
 

 

 

November 19, 2013 Telephone:  (717) 783-9454 

FAX:  (717) 787-8820 

 

Richard McGarvey  

    

RE:  Sidewalk Tables and Service   

 

Dear Mr. McGarvey: 

 

ISSUE:  This office is in receipt of your e-mail dated October 2, 2013, wherein you 

stated that, while you were in Pittsburgh, you observed that taverns had placed 

tables and chairs outside of their establishments and had servers pouring drinks and 

supplying food to the patrons.  You inquire if that practice is legal and if so, 

whether you can do the same next year. 

  

Records maintained by the Pennsylvania Liquor Control Board (“Board”) indicate 

that Aldo’s Lounge, LLC holds Restaurant Liquor License No. R-13951 (LID 

66596) for premises located at 621-623-625 4th Avenue, Altoona, Pennsylvania.  

 

In order to allow sales and service of alcoholic beverages beyond an existing 

licensed premises, a licensee must apply for an extension of its licensed premises 

to cover any additional area.  Section 7.21(b)(2) of the Board’s Regulations 

permits a licensee to extend its license to immediate, abutting, adjacent, and 

contiguous vacant land.  [40 Pa. Code § 7.21(b)(2)].   A licensee requesting such 

an extension must obtain and file with its application for extension of premises 

written approval issued by the proper authorities of the municipality in which the 

license is issued if the proposed extension includes a sidewalk.  Extensions to the 

sidewalk or the contiguous vacant land must include a certification by the 

municipality approving operation of the licensee on the proposed extension 

area.  Proposed extensions to the sidewalk will be subject to the conditions that 

patrons must be seated at a table in order to receive service, there must be no fewer 

than two (2) tables for service, and there may not be a service bar on the 

sidewalk.  [40 Pa. Code § 7.21(d)].  Further, such extension applications must be 

accompanied by appropriate plans or surveys setting forth the metes and bounds, 

the names of abutting streets and a plotting of the principal licensed premises. 
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It should be noted that you must have the exclusive right to occupy the outside area 

in order for it to apply for an extension of premises covering same.  Once the 

extension is approved, the subject area becomes subject to all restrictions in the 

Liquor Code and the Board’s Regulations, including the prohibition on minors 

frequenting the premises.  [47 P.S. § 4-493(14)]. 

  

Please note that it is the Board’s Bureau of Licensing initially, and the three (3)-

member Board ultimately, that decides whether a particular extension request is in 

compliance with the Liquor Code and the Board’s Regulations, and whether or not 

to grant the extension. 

  

In order to obtain an extension application, go to the Board’s website at 

www.lcb.state.pa.us, click on “For Licensees,” then “Applications and Forms,” 

then “Application Packet for Extension of Retail License to Cover Additional 

Premises.” 

  

Further, section 406.1 of the Liquor Code allows the Board to approve the 

extension of a restaurant liquor license to include a secondary service area with 

dimensions of at least one hundred seventy-five (175) square feet, enclosed on 

three (3) sides and with adequate seating. [47 P.S. § 4-406.1].  The secondary 

service area must be located on property having a minimum area of one (1) acre 

and, although it need not physically be connected to the original licensed premises, 

it must be on land which is immediate, abutting, adjacent or contiguous to the 

licensed premises with no intervening public thoroughfare.  [Id.].  Additionally, the 

original licensed premises and the secondary service area must be located on the 

same tract of land.  The Liquor Code defines “tract” as “a contiguous expanse of 

land under the control of one person.”  [47 P.S. § 1-102].  

  

The determination as to whether a particular area constitutes a public thoroughfare 

is made by the Board, following an investigation by the Bureau of Licensing, upon 

receipt of an application for extension of premises.  See Gramland Properties, Inc. 

v. Pennsylvania Liquor Control Board, 807 A.2d 339 (Pa. Cmwlth. 2002).  You 

may wish to submit your application to the Bureau of Licensing on a prior 

approval basis.  Submitting an application on a prior approval basis allows the 

applicant to receive consideration of its application based on plans rather than the 

actual construction at the proposed premises or, in this case, the actual alteration of 

the existing premises. 

  

THIS OPINION APPLIES ONLY TO THE FACTUAL SITUATION 

DESCRIBED HEREIN AND DOES NOT IINSULATE THE LICENSEE OR 

http://www.lcb.state.pa.us/
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OTHERS FROM CONSEQUENCES OF CONDUCT OCCURRING PRIOR TO 

ITS ISSUANCE.  THE PROPRIETY OF THE PROPOSED CONDUCT HAS 

BEEN ADDRESSED ONLY UNDER THE LIQUOR CODE AND 

REGULATIONS.  THE LAWS AND POLICIES ON WHICH THIS OPINION IS 

BASED ARE SUBJECT TO CHANGE BY THE LEGISLATURE OR THE 

PENNSYLVANIA LIQUOR CONTROL BOARD. 

  

Very truly yours, 

    

 

 

FAITH S. DIEHL 

CHIEF COUNSEL 

  

cc:   Pennsylvania State Police, Bureau of Liquor Control Enforcement 

        Jerry W. Waters, Director of Office of Regulatory Affairs 

        Tisha Albert, Director, Bureau of Licensing 

        Jeffrey Lawrence, Assistant Director, Bureau of Licensing 
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