section of the Liquor Code was amended to provide that hotel liquor 

licensees that hold “grandfathered status” under subsection 461(c)(8) no longer need to 

maintain the number of bedrooms required by section 461(c).  “Grandfathered” hotel 

licenses are those hotel licensees that were originally issued or applied for prior to 

September 1949.  Note that this particular section does not exempt grandfathered hotel liquor 

licensees from the number of bedrooms required by section 102 of the Liquor Code.  

 

Also in 2006, subsection 461(c)(9) was added to the Liquor Code.  [47 P.S. § 4-461(c)(9)].  

This subsection provides that hotel liquor licensees that hold grandfathered status under 

subsection 461(c)(8) no longer need to maintain any bedrooms for public accommodation – 

not even those required by section 102 of the Liquor Code – if they filed, by April 23, 2007, 

an application with the Board to be exempted from this requirement and the application is 

approved by the Board.  Records of the Board indicate that your license received such an 

exemption on April 9, 2007.  A copy of this letter is attached for your convenience.  

 

The April 9, 2007, letter indicates that the former bedrooms could not be used as licensed 

serving areas.  This is consistent with the law as it was in 2007.  However, in 2010, further 

amendments to section 461(c) of the Liquor Code were made with regard to the permitted 

use of the rooms formerly used as bedrooms for public accommodation.  That section now 

reads as follows: 
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(9) Upon application to and subject to inspection by the board, hotel licensees 

under clause (8) of this subsection shall no longer be required to maintain 

bedrooms for public accommodation.  Such area may be used as licensed 

storage area or servicing area consistent with this act and existing regulations. 

 

[47 P.S. § 4-461(c)(9)].  Accordingly, as your hotel meets the requirements set forth above, 

the rooms in question may be used as licensed storage areas or serving areas, as you see fit.   

 

Please note that you will need to file for an extension of premises (Form PLCB-49), so that 

these areas are covered under the auspices of your hotel liquor license.   

  

Please do not hesitate to contact this office should you have questions about the Liquor Code 

or the Board’s Regulations. 

 

THIS OPINION APPLIES ONLY TO THE FACTUAL SITUATION DESCRIBED 

HEREIN AND DOES NOT INSULATE THE LICENSEE OR OTHERS FROM 

CONSEQUENCES OF CONDUCT OCCURRING PRIOR TO ITS ISSUANCE.  THE 

PROPRIETY OF THE PROPOSED CONDUCT HAS BEEN ADDRESSED ONLY 

UNDER THE LIQUOR CODE AND REGULATIONS.  THE LAWS AND POLICIES ON 

WHICH THIS OPINION IS BASED ARE SUBJECT TO CHANGE BY THE 

LEGISLATURE OR THE PENNSYLVANIA LIQUOR CONTROL BOARD. 

 
 

Very truly yours,  

 

 

 

FAITH S. DIEHL 

CHIEF COUNSEL 

 

Enclosure – Letter of April 9, 2007 

 

cc:   Pennsylvania State Police, 

         Bureau of Liquor Control Enforcement 

Jerry W. Waters, Director of Office of Regulatory Affairs 

 Tisha Albert, Director, Bureau of Licensing 

 Jeffrey Lawrence, Assistant Director, Bureau of Licensing 
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