
 

 

 

 

November 22, 2013 Telephone:  (717) 783-9454 

 FAX:  (717) 787-8820 

 

 

Steve Koch 

Manager 

Bullfrog Brewery 

Re: Co-Locating Brewery and Limited Winery 

 

Dear Mr. Koch: 

 

ISSUE:  This is in response to your e-mail dated October 11, 2013, wherein you 

state that you have a licensed production brewery, not open to the public, and that 

you would like to know whether you may also lawfully have a licensed limited 

winery in the same building.  You note that the limited winery would likewise be 

production only, and not open to the public.  You note the reason for co-locating 

the entities is that you would like to have the ability to produce alcoholic cider, the 

alcohol by volume of which is not always under the required limit of five and one-

half percent (5.5%) permitted under a brewery license.  You refer to this 

configuration of a co-located brewery and limited winery as a “couplet.” 

 

Records of the Pennsylvania Liquor Control Board (“Board”) indicate that 

Schnoch Corporation, trading as Bullfrog Brewery, holds Malt Beverage 

Manufacturer License No. G-470 (LID 66816) for premises located at 429 West 

Third Street, Williamsport, Pennsylvania.  You are the manager of record.  

 

OPINION:  As a threshold matter, please be advised that the term “couplet” is 

generally used to refer to the situation wherein one (1) entity may, under very 

specific circumstances, hold both a manufacturing and a retail license.  Thus the 

term is not applicable to your proposed scenario wherein one (1) entity would hold 

two (2) manufacturing licenses.  As you know, both brewery and limited winery 

licenses are considered to be manufacturing licenses.  

Next, as you know, a brewery (“G”) license allows the holder to produce and 

manufacture malt and brewed beverages; transport, sell, and deliver such 
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beverages in quantities of not less than a case or original containers containing one 

hundred twenty-eight (128) ounces or more which may be sold separately 

anywhere within Pennsylvania.  [47 P.S. § 4-431(a)].  Alcoholic cider containing 

no more than five and one-half percent (5.5%) alcohol by volume is considered a 

malt or brewed beverage under this section.  [Id.; see also 47 P.S. § 1-102].  

 

The G license also allows the holder to sell malt and brewed beverages produced 

and owned by the brewery to unlicensed individuals on the licensed premises for 

off-premises consumption in containers or packages of unlimited quantity and of 

any volume.  [47 P.S. § 4-440].   

 

As you also know, the Liquor Code provides that licensed limited wineries may 

produce alcoholic cider, wine and wine coolers.  [47 P.S. § 5-

505.2(a)(1)].  Further, section 505.2(a)(3) of the Liquor Code provides that 

licensed limited wineries may, separately or in conjunction with other limited 

wineries, sell alcoholic cider, wine and wine coolers produced by the limited 

winery, at no more than five (5) Board-approved locations other than the licensed 

premises.  [47 P.S. § 5-505.2(a)(3)]. 

 

Although the general rule in section 438(c) of the Liquor Code is that no person 

shall possess more than one (1) class of license, there is nothing in the Liquor Code 

or Board’s Regulations prohibiting an entity from holding multiple licenses, 

provided such licenses are of the same class.  [47 P.S. § 4-438(c)].  Therefore, 

notwithstanding the general rule, you may hold multiple manufacturing licenses. 

 

However, be aware that the Board’s Bureau of Licensing (“Licensing”) will not 

typically dual-license a location, absent specific statutory authority.  Thus, only 

one (1) license may be in effect at one (1) time at any particular portion or 

location.  In addition, the Board has, in the past entered into a Conditional 

Licensing Agreement (“CLA”) with a licensee that wishes to place two (2) 

manufacturing licenses at the same location.   

 

Such an arrangement would require the consent of both Licensing and the Board, 

and a decision on whether such an arrangement is acceptable is not a decision 

made by this office.  Thus, this office cannot provide any further guidance other 

than suggesting that if you wish to pursue this matter, you should submit an 

application to Licensing. 
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THIS OPINION APPLIES ONLY TO THE FACTUAL SITUATION 

DESCRIBED HEREIN AND DOES NOT INSULATE THE LICENSEE OR 

OTHERS FROM CONSEQUENCES OF CONDUCT OCCURRING PRIOR TO 

ITS ISSUANCE.  THE PROPRIETY OF THE PROPOSED CONDUCT HAS 

BEEN ADDRESSED ONLY UNDER THE LIQUOR CODE AND 

REGULATIONS.  THE LAWS AND POLICIES ON WHICH THIS OPINION IS 

BASED ARE SUBJECT TO CHANGE BY THE LEGISLATURE OR THE 

PENNSYLVANIA LIQUOR CONTROL BOARD. 

 

Very truly yours,  

 

 

 

FAITH S. DIEHL 

CHIEF COUNSEL 

 

cc:   Pennsylvania State Police, 

           Bureau of Liquor Control Enforcement 

Jerry W. Waters, Director of Office of Regulatory Affairs 

 Tisha Albert, Director, Bureau of Licensing 

 Jeffrey Lawrence, Assistant Director, Bureau of Licensing 
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