
 

 

 

 

November 22, 2013 Telephone:  (717) 783-9454 

 FAX:  (717) 787-8820 

Matthew Goldstein, Esquire 

Goldstein & McHugh, P.C. 

Constitution Place 

325 Chestnut Street, Suite 713A 

Philadelphia, PA 19106 

 Re: Brewery and Couplet Questions 

 

Dear Mr. Goldstein: 

 

ISSUE:  This is in response to your letter sent via e-mail on October 9, 2013, 

wherein you ask several questions related to your client, who is a shareholder and 

member of two (2) restaurant (“R”) liquor licenses: R-1175 (LID 53147) and R-

7604 (LID 54015).  Your client will also be an owner of a new entity that will be 

applying for both a brewery (“G”) license and an R license at a currently 

unlicensed location in Pennsylvania.  You would like confirmation that a G license 

and an R license at the new, proposed location would constitute a “couplet” and, 

therefore, would not be an impermissible interlocking interest with respect to your 

client’s other two (2) R licenses.  

 

In addition, you advise that your client intends to engage in a contract brewing 

relationship with a licensed brewery located in another state.  You advise that your 

client would retain title to the products brewed by the out-of-state contract brewer, 

and would be the ultimate seller thereof.  You ask if your client would be permitted 

to sell sealed bottles/cans of beer to retail patrons for take-out of a) its own beer 

manufactured at the on-site brewery; b) its own beer manufactured out-of-state by 

the contract brewer; and c) beer manufactured by other breweries and purchased 

for resale at the brewery/restaurant location.   

 

You also ask if the couplet arrangement, where the same location holds both a G 

license and an R license, prohibits self-distribution by the brewery and requires the 

use of importing distributors and distribution through the three (3)-tier system. 

 

Finally, you ask if the beer brewed by the out-of-state contract brewer may be 

packaged and labeled to reflect that it was manufactured at the Pennsylvania 
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location.  You ask if there is a source of rules or regulations governing advertising, 

packaging and labeling in a contract brewing situation.   

 

Records of the Pennsylvania Liquor Control Board (“Board”) indicate that Adam 

K. Ritter is an officer and stockholder of Beacon on East Girard, Inc., which holds 

Restaurant Liquor License No. R-1175 (LID 53147) for the location at 541-543 

East Girard Avenue, Philadelphia, Pennsylvania.  Mr. Ritter is also identified as a 

member of Yetti, LLC, which holds Restaurant Liquor License No. R-7604 (LID 

54015) for the premises located at 2201 Christian Street, Philadelphia, 

Pennsylvania.  

 

OPINION:  Sections 411 and 443 of the Liquor Code generally prohibit someone 

from simultaneously holding an interest in both a retail license and a 

manufacturing license.  [47 P.S. §§ 4-411; 4-443].  Section 438(c) of the Liquor 

Code prohibits a person from possessing more than one (1) class of license.  [47 

P.S. § 4-438(c)].  However, sections 411 and 438 provide an exception which 

states: 

  

...an entity may acquire both a manufacturer's license or a limited 

winery license and a hotel, restaurant or retail dispenser license for 

use at the same location and more than one location may be so 

licensed. The licenses and a person's interest in the licenses or in the 

entity holding the licenses shall not be subject to this section. 

  

[47 P.S. §§ 4-411; 4-438(c) (emphasis added)].  It should be noted that a G license 

is considered a manufacturing license for purposes of the Liquor Code, and an R 

license is considered a retail license for purposes of the Liquor Code.  Therefore, it 

would be permissible for your client to operate R licenses at his two (2) locations 

and a G and an R at the same location, since the new location holding the G and 

the R license would not be considered by the Board when determining whether an 

entity has an impermissible interlocking interest in multiple licenses issued by the 

Board. 

 

A G licensee may sell to individuals for off-premises consumption, in containers or 

packages of unlimited quantity and of any volume, beer manufactured on its 

licensed premises. [47 P.S. § 4-440].  An R licensee may sell up to one hundred 

ninety-two (192) ounces of beer in a single sale to an individual for off-premises 

consumption.  When the two (2) licenses are located on the same property as in a 

couplet situation, unlimited sales of the G licensee’s beer for off-premises 
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consumption may occur on the G-licensed portion of the property, but sales for off-

premises consumption are restricted to one hundred ninety-two (192) ounces in a 

single sale on the R-licensed portion of the property.  

 

With regard to the beer that is manufactured by the out-of-state contract brewer, it 

must be treated like any other beer that is manufactured out-of-state; the fact that 

your client will hold title to the beer at its out-of-state location is irrelevant.  Such 

beer must be imported into the Commonwealth through the three (3)-tier system.  

[See 47 P.S. § 4-446(a)(3)].  It could only be sold, for off-premises consumption, 

on the R-licensed portion of the property, since it was not manufactured on the G-

licensed portion of the property and therefore may not be sold from that location.  

 

When a manufacturer obtains a retail license for the same location, thereby having 

a “couplet” at that location, the manufacturer may no longer self-distribute.  

Section 446(a)(4) provides that the “holder of a brewery license who receives a 

hotel liquor license, a restaurant liquor license or a malt or brewed beverages retail 

license to operate a brewery pub shall not sell directly to any person licensed by 

this act, except if any malt or brewed beverage is to be distributed in this 

Commonwealth it shall be only through specific importing distributors who shall 

have first been given distributing rights for such products in designated 

geographical areas through the distribution system required for out-of-State 

manufacturers under section 431(b)….”  [47 P.S. § 4-446(a)(4)].  If the brewery 

operates a brewery pub pursuant to a GP license, rather than a restaurant, hotel or 

retail dispenser license, the brewery is limited to selling the malt or brewed 

beverages it manufactures, but may continue to self-distribute. 

 

You ask if the beer brewed by the out-of-state contract brewer may be packaged 

and labeled in such a manner as to inaccurately indicate that it was actually 

manufactured at the Pennsylvania location.  All beer must be registered with the 

Board prior to it being offered, sold or delivered to any buyer within the 

Commonwealth.  [47 P.S. § 4-445; 40 Pa. Code § 9.108].  The registration process 

in Pennsylvania consists of filling out the application, paying the appropriate fee, 

providing a copy of the federal label approval and providing a copy of all territorial 

agreements affecting the beer.  

 

Please note that the Board’s label approval process relies on the Alcohol and 

Tobacco Tax and Trade Bureau’s (“TTB”) issuance of a certificate of label 

approval (“COLA”).  The Board normally does not review a label if TTB has 
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issued a COLA for it.  You may wish to contact the TTB at www.ttb.gov for more 

information.  

 

Please note that certain beers do not meet the definition of a “malt beverage” under 

the Federal Alcohol Administration Act (FAA Act) (See TTB Ruling 2008-3, 

dated July 7, 2008).  Such beers are not subject to the labeling provisions of the 

FAA Act, but are subject to the food labeling provisions of the Federal Food, Drug, 

and Cosmetic Act (FFDCA), 21 U.S.C. 341-415; the Fair Packaging and Labeling 

Act (FPLA), 15 U.S.C. 1451-1461; and Food and Drug Administration’s (“FDA”) 

implementing regulations.  Thus, you may also need to research the FDA’s 

labeling requirements.  

 

THIS OPINION APPLIES ONLY TO THE FACTUAL SITUATION 

DESCRIBED HEREIN AND DOES NOT INSULATE THE LICENSEE OR 

OTHERS FROM CONSEQUENCES OF CONDUCT OCCURRING PRIOR TO 

ITS ISSUANCE.  THE PROPRIETY OF THE PROPOSED CONDUCT HAS 

BEEN ADDRESSED ONLY UNDER THE LIQUOR CODE AND 

REGULATIONS.  THE LAWS AND POLICIES ON WHICH THIS OPINION IS 

BASED ARE SUBJECT TO CHANGE BY THE LEGISLATURE OR THE 

PENNSYLVANIA LIQUOR CONTROL BOARD. 

 

Very truly yours,  

 

 

FAITH S. DIEHL 

CHIEF COUNSEL 

 

cc:   Pennsylvania State Police, 

         Bureau of Liquor Control Enforcement 

Jerry W. Waters, Director of Office of Regulatory Affairs 

 Tisha Albert, Director, Bureau of Licensing 

 Jeffrey Lawrence, Assistant Director, Bureau of Licensing 
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