
 

 

 

November 19, 2013 Telephone:  (717) 783-9454 

FAX:  (717) 787-8820 

 

Josephine Miller 

Concordia Maennerchor 

 

          RE:   Catering Club Service to Non-Members 
  

Dear Ms. Miller: 

  

ISSUE:  This is in response to your e-mail of October 17, 2013, wherein you state 

that your licensed establishment is seeking clarification as to service to non-

members from a bar at your premises that is designated for members.  Your 

premises is located on the upper level of a building and includes a hall with a bar 

accessible to non-members, a main bar used for members, and a kitchen.  You are 

hosting an event in January which non-member guests will be permitted to attend. 

 

Records of the Pennsylvania Liquor Control Board (“Board”) indicate that  

Concordia Maennerchor holds Catering Club License No. CC-1338 (LID 904) for 

the premises located at 684 Pearl Street, Easton, Pennsylvania.   

 

 OPINION:  The use of the physical bar itself is not at issue; but the service to non-

members must be in compliance with the below-mentioned code/regulations, and 

in compliance with the constitution and bylaws of your club. 

 

Section 406 of the Liquor Code provides that no club liquor licensee, nor its 

officers, servants, agents or employees, other than one holding a catering club 

liquor license, shall sell any liquor or malt or brewed beverages to any person 

except a member of that club.  [47 P.S. § 4-406(a)].  A catering club licensee, such 

as Concordia Maennerchor, may, however, sell alcohol to groups of non-members 

at catered events held on the licensed premises.  [47 P.S. § 4-401(b)].   

  

As you may know, catered events are those involving the furnishing of liquor or 

malt or brewed beverages, or both, to be served with food prepared on the 

premises, or brought onto the premises already prepared, for the accommodation of 

groups of non-members who are using the facilities at the club by prior 
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arrangement made at least twenty-four (24) hours in advance of the time of the 

function and which are paid for by the non-members.  [40 Pa. Code § 5.83].  Please 

note that a licensee may not self-sponsor a catered event.  The catered event must 

be conducted by a third party, although the third party can be a member of the 

club. 

 

There is no limit to the number of catered events that may be held at the catering 

club’s licensed premises, so long as each event meets the definition of a catered 

event set forth above.  There are no other exceptions allowing the service of 

alcohol to non-members by a catering club licensee found in the Liquor Code or 

the Board’s Regulations.  Records must be kept showing the date and time catering 

arrangements were made, the name of the person or the organization making the 

arrangements, and the approximate number of persons to be accommodated.  [40 

Pa. Code § 5.83(b)].  The catering club cannot self-sponsor a catered event. 

  

During a catered event, non-members may purchase alcoholic beverages and 

consume them anywhere on the licensed premises.  However, after the catered 

event has ended, non-members are no longer permitted to purchase alcoholic 

beverages, although members may purchase alcoholic drinks for non-members. 

  

If the event you are hosting is not a catered event, please note that the prohibition 

on selling alcohol to non-members does not, however, preclude a club from being 

open to the public (i.e., non-members) for the sale of food and non-alcoholic 

beverages alone.  There is nothing in the Liquor Code or the Board’s Regulations 

that would require a club licensee to make a self-sponsored event, tournament, or 

contest private such that it is open only to members.  Thus, club members would be 

permitted to bring a guest or guests to the club for an event, tournament, or contest, 

and the club may sell/serve the guests food and non-alcoholic 

beverages.   However, non-members cannot purchase alcoholic beverages; 

alcoholic beverages must be paid for by the club members.   

 

Additionally, it is important to note that, section 5.81 of the Board's Regulations 

requires that a club licensee adhere to the provisions of its constitution and bylaws. 

[40 Pa. Code § 5.81].  If your club’s constitution or bylaws have additional 

restrictions with regard to guests attending self-sponsored events, tournaments, and 

contests at the licensed premises, the club would also need to adhere to those 

restrictions. 
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THIS OPINION APPLIES ONLY TO THE FACTUAL SITUATION 

DESCRIBED HEREIN AND DOES NOT IINSULATE THE LICENSEE OR 

OTHERS FROM CONSEQUENCES OF CONDUCT OCCURRING PRIOR TO 

ITS ISSUANCE.  THE PROPRIETY OF THE PROPOSED CONDUCT HAS 

BEEN ADDRESSED ONLY UNDER THE LIQUOR CODE AND 

REGULATIONS.  THE LAWS AND POLICIES ON WHICH THIS OPINION IS 

BASED ARE SUBJECT TO CHANGE BY THE LEGISLATURE OR THE 

PENNSYLVANIA LIQUOR CONTROL BOARD. 

 

Very truly yours, 

  

 

 

FAITH S. DIEHL 

CHIEF COUNSEL 

  

cc:     Pennsylvania State Police, Bureau of Liquor Control Enforcement 

          Jerry W. Waters, Director of Office of Regulatory Affairs 

          Tisha Albert, Director, Bureau of Licensing 

          Jeffrey Lawrence, Assistant Director, Bureau of Licensing 
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