
 

 

November 22, 2013 Telephone: (717) 783-9454 

 FAX: (717) 787-8820 

 

Douglas W. Ferguson, Esquire 

Attorney at Law 

238 Walnut Street 

Meadville, PA 16335 

          RE:  Transfer of Controlling Interest in Corporation 

 

Dear Attorney Ferguson: 

  

ISSUE:  This office is in receipt of your correspondence dated October 8, 2013, 

wherein you indicate that you presently represent Shaw Family Enterprises, LLC 

(“Shaw Family”) and the one hundred percent (100%) shareholder Brain Shaw.  

You state that Mr. Shaw is contemplating transferring a controlling interest in the 

corporation to an individual whom you also represent.  You state that you have 

reviewed various regulations and that you are of the opinion that because there will 

be a change in ownership of the corporation that holds the license, a transfer of this 

interest needs to be reported to the Pennsylvania Liquor Control Board (“Board”).  

You ask whether Form PLCB-866 must be filed and if so, what fee must 

accompany the filing.  Further, you ask if there is a requirement to post notice of 

this change of ownership. 

  

Records maintained by the Pennsylvania Liquor Control Board (“Board”) indicate 

that the Shaw Family holds Restaurant Liquor License No. R-17381 (LID 57197) 

for premises located at 15713 U.S. Hwy 6 & 19, Meadville, Pennsylvania.  

 

OPINION:  While a change in the ownership of the stock of a corporate license is 

not considered to be a transfer, the transaction still needs to be reported to the 

Board within fifteen (15) days of the change.  The Board’s Regulations require that 

retail liquor licensees reporting a change in officers, directors or stockholders that 

would constitute a change in majority ownership or controlling interest post notice 

of the change.  [40 Pa. Code § 3.13(b)].  Controlling interest is defined as “the 

power or authority to manage, direct, govern, administer or oversee the operation 

of a licensed business.”  [40 Pa. Code § 3.11].  Change of business structure forms 

for changes of corporate officers [Form PLCB-866] shall be accompanied by a fee 
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of two hundred dollars ($200.00) when the change of officer does not constitute a 

change in majority/controlling interest.  [40 Pa. Code § 5.91(d)].  If the change of 

corporate officer constitutes a change in majority/controlling interest, fees will be 

assessed in accordance with section 614-A of The Administrative Code of 1929 

(71 P. S. §  240.14A).  [Id.].  In this case, you have indicated that the change in 

structure would constitute a change in controlling interest; therefore, the Form 

PLCB-866 must be accompanied by a fee of six hundred-fifty dollars ($650.00).  

Please also note that Form PLCB-2018, Request for Criminal History Check and a 

ten dollar ($10.00) fee must be submitted for each new owner.  
 

In response to your second question, because the transaction involves a change in 

the controlling interest your client would be required to post notice (Form PLCB-

1296) of the change.  [40 Pa. Code § 3.13(b)].  

 

THIS OPINION APPLIES ONLY TO THE FACTUAL SITUATION 

DESCRIBED HEREIN AND DOES NOT IINSULATE THE LICENSEE OR 

OTHERS FROM CONSEQUENCES OF CONDUCT OCCURRING PRIOR TO 

ITS ISSUANCE.  THE PROPRIETY OF THE PROPOSED CONDUCT HAS 

BEEN ADDRESSED ONLY UNDER THE LIQUOR CODE AND 

REGULATIONS.  THE LAWS AND POLICIES ON WHICH THIS OPINION IS 

BASED ARE SUBJECT TO CHANGE BY THE LEGISLATURE OR THE 

PENNSYLVANIA LIQUOR CONTROL BOARD. 

  

Very truly yours, 

 

 

 

FAITH S. DIEHL 

CHIEF COUNSEL 

  

cc:   Pennsylvania State Police, Bureau of Liquor Control Enforcement 

        Jerry W. Waters, Director of Office of Regulatory Affairs 

        Tisha Albert, Director, Bureau of Licensing 

        Jeffrey Lawrence, Assistant Director, Bureau of Licensing 
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